Vi har nået årets sidste dag, og desserten denne nytårsaften, hvor vi får gæster, kommer til at bestå af 3 eller 4 slags is (har ikke helt bestemt mig for om de alle kommer på bordet), serveret i en hjemmelavet nøddekurv, penslet med chokolade (for at den ikke så hurtigt bliver blød med is i).
Jeg fandt opskriften på nøddekurve på Grillguru.dk, og lavede 1½ gange portionen - vi bliver 7 i aften, og jeg ville gerne være sikker på der blev nok kurve til at det ikke var jordens undergang, hvis et par stykker mislykkedes.
Det viste sig at være en god plan.
Nøddekurve:
ca. 12 stk.
75 g smør
112 g sukker
3/4 dl lys sirup
75 g mel
75 g finthakkede hasselnødder
Smelt smør i en gryde, og hæld sukker og sirup i. Tag gryden af varmen og bland mel og nødder i - dejen skal være tyk og nærmest havregrødsagtig.
Dejen sættes i klatter på en plade med bagepapir - der skal være god afstand imellem, da de flyder ret meget ud. Jeg havde kun 4 kager på af gangen.
Bag dem i 9 minutter ved. ca. 175 grader varmluft (jeg skruede lidt ned undervejs) - hold godt øje med at de ikke bliver for mørke i kanterne.
Tag pladen ud og lad kagerne køle af et par minutter - løsn dem derefter fra bagepapiret med feks. en bred spartel eller paletkniv (hjælp lidt med en hånd i den anden side da de klistrer en del) og løft dem hurtigt over på et omvendt glas, en lille skål eller feks. en te- eller kaffekop. Klem kanten lidt sammen så faconen bliver som en lille kurv/skål.
Lad dem køle af før de løsnes forsigtigt fra koppen/skålen - de kan godt ske at ville "hænge" lidt, så man skal lige holde øje med at der ikke kommer for store revner i. De kan reddes inden de bliver helt kolde, hvis man lige klemmer lidt sammen der hvor revnerne er.
Når kurvene er kølet helt af, pensles de indvendigt med smeltet mørk chokolade, og opbevares i en kagedåse indtil servering.
Konklusion:
Det drillede lidt med at finde den rigtige facon at forme kurvene over - jeg prøvede med både glas, små skåle og diverse andre ting, inden jeg fandt den rigtige størrelse og facon i nogle tekopper. Kopperne er firkantede i bunden, så det blev kurvene også, og det var egentlig fint.
Jeg var bange for at de ville blive for mørke og brændte, så de blev måske bagt lige i underkanten - i hvert fald var de en smule bløde i bunden efter de var kølet af - men chokoladen hjælper til med at holde faconen.
Jeg ved ikke om de bliver spist sammen med isen i aften - men smagen er udmærket (der var flere mislykkede eksemplarer jeg kunne testsmage), selvom den nok hurtigt kan blive for sød.
Alt i alt gik det nogenlunde smertefrit, og var ikke helt så svært som jeg havde frygtet - og det er væsentligt billigere end at skulle købe kurvene færdige.
Så det er bare med at prøve.
Sådan kom de første 4 til at se ud |
Pas på jer selv og hinanden i aften :-)
De kan godt drille lidt, men de smager simpelthen så godt - og så er det jo blæret at lave sine egne :-)
SvarSletRigtig godt nytår - vi blogges ved i det nye år :-D
Hvor er de fine - en god ide med at pensle dem med chokolade. En skam jeg ikke fik set opskriften før - jeg købte dem hos bageren, de var ok, men ikke til ug:-)
SvarSletRig godt nuy år til dig.
Hilsen Charlotte
Piskeriset: Ja de smagte faktisk bedre end jeg havde regnet med, og jeg tror de alle blev spist op.
SvarSletTak og rigtig godt nytår til dig - glæder mig til at se hvad du får af sjove og anderledes idéer i dine kommende benspænd :-)
Charlotte: Tak skal du have, og godt nytår til dig også!
SvarSletJa det fungerer fint med chokoladen, både mht. smagen, men også så de ikke så nemt bliver bløde af isen eller hvad man nu fylder i.
Du må i gang med de hjemmelavede inden næste nytår :-)
Hvor ser de bare godt ud - elsker nøddekurve men det er ved at være længe siden jeg har lavet sådan en portion.
SvarSletRigtig godt nyår til dig:-)
LaTascha: Tak og i lige måde (igen) - og ja, de er lækre. Især når der kommer god hjemmelavet is i :-)
SvarSletHej Heidi!
SvarSletJeg håber du er kommet godt ind i det nye år og at du havde en dejlig jul!
Bianca: Mange tak skal du have - jeg kan heldigvis sige ja til begge dele :-)
SvarSletGlædelig (bag)jul og rigtig godt nytår til dig også!