tirsdag den 22. februar 2011

Indkøbstur til Citti


I sidste uge havde jeg nogle dage fri, og fredag kørte vi derfor en tur til Tyskland for at shoppe lidt, sammen med mine forældre.

Vi kørte i Citti i Flensburg, hvor vi plejer at handle - mine forældre havde ikke været der før, så jeg tror de var lidt imponerede over det store udvalg.

Citti er ikke nødvendigvis særlig billige med alting - men de har bare så mange spændende madprodukter, at jeg kunne gå rundt i timevis og kigge. Her er det så lige at jeg generelt synes Danmark halter enormt langt bagefter - også hvis man sammenligner med f.eks. USA. Men hvis jeg først kommer i gang med at udbrede mig om det, så får det aldrig ende, så lad mig nøjes med at sige, at jeg er DYBT misundelig over det vareudvalg, som andre lande kan fremvise.

Nå men egentlig var det ikke fordi der var vildt mange ting vi havde på indkøbssedlen til Citti - cashewnødder var en af dem, i håb om at finde dem billigere end hjemme. Og så tomatillos, som jeg enormt gerne vil prøve at lave grøn mexicansk salsa af, men det er aldrig lykkedes mig at finde dem herhjemme - og jeg mente jeg havde set dem i Citti tidligere.



Vi endte ud med at købe nogle forskellige slags pasta:




Cashewnødder fandt jeg som fyld-selv-en-plastic-bøtte-og-betal-efter-vægt til lige under 9 kr. pr. 100 g, så der kom en god portion i vognen. De havde kæmpe granatæbler så dem købte vi en enkelt af.
1 kg mandler kom også med hjem til 7,19 EUR.

Grønne linser fra Puy (som jeg havde 4-5 poser af i forvejen, fandt jeg ud af da jeg kom hjem og fik ryddet op i skabet - derfor kom der også linser på menuen i lørdags)


Syltede kirsebær, som jeg tænker skal bruges til en dessert en gang 


Et glas med syltede hele grønne chilifrugter


½ kg tørret oregano og ½ kg tørret rosmarin til den latterlige pris af henholdsvis 11 og 5,5 EUR - meget billigt i forhold til priserne på de små poser man køber hjemme



Tomatillos fandt jeg ingen af (tror jeg har drømt at jeg så dem dernede) - til gengæld fandt jeg noget der hed tamarillos - det minder da lidt om navnemæssigt:


Dem kommer der en opskrift på i et senere indlæg.

Opskrift: Andekarry med basmatiris


Allerede bagud med indlæggene igen - så for at arbejde mig baglæns, starter jeg med aftensmaden i går.
Jeg har igen fået en stak ugeblade fra min mor, så i weekenden gik der nogle timer med at bladre dem igennem og hive opskrifter ud.
Selvom det kun er en brøkdel af dem jeg rent faktisk får prøvet, så er det nu en hyggelig beskæftigelse - og så er der da også lige en lille novelle man kan skimme ind i mellem.

I går fik jeg dog allerede sat en af de udklippede opskrifter på menuen - en andekarry fundet i Ude & Hjemme (tror jeg nok det var).

Vi har stadig over 50 andelår i fryseren, så udover at der skal laves en ny omgang confit de canard på et tidspunkt, så er det jo med at få afprøvet nogle andre opskrifter hvor de indgår.

Jeg lavede dobbelt portion af denne og justerede lidt på mængderne. Desuden fjernede jeg det meste skind og fedt fra to af lårene, og stegte skindet sprødt på en pande så det kunne bruges som pynt. Desuden tilsatte jeg noget broccoli som trængte til at blive brugt - det er en rimelig kedelig ret farvemæssigt, hvis ikke der kommer nogle grøntsagsfarver i.
Min version ser ud som følger.

Andekarry:
ca. 4-5 personer

4 andelår, skind og det meste fedt fjernet fra de to af dem (gem skindet)
2 løg i tynde både
4 fed grofthakket hvidløg
2 tsk fintrevet ingefær
3 små ds kokosmælk á 165 ml
ca, 1 liter vand
2 spsk riseddike
2 tsk rørsukker
4 spsk whisky
2 kanelstænger
2 små friske røde chilier, prikkede med en gaffel
1 stang citrongræs
hønsebouillonpulver
1 broccoli i små buketter
evt. jævning af majsstivelse

kogt basmatiris
3 snittede forårsløg
en håndfuld hakkede cashewnødder

Skindet fra de to lår krydres med salt og chiliflager, og steges ved medium varme på en pande - det afsmeltede fedt fjernes af flere omgange, og når det meste af fedtet er smeltet fra, skæret skindet i små tern, som steges færdige og sprøde på panden.

Alle ingredienser til og med whisky lægges/hældes i en tykbundet gryde og bringes i små-kog. Kanelstænger, chili og citrongræs lægges i et klæde der lukkes med en snor, og klædet lægges i gryden, så det nemt kan tages op når ingredienserne har afgivet tilstrækkelig smag (eller hvis man har en spiceball ligesom Klidmoster, så bruges sådan en - den står på min ønskeseddel til engang jeg kommer i Kunst og Køkkentøj).
Efter ca. 1½ time smages saucen til med hønsebouillon og krydderi-klædet fjernes evt., andelårene tages op og kødet pilles af og lægges tilbage i gryden, og koger videre i ca. ½ time. Undervejs skummes saucen for det meste af andefedtet.
Et par minutter før servering tilsættes broccolibuketter og saucen jævnes evt. med lidt majsstivelse udrørt i koldt vand, hvis man ønsker en tykkere sauce.

Serveres med kogte basmatiris blandet med snittede forårsløg, og pyntes med hakkede cashewnødder og det sprøde andeskind.

Konklusion:

Ifølge opskriften skulle der ikke bouillonpulver i, men jeg synes der manglede noget smag uden. Faktisk var der på et tidspunkt næsten kun en gennemtrængende smag af kanel, som jeg synes var lige ved at være lidt for meget - men den lange kogetid og bouillonen hjalp på det.
Alt i alt smagte det dog rigtig godt - det sprøde andeskind og de hakkede nødder gav det sidste pift.

Billeder:

Andelår i gryden


Lærredspose med de nye smarte silikone-lukke-snore jeg har købt 


To store stykker andeskind...


... bliver til to små stykker andeskind...


... og pånær et par smagsprøver, er det alt hvad der kom ud af det - mon vi kan konkludere at andelår er en ret fed legemsdel?


Den færdige andekarry


Risene er formet i en lille skål, smurt med olie - bare for at det skulle se sådan en lille smule fancy ud på en almindelig mandag aften