søndag den 6. maj 2012

Opskrift: Blåbæris med kondenseret mælkEfter jeg første gang lavede is med kondenseret mælk sidste sommer (appelsin-is), er det blevet favoritmetoden når ismaskinen skal i gang. Det er hurtigt (ingen æg der skal varmes), det er nemt (ingen æg der skal varmes), isen bliver altid cremet og er nem at kugle op, og jeg har ikke prøvet en is på kondenseret mælk endnu, som ikke var et hit.
Har man først en grundopskrift, kan smagsvarianten varieres i næsten det uendelige, og i hvert fald med frugtsmag vil jeg også fremover bruge appelsin-isen som udgangspunkt.
Denne gang var turen kommet til blåbær. Jeg har tidligere lavet en yoghurtis med blåbær, som også er rigtig god, men jeg havde lyst til at prøve en lidt sødere og mere cremet version.

Änglamark har økologiske ægte blåbær på frost, og dem fik jeg hamstret sidste år, inden Superbrugsen i Viborg lukkede. Kondenseret mælk har jeg ligeledes samlet en del af, først i Rema hvor de var på tilbud til 12 kr. for et stykke tid siden, og sidst da vi var i Tyskland, hvor jeg fandt dem til ca. 10 kr.
Så med disse ingredienser, lidt mælk og lidt fløde var det bare at gå i gang.
Jeg fik ikke målt hvor meget blåbærene vejede, men om der er 50 gram mere eller mindre betyder heller ikke det store. Man smager sig frem inden ismassen fryses - og den skal altid være lidt mere sød end man ønsker den færdige is, da isen mister sødme når den fryses.

Blåbæris med kondenseret mælk:
ca. 1 liter

ca. 4 1/2 dl ægte frosne blåbær
1 dåse sødet kondenseret mælk
2 1/2 dl piskefløde
1 1/2 dl skummetmælk (sødmælk var nok det bedste, men det ville jeg ikke købe bare for at lave is)
1 spsk vaniljeekstrakt
1 spsk limesaft

Blåbærene tøes lidt op i mikrobølgeovnen eller i en sigte og blendes grundigt. De passeres gennem en sigte i en skål hvis man gerne vil have en helt glat is - det gjorde jeg.
Kondenseret mælk, fløde, mælk og vaniljekstrakt røres i blåbærene, og massen smages til med limesaft.
Isen køres i ismaskine og fryses færdig i en lukket beholder.

Konklusion:

Jeg har desværre ikke helt tal på hvor mange kugler jeg allerede har spist siden jeg lavede isen i går (sådan er det jo når man skal tage billeder og er nød til at lave forskellige opstillinger før man er helt tilfreds. Man er nød til at spise isen hver gang) - føj den er god. Måske kunne blåbærsmagen godt være en anelse mere fremtrædende, men det ændrer ikke ved at den er rigtig rigtig god.
Og så har den jo en fantastisk flot lilla farve, som man nærmest kun kan blive i godt humør af.
Den bliver helt klart lavet igen.

18 kommentarer:

 1. Suk - sikke en smuk farve!

  SvarSlet
  Svar
  1. KK: Ja den er skøn - får lyst til en kugle mere, men må nok hellere liiiige holde mig i skindet...

   Slet
 2. Så fint, Heidi. Jeg elsker også den lilla farve. Min nye mirakel-maskine er stadig blåbær-is-jomfru - det må der laves om på... meget snart! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Maja: Skynd dig at lave den - måske med lidt chokolade i også :-)

   Slet
 3. Så smuk og indbydende - den ser dejlig ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Piskeriset: Tak - det er i hvert fald helt sikkert at den ikke overlever ret længe i fryseren :-)

   Slet
 4. Dejligt med is opskrift,håber der komme mange flere af den slags,da jeg lige har fået sådan maskine med kompressor i:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anonym: Tak - og det kan du være helt sikker på at der gør!

   Slet
 5. Oh la la....hvor er den flot - og lyder rigtig lækker. Hvad kan man mon gøre for at booste smagen af blåbær yderligere? Der står også blåbæris på min liste, skal bare lige ha' tømt nogle af de bøtter der er i fryseren. Eller alternativt købe nogle flere bøtter :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Malou: Jeg er ikke sikker - men kunne man evt. koncentrere smagen ved at blende dem og koge "mosen" ind, og så bruge større mængde? Eller vil det bare forringe smagen at man koger dem?

   Slet
 6. Hvor er den dog smuk! Den vil helt sikkert være et hit til min datters fødselsdag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. foodMAD: Tak skal du have!
   Det er jeg sikker på den vil være - håber hun vil synes om den :-)

   Slet
 7. Drømmer, drømmer, drømmer og stamper hårdt i jorden og er kun 4 år når jeg råber til manden: "JEG vil også have en ismaskine!". Det virker bare overhovedet ikke, så drømmer videre. Har forsøgt mig med det der i fryseren og op og røre osv, men det blir noget hårdt noget.
  Gemmer denne lækre opskrift til min drøm går i opfyldelse, for den ser da super lækker ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Bianca: Åhh jeg kan godt forstå du drømmer! Jeg krydser fingre for at du får ham overtalt.
   Jeg tror egentlig godt man kan få et rimeligt resultat ved at røre i isen, men jeg har aldrig gidet på den måde, og jeg tror heller aldrig det kan blive lige så godt som fra en ismaskine. Det må du godt hilse ham og sige :-)

   Slet
 8. Hej Heidi,
  Hvor ser det lækkert ud! Is med kondenseret mælk... mmm... det skal prøves. Jeg laver alle mine is og sorbeter på sødmælk, og blåbær gelato er vores top favorit også. Men hvordan kan du få din is så lilla? Jeg bruger også kun Änglamarks blåbær, men når de kommer i kontakt med mælk, bliver isen grå-blå... :-/

  http://www.bydianawi.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Diana: Først og fremmest - flotte billeder og lækker mad du laver :-)
   Jeg må indrømme at jeg ved ikke hvordan den er blevet så pænt lilla, når du har problemer med at den bliver mere grå - jeg har ikke tilsat farve, så jeg ved ikke om det kan have noget at gøre med mængden af bær i forhold til mælk og andre ingredienser, eller om jeg bare har været heldig at de blåbær jeg har brugt bare har indeholdt mere farve? Prøv den med kondenseret mælk og se om det gør en forskel :-)

   Slet
  2. Kathrine: Nej jeg har ikke gjort det når det ikke står der - jeg ved ikke om det giver et bedre resultat, eller om luften alligevel bliver banket ud af fløden når den bliver rørt i maskinen. Men det er ikke nødvendigt :-)

   Slet