søndag den 25. december 2011

Opskrift: Jule-Bounty og snedryssede marcipankugler med nougat og chokolade


Nu er det 1. juledag, og jeg håber alle har haft en skøn juleaften.

I år har vi været hos mine forældre, sammen med Lækkermåsens far - vi havde ingen madpligter og kunne derfor næsten bare komme og sætte os til bords (Lækkermåsen skulle bare lige hjælpe med de brune kartofler, da han er meget kritisk med dem - og mit job består i at smage andeSOVSEN til, i selskab med de franske kartofler. Så er det jul for mig).
Da vi så ikke selv skulle holde jul, har jeg heller ikke været voldsomt aktiv mht. fremstilling af kager, konfekt osv. Men juleaftensdag til frokost var min søster og svoger på besøg sammen med børnene, for at vi lige kunne få udvekslet nogle gaver vi hver især skulle have med derhen hvor vi skulle holde jul - vi fik sild, hjemmelavet karrysalat, æg og rejer, og leverpostej med bacon og svampe - og så syntes jeg også der lige skulle være lidt hjemmelavet til "dessert".

Jeg har gået og leget lidt med tanken om selv at prøve at lave kondenseret mælk, og havde derfor taget en rest af den købte op fra fryseren for en uges tid siden, fordi jeg ville sammenligne smagen. Men den hjemmelavede udgave er ikke blevet til noget endnu, og for at den optøede mælk ikke skulle stå og kede sig i køleskabet, endte noget af den sine dage i hjemmelavet Bounty.
Jeg har set dem flere steder, så reelt er jeg ikke gået ud fra nogen bestemt opskrift - der kom kokos i mælken til den virkede fast nok til at lave figurer af. I stedet for "bare" at lave dem aflange, kom nogle af alle mine små udstikkerfigurer endelig ind i billedet - det er jo trods alt jul, og jeg har bare manglet en ide til at få dem brugt, nu hvor der ikke er blevet bagt småkager til julen.
Lad mig sige med det samme, at Bounty og udstikkerforme ikke nødvendigvis går særlig godt i spænd - kokosmassen er lidt svær at få ud af formene igen, men med enden af en lang ske lykkedes det at få dem prikket ud i noget der nogenlunde kan genkendes som faconer af forskellige ting.

Udover Bounty lavede jeg nogle marcipankugler med indrullet nougat, som blev dyppet i chokolade - og så var meningen at de skulle rulles i flormelis og komme til at ligne snebolde, ligesom de fine kugler Maja laver her.
Skal vi ikke bare sige at det slet ikke ville lykkes at få dem rullet og pæne - derfor blev enden på det, at de blev dyppet i chokolade og sat på en rist, og så dryssede jeg med lidt frysetørret hindbær og derefter flormelis. Derfor blev det ikke snebolde, men snedryssede marcipankugler.
Men de smager nu godt alligevel.

Jule-Bounty:
ca. 12 stk.

100 g kondenseret mælk
75 g kokosmel eller blendede kokosspåner (jeg brugte spåner)
mørk 57% chokolade
frysetørret hindbær til pynt

Mælk blandes godt med kokos til massen er fast nok til at forme til små brød, eller der udstikkes figures som forsigtigt løsnes fra formen og sættes på bagepapir.
Sæt figurerne på køl et par timer (mine stod natten over) - smelt chokolade over vandbad eller ved korte intervaller i mikroen. Løsn forsigtigt kokosfigurerne fra bagepapiret, og pensl bunden og lidt op siderne med chokolade. Sæt figurerne tilbage på bagepapiret, og pensl chokolade på resten.
Pynt med lidt knust frysetørret hindbær og stil Bounty'erne køligt til chokoladen er stivnet.

Spis og nyd.

Konklusion:

De grove kokosspåner jeg brugte giver en lidt anden, og mere tyggefast konsistent end i de rigtige Bounty, men det synes jeg nu ikke gør noget. Smagen ligner rigtig meget, og den mørke chokolade er god til dem - det kan godt blive lidt for sødt med det lyse.
Så er der en rest kondenseret mælk tilovers, er det en fin måde at få den brugt på.

Snedryssede marcipankugler med nougat og chokolade:

marcipan
nougat
mørk chokolade
frysetørret hindbær
flormelis

Små stykker af marcipan og nougat rulles sammen til kugler, som dyppes i smeltet chokolade og sættes på en dobbelt-ribbet rist, eller bagepapir. Der drysses med lidt knust frysetørret hindbær, og der sigtes flormelis over. Sættes køligt til chokoladen er stivnet.

Konklusion:

Egentlig tror jeg det er godt nok at kuglerne ikke blev totalt indhyllet i flormelis, for den ene jeg forsøgte mig med, blev meget sød. Så det lille drys sne passede fint, og det tørrede hindbær gav et fint lille syrligt modspil.
Nem og hurtig konfekt, som også ser forholdsvis pæn, og ret julet ud.


Kan du se hvad Bounty-figurerne forestiller? 


2 kommentarer:

  1. Mm, de ser bare super gode ud :)

    SvarSlet
  2. Tak :-) Bounty'erne blev faktisk bedre og bedre for hver jeg spiste!

    SvarSlet