søndag den 31. januar 2010

Opskrift: Grove og fedtfattige, langtidshævede speltboller


 Flere billeder længere nede

For nogle år siden fik jeg en opskrift på speltboller af min søster - jeg ved ikke helt hvor hun havde den fra, men siden da har jeg brugt den en del gange, med lidt variation fra gang til gang. Det har mest været til madpakken, hvor det er nemt lige at tage en bolle op af fryseren om aftenen, og så er den klar til at lave sandwich af om morgenen, men den er også god til morgenmaden, hvis det skal være lidt sundere end hvidt brød.

Det er temmelig længe siden jeg har lavet speltbollerne sidst (i det hele taget siden jeg har bagt), så nu skulle det være. Den lidt slankere linie starter efter planen også i næste uge, hvor jeg (håber jeg ) kommer i gang med fitness træningen igen - det kræver lidt planlægning mht. kørslen, men det SKAL kunne lade sig gøre.... Og så er det nok bedst at maden også følger linien lidt, og dermed kan disse grove boller passende bruges til madpakken også.

Dejen er en langtidshævet version, som skal hæve i køleskab i minimum 6 timer, og gerne længere, så jeg startede lørdag formiddag med at røre dejen sammen, og så har den stået i køleskabet til søndag formiddag.
Nu hvor røremaskinen alligevel skulle svines til, lavede jeg også et par brød fra en færdigblanding vi har købt i Tyskland for et halvt års tid siden - det blev ikke noget at råbe hurra for, for de hævede næsten ikke og blev meget flade, så dem springer jeg let og uelegant henover.

Mht. opskriften på speltbollerne, så plejer jeg at blande diverse mel- og kernetyper, alt efter hvad jeg har - der skal bare bruges ca. 1050 g i alt til en portion, og nogle gange er der kommet lidt mere af det ene, og lidt mindre af det andet i, alt efter hvad der var i skabet.
Denne gang kom jeg også kogte kartofler i, da jeg mente at have læst det skulle give lidt mere saftigt brød, som nemmere kan holde sig spændende lidt længere.

Så opskriften kom alt i alt til at se sådan ud:

Grove og fedtfattige, langtidshævede speltboller:
ca. 15-20 boller alt efter størrelse (jeg fik 14 ud af portionen)

15 g frisk gær
1 l lunkent vand, max. 38 grader varmt
2 tsk sukker
4 tsk groft salt
200 g hvid hvede
200 g valsede speltflager
200 g grahamsspelt
100 g hele speltkerner
200 g havregryn
150 g groft rugmel
325 g kogte, mosede kartofler (skrællet vægt) - ca. 5-6 medium størrelse kartofler

Gæren opløses i det lunkne vand, og alle de øvrige ingredienser tilsættes. Dejen røres sammen med røremaskine (hvilket jeg gjorde), eller med grydeske i et stort fad.
Stilles i køleskab med et rent klæde over, i minimum 6 timer, og gerne natten over. Når dejen er klar, formes den til boller med et par skeer og lægges på bagepapir på bageplade.
(Jeg former som regel bollerne så de bliver ret store i omkreds, men rimeligt flade, så de er nemmere at gabe over som en sandwich i madpakken.
Den skal være våd og klistret i konsistensen, og skal altså IKKE æltes på bordet!
Efterhæver på pladen, gerne i en times tid et lunt sted.
Bages ved 220 grader i ca. 20-30 minutter.

Konklusion:

Bollerne mætter godt og indeholder en masse gode fibre fra både spelten, den hvide hvede, havregryn og rugmelet. De holder sig rimeligt friske i et par dage, og kan også sagtens fryses - men som det meste bagværk, smager de nu bedst helt friskbagte.
De kan godt virke klistrede i konsistensen hvis man skærer dem over lige når de er kommet ud af ovnen, men de skal være lidt "klæge" - og det fortager sig også lidt når de køler af.
Om de mosede kartofler har haft nogen effekt, er for tidligt at sige - vi har spist et par stykker helt friskbagte,og så gemmer jeg en til madpakken i morgen - resten kommer i fryseren. Men de er i hvert fald ikke blevet mere tørre end de plejer, så skade kan det nok ikke.

For første gang har jeg kommet rugmel i også (istedet for tilsvarende mængde hvid hvede), og det gør jeg også igen næste gang - der er ingen forskel i smagen.

Billeder:

 Den færdigrørte dej, klar til køleskab

 

 Efter ca. 1 døgns "hævning"

 

Kartoflerne kom først i dejen i dag, da jeg kom for sent i gang med at koge dem i går

  

En klat lægges på bagepapir...

  

... og formes efter ønske til en bolle

  

Så er første portion klar til grillen (som jeg bagte dem i)

  

Næsten færdige

  

Til afkøling - den gule farve snyder lidt, det er bare lyset fra emhætten - men det får mig til at tænke på, at man også kunne putte revne gulerødder i - det tror jeg at jeg skal prøve næste gang