torsdag den 28. juni 2012

Low carb/LCHF opskrift: Knækbrødskiks med kerner og frø - uden mel


Nu hvor jeg er begyndt at tænke i færre kornprodukter og sukker, så skal der noget andet til end knækbrød og rugbrød, som ellers er det brød jeg har spist mest af det sidste stykke tid, inden jeg for alvor gik over til low card modellen i hverdagene.

På Tatjanas blog Mad med mere (nydelse) fandt jeg imidlertid en udgave helt uden olie og mel - der er stadig masser af kerner og frø i, og ellers bindes dejen sammen af Fiber Husk og vand.
Jeg valgte dog at bruge et par æg i stedet for noget af vandet, for at give lidt flere proteiner og gøre dejen mere sammenhængende. Chiafrø havde jeg ikke, så jeg gjorde som Tatjana foreslog, nemlig at erstatte dem med hele hørfrø.
Generelt kan man egentlig bruge de frø og kerner man har - dog tror jeg det er vigtigt der er nogle små frø med, som hørfrø og sesamfrø, for at kiksene kan hænge ordentligt sammen.
Vælger man luksusudgaven kan man også putte revet parmesanost i - det valgte jeg dog at udelade, og i stedet spise kiksene med bl.a. ost på.

Efter at have lavet dem et par gange allerede har jeg vejet de forskellige ingredienser af og tilføjet dette til opskriften. Jeg syntes det kunne være sjovt at regne energimængden ud for at vide lidt om hvor meget man får indenbords, men det er altså kun ca. tal jeg har fået ud af det.
Bl.a. fordi dejen svinder i vægt under bagning kan det være lidt svært at finde de nøjagtige sluttal - men jeg kan sige så meget at denne opskrift giver ca. 1 kg dej som vægtmæssigt svinder til ca. det halve efter bagning. Jeg har angivet energi pr. 100 g færdig kiks, og det lyder af meget - men de vejer altså også kun ca. 10 g pr. stk.
Så hvis du ganger energiberegningen pr. 100 g med 5 og dividerer med det antal kiks du får, så kan du selv lave en nogenlunde beregning pr. kiks når du laver dem.
Eller du kan lave din egen beregning helt fra bunden af.
Jeg vil ikke halshugges hvis du når frem til noget andet end jeg gjorde.

Knækbrødskiks med kerner og frø - uden mel:
2 bageplader - ca. 48 lidt aflange små knækbrød

Energi pr. 100 g færdig kiks
ca. 710 kcal - 27 g protein - 27 g kulhydrater - 55 g fedt - 18 g fibre

Energi pr. kiks ved 48 stykker af en portion:
ca. 78 kcal - 3 g protein - 3 g kulhydrater - 6 g fedt - 2 g fibre 

1 dl / 75 g malede hørfrø (jeg bruger en kaffekværn der kun bruges til krydderier, frø osv.)
1 dl / 75 g hele hørfrø
1 dl (målt inden maling) / 75 g malede mandler (eller mandelmel - igen i kaffekværnen)
1 dl / 50 g græskarkerner, grofthakkede
2 dl / 125 g solsikkefrø
2 dl / 150 g sesamfrø
3 spsk / 30 g Fiber Husk
2 tsk / 10 g salt (måske lidt mindre hvis du bruger en del flagesalt ovenpå dejen)
2 spsk / 4 g tørret oregano
2 spsk / 8 g tørret rosmarin
2 tsk / 8 g bagepulver
2 æg / ca. 110 g
3 1/2 dl vand
evt. 2 dl parmesanost
flagesalt

Bland alle ingredienser godt og lad dejen stå i 5-

10 minutter så Fiber Husk og de malede frø og kerner kan opsuge væske - juster evt. med vand hvis den bliver for tør.
Del dejen i to og rul hver portion ud mellem to stykker bagepapir der er smurt eller sprayet med olie. Ret kanterne ind så formen bliver nogenlunde jævnt firkantet - ellers har de tynde kanter det med at blive brændte inden resten er færdig.
Drys lidt flagesalt på dejen og rul saltet let ned i dejen med kagerullen, så det ikke falder af under bagning.
Skær dejen ud i passende firkanter med en pizzarulle eller en kniv - det gør ikke noget hvis man ikke kan skære hele vejen igennem - bare der er ridset op så man kan brække kiksene fra hinanden.
Bag kiksene ved 160 grader i ca. 60-70 minutter til de er gyldne og sprøde - når de er sprøde nok til at brække fra hinanden, kan det være en ide at skille dem ad og bage videre, så de hurtigere bliver jævnt sprøde, og det kan også være en fordel at vende dem om efter de er skilt ad, så de ikke bliver for mørke på oversiden.
De bliver mere sprøde når de er kølet af, så tag evt. et stykke ud og lad det køle af som test, inden alle kiksene tages ud.
Lad dem køle af på en rist og opbevar dem derefter i en kagedåse.
Jeg kan endnu ikke sige hvor længe de kan holde sig, men jeg tvivler på det bliver nødvendigt at gemme dem ret længe - der er allerede forsvundet en del.

Konklusion:

Disse kiks (eller knækbrød om man vil - afhænger vel egentlig af hvilken størrelse man laver dem i?) er allerede blevet en ny favorit som snack, til morgenkaffen på arbejde hvor de andre får franskbrød, og endda til frokost. De smager rigtig godt - og er super gode med ost på. Både hytteost, skæreost, smøreost - you-name-it ost.