søndag den 17. februar 2013

Økologi

Det er først indenfor de sidste par år, og især nok indenfor det sidste halve år, at jeg med mange ting er begyndt at købe overvejende økologisk.
Samtidig med omlægningen til low carb stilen var det naturligt også at gå mere op i, at de råvarer man hælder indenbords er af ordentlig kvalitet, at dyr bliver behandlet på en ordentlig måde, og at jorden ikke bliver sølet til i sprøjtegifte og pesticider.
Det er ikke noget jeg "prædiker" om i mine indlæg, medmindre det falder naturligt at nævne det - feks. hvis der skal bruges skal fra citrusfrugter - det må være op til den enkelte hvad man vælger at bruge sine (mad)penge på, men jeg vil gerne i dette indlæg fortælle lidt om hvordan og hvor jeg handler økologisk - hvad jeg altid køber i øko-version, og hvad det stadig halter med.

Det første jeg begyndte at købe i økologisk udgave var, så vidt jeg husker, gulerødder - simpelthen fordi de smager bedre. Der er mange der påstår man ikke kan smage forskel, men det bilder jeg altså mig selv ind at jeg har kunnet, når jeg har smagt en ikke-økologisk. De er nogle gange ret bitre i smagen, så dem har jeg været meget konsekvent med.
Det næste der kom var æg, og efter at vi fandt ud af at vi kunne købe øko æg ved stalddøren til billige penge, ikke langt herfra, bliver der heller ikke sparet på dem.
Siden er det også blevet til at al mælk og smør er økologisk - simpelthen fordi jeg tror produkterne er sundere for mig, når dyrene også har haft det godt.
Og smør skal der til, selv (eller især) på low carb kost.

Et af de første køb hos Økoradissen -
rødkål, porrer og broccoli
Fornylig opdagede jeg via Fenja at Økoradissen sælger øko grønt og frugt inde i Viborg hver lørdag formiddag, og i Hald Ege fredag eftermiddag. Det har jeg allerede benyttet mig af et par gange, til særdeles rimelige priser, og med et udvalg af ting som ikke altid lige findes i supermarkederne (jeg har feks. ikke set øko mango og granatæbler andre steder!), så det har også allerede hjulpet på mængden af øko grøntsager i køleskabet.

Et første-lørdag-i-måneden-køb hos Føtex
Jeg er dog stadig ikke 100% øko, og bliver det nok heller aldrig - primært fordi jeg stadig synes det kan være dyrt at handle økologisk, især når det drejer sig om kød - derfor hilser jeg også Føtex' tiltag særdeles velkomment, med at de har 25% rabat på al økologi der ikke i forvejen er sat ned, den første lørdag i måneden. Der gik noget tid inden jeg fandt ud af det, da jeg ikke synes det var noget de reklamerede meget med, men nu er jeg troligt at finde i Føtex den første lørdag i hver måned - og gerne tidligt om morgenen, hvor der ikke er mange mennesker (så risikerer man heller ikke så nemt der er udsolgt).
Som regel bliver vognen fyldt op med smør, ost, mejeri (skyr, græsk yoghurt, creme fraiche), grøntsager både friske og på frost, kerner og frø, dåsetomater og ellers hvad jeg nu lige mangler.

En del af udbyttet fra i dag
I går fandt jeg så ud af at Bilka havde 25% rabat på al økologi i dag, så tidligt i morges var jeg at finde i Bilka, hvor der blev shoppet igennem af de gode øko-ting (jeg spurgte om det var meningen det ville blive et tilbagevendende fænomen, ligesom i Føtex men der var desværre ingen der var i stand til at svare på det). Denne gang blev det bla. til diverse friske grøntsager, ost, smør og fløde, solsikkekerner, mayonnaise (faktisk første gang jeg køber den økologisk, da jeg normalt "nøjes" med Hellmanns eller Heinz, som begge bruger æg fra fritgående høns), Yogi te, rapsolie, hakkede tomater, koncentreret tomatpuré og 85% chokolade. Der kom også en del kød med hjem, faktisk mere end jeg plejer i øko-version - store kyllingelår, flæsk i skiver, koteletter, svinemørbrad og en del hakket oksekød. (Oksekødet var næsten billigere end det der ikke var økologisk - 55 kr. pr. kg).

Det eneste (og her blegner glansbilledet så en del) der ikke var økologisk i mine indkøb i dag (bortset fra tun på dåse, men de var så MSC mærkede) - det var kyllingeinderfileter.
Jeg er godt klar over at den skurrer slemt i nogles ører, men jeg kvier mig altså stadig ved at skulle give op til 200-300 kr. pr. kg for økologisk kyllingeinderfilet, som er det vi spiser mest af. Og når vi spiser det, så ryger der som regel temmelig meget ad gangen, og så kan jeg ikke helt forsvare overfor mig selv at skulle betale så meget.
Endnu.

Så ja, jeg indrømmer hermed at jeg har støttet dem der producerer kyllinger som lever under kummerlige forhold.  Men man kan ikke redde hele verden på én dag (til gengæld køber jeg kun dem der ikke er pumpede med vand), så indtil videre nøjes jeg med at have det godt med at størstedelen af mine indkøb støtter økologien - så håber jeg at det sidste kommer på et tidspunkt.

Til gengæld har jeg så meldt mig ind i Økologisk Landsforening som Øko-ven - ifølge deres  hjemmeside...

"...arbejder Økologisk Landsforening bl.a. for at styrke forskning i økologisk jordbrug, udvikling af nye fødevarer og forbrugernes adgang til økologiske fødevarer i butikkerne.

Som Øko-ven bakker du op om økologien og det arbejde Økologisk Landsforening gør på lokalt, regionalt og nationalt plan.
Herudover modtager du magasinet Økologisk fire gange om året, et ugentligt nyhedsbrev og får bl.a. rabat på lækkert løbetøj i vores webshop".


Det koster 215 kr. for et år - man kan også melde sig ind som personligt medlem og få flere fordele, bla. adgang til generalforsamlingerne med stemmeret - det kan du læse mere om her.

I øvrigt hvis du gerne vil handle økologisk men ikke gider sidde og pløje reklameaviser igennem, så fandt jeg et tip via Madbanditten - man kan tilmelde sig en mailliste fra Dyrenes Beskyttelse, vælge hvilke butikker man handler i, og om søndagen får man så en mail med de økologiske madvarer der er på tilbud ugen efter, samt andre madvarer som DB anbefaler (feks. fra fritgående dyr, men ikke nødvendigvis økologiske).
Ret smart, ja det er.

I øvrigt vil jeg meget gerne høre om tips hvis du kender til gårdbutikker eller lignende, som leverer  kyllingeparteringer ud i Jylland fra øko, eller minimum fritgående kyllinger. Jeg kender selv Allegården på Fyn, men så vidt jeg kan se er kyllingerne ikke fritgående udenfor, selvom de har bedre forhold og plads end burhøns.

Går du op i økologi, og hvis du gør, er der så nogle ting du bevidst fravælger at købe økologisk, feks. pga. prisen?

(P.S. Det jeg sparede på økologien kan så meget vel vise sig at være tabt på bilen, da jeg kom til at bakke ind i en skiltestander på Bilkas p-plads, så der kom en revne i den bagerste kofanger. Flot gjort!)

10 kommentarer:

 1. Flot og interesant indlæg... dog utroligt ærgeligt med bilen ;-/

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Pia - og ja, skide ærgerligt med bilen, men jeg håber lidt vi kan lade det være og måske få det lavet til en god pris næste gang den alligevel skal til service - heldigvis ser det ikke ud til der er noget beskadiget inde bagved :-)

   Slet
 2. Hvis du er interesset i gode æg fra stalddøren, også fra andre racer af høns, så vil jeg opfordre til at sprede budskabet om at danske regler for salg af æg fra små hønsehold er helt ude af proportioner. Selv ikke i Sverige har de noget lignende. Se mere her
  http://fjerkrae.dk/aeghoering

  SvarSlet
  Svar
  1. fivi: Tak for linket - det vil jeg kigge nærmere på.

   Slet
 3. Hej Heidi,
  Spændende læsning. Mit forhold til økologi minder meget om dit. Der er råvarer, jeg altid køber økologisk: æg og smør! Derudover kommer det meget an på prisen i.f.h.t. de konventionelle varer. Jeg benytter mig også af føtex' tilbud den første lørdag i måneden og efterhånden er andelen af øko-indkøb på mit madbudget øget fra ca. 25 % til 40-50 %. Det skyldes, at jeg ofte prioritere økologi, når det kommer til grøntsager og hakket oksekød.
  KH
  - frk. sveske

  SvarSlet
  Svar
  1. frk. sveske: Tak for dit input! Jeg har jo godt set dine fine grafer, det er lidt cool - jeg ville dog nok aldrig få regnet ned i så små detaljer, men det kunne nu være sjovt at se hvor stor en del økologien egentlig udgør. Det må blive en gang jeg bliver gammel og får tid :-)
   Det må i hvert fald være dejligt at kunne følge med i, især når man kan se resultatet som hos dig!

   Slet
 4. Hej Heidi.

  Spændende at læse om din holdning til økologi, og det er dejligt at høre, at du prioriterer det så højt. Personligt gør jeg hvad jeg kan, selvom en SU godt kan lægge en dæmper på økoudskejelserne. Der er dog, som dig, ting jeg aldrig ville købe konventionelt så som mejeriprodukter. I forhold til kød plejer jeg i øvrigt ofte at købe det, som sælges med 50%, når det nærmer sig udløbsdatoen. Det er Irma blandt andet rigtig gode til, men som du nævner med øko-lørdagen i Føtex, så handler det jo også om timing.

  Jeg bør nævne, at jeg ydermere i gang med at skrive mit speciale om biodynamiske fødevarer, og jeg kunne egentlig godt tænke mig at vide, hvor du står i forhold til sådan noget som biodynamik. Er det noget, som du ville prioritere (eller rent faktisk allerede køber?), eller er det "bare" den økologiske kvalitet, som du gerne vil have?

  Tak for en fin blog, i øvrigt :)

  Bedste hilsner,
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Mettch: Mange tak for dit bidrag!

   Det må være svært på en SU at prioritere - faktisk er jeg glad for at jeg ikke gik op i mad da jeg var på SU, for jeg ville have haft svært ved at styre det, tror jeg.

   Det er fint når man kan købe øko-kød til 50%, men det er desværre sjældent jeg finder noget der er sat yderligere ned (vi har desværre ingen Irma i min del af Jylland).

   Mht. biodynamik, så må jeg indrømme at jeg faktisk ikke rigtig har sat mig ind hvad det går ud på, før nu hvor jeg, nysgerrig efter dit svar, har læst lidt om det. Jeg vidste godt at biodynamisk var endnu bedre end økologisk, men helt ærligt så synes jeg ikke jeg støder på ret mange ting herhjemme, som er mærket Biodynamisk (eller Demeter, som jeg nu kan forstå det også hedder!).
   Jeg er ret sikker på jeg har købt nogle ting i Tyskland, hvor jeg har en fornemmelse af at de måske er noget længere fremme hvad det angår (var det ikke også der det blev "opfundet"?), men det er som sagt sjældent jeg har lagt mærke til det herhjemme.
   Kan du måske anbefale nogle mærker/produkter som man kunne kigge efter? For hvis jeg finder noget, og prisforskellen til øko ikke er så stor, så vil jeg da helt klart være indstillet på at tage det med i forbruget også.

   Og selv tak :-)

   Slet
 5. Herligt - bliver helt varm om hjertet af alt det øko :-)

  Du kan få leveret parteret øko-kylling til døren fra Sødam - se bare her: http://www.soedam.dk/Okologisk-kylling.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Malou: :-)

   Tak for link - uhh jeg synes godt nok 240 kr. pr. kg inderfilet er meget, når man kan konsumere så meget som os. Indtil videre har vi købt noget fra Hopballe, som godt nok ikke er øko, men som i det mindste har bedre vilkår for kyllingerne. Det må jeg vist leve med indtil videre :-)

   Slet