onsdag den 2. maj 2012

Opskrift: Hvide asparges med valnøddevinaigretteP.t. går der meget tid med forberedelse til Bonussønnens konfirmation om ikke så længe, og derfor står det en anelse stille i det ordinære køkken.
Vi holder selv festen sammen med mor og bonusfar, og da jeg står for forret og dessert skal der planlægges lidt.
Men i dag blev der tid til at nyde en af forårets bebudere - omend den ikke var af dansk afstamning.
Hvide asparges fra Grækenland. 
Men de kan vel også dyrke asparges dernede.

Sidste forår/sommer lavede jeg en omgang med danske asparges, der meget ligner denne, men jeg fik aldrig blogget om den - så derfor må det være passende at udgive denne version.

Første gang brugte jeg æblecidereddike som det primære syrlige indslag, men fornylig købte jeg en flaske valnøddeeddike i Tyskland, og jeg havde bestemt mig for at den skulle få lov at give smag til vinaigretten i dag, sammen med hakkede valnødder.
Resten af vinaigretten blev i sin tid til ud fra flere forskellige inspirationskilder, så derfor ingen links.

Jeg spiste i øvrigt hele portionen selv.
Det må man godt når man er alene hjemme.

Hvide asparges og valnøddevinaigrette:
  
½ kg store tykke hvide asparges
ca. ½ dl god raps­olie
1 spsk valnøddeeddike
1 spsk finthakkede valnødder
1 finthakket skalotte­løg
½ tsk sukker
½ tsk grovkornet sennep
1 spsk hakket persille
½ tsk limesaft
salt
friskkværnet peber

Skyl asparges (mest vigtigt hvis man har tænkt sig at gemme skrællerne til en senere gang aspargessuppe - og det har jeg) og skær den nederste grimme ende af.
Skræl dem derefter - det gøres nemmest ved at lægge dem på et skærebræt, holde i den ene ende og bruge en tyndskræller. Bræk de nederste ender af der hvor de naturligt knækker, ligesom med grønne asparges. Gem enderne og skrællerne - frys dem evt. ned hvis de ikke kan bruges med det samme (jeg har en stor pose i fryseren med aspargesrester fra både de grønne og hvide, og de skulle gerne ende deres dage som aspargessuppe en skønne dag når der er nok).
Bring nok vand i kog i en gryde til at dække de hvide stænger, og lad dem simre i 1 minut (jeg har set flere fremgangsmåder hvor de skal koges i 5-8 minutter, men jeg synes det er alt for længe - de skal stadig have bid og være sprøde, så 1, max. 2 minutter er rigeligt i min verden). Hæld dem i en stor sigte (så hovederne ikke knækker) og brus dem over med koldt vand, så kogningen stopper, og til de er afkølede.

Pisk alle ingredienser til vinaigretten sammen og smag til med salt og evt. en anelse mere limesaft eller sukker, alt efter ønsket syrlighed.
Arranger asparges i et fad eller på en tallerken og hæld vinaigretten over - pynt med en lille dusk persille og server med det samme. Enten som en separat ret, evt. med en bid brød, eller til et stykke kød eller fisk.
Hvis man ønsker at retten skal være en anelse mere nem at gå til og fungere mere som en salat, så skær asparges i mindre stykker og bland dem med vinaigretten i en skål.

Konklusion:

Meget nem og skøn forårsret, med en lækker syrlig smag, og lidt bitterhed fra valnødderne. Det hele passede perfekt sammen, og jeg kunne sagtens have spist mere, hvis der var.
Men det var der ikke.
Godnat, og sov godt.
8 kommentarer:

 1. Det lyder aldeles pragtfuldt! Er vild med de bitre noget fra valnødderne til se sødlige asparges. Lækkert :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - det var en lækkerbisken som næsten må gentages når de danske asparges kommer i handlen. Så skal jeg bare lige huske den parmesanost jeg glemte denne gang :-)

   Slet
 2. Det ser virkelig lækkert ud. Jeg glæder mig til - forhåbentlig meget snart - at sætte tænderne i friske hvide og grønne asparges :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Piskeriset: Takker - jeg ser også frem til at de danske ser dagens lys. Håber man kan finde nogle frisk fra gården et sted i nærheden!

   Slet
 3. What a lovely spring salad. I am new to yourblog, so I've spent some time browsing through your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

  SvarSlet
  Svar
  1. Mary: Thank you very much! I am happy you enjoyed your visit and hope you'll be back again. Let me know if I can help you with any translations :-)
   A great day to you too!

   Slet
 4. Nomnom :-D Helt klart en af mine favoritspiser om foråret. De smager bare SÅ godt! Og nogen af dem er virkelig, virkelig tykke!!! jebus!

  SvarSlet
  Svar
  1. HvD: Helt enig - asparges og rabarber, så ved man det er forår (hvis ellers nattefrosten lige ville pakke sig sammen).

   Slet