tirsdag den 7. februar 2012

Opskrift: Ostedip/Cheese Ball med karameliserede løg og bacon



Efter successen med ostedippen fra forleden, skulle der prøves en ny version til gæsterne i weekenden.
Man kan godt gå hen og blive forfalden til sådan noget ostehalløj.
Selvom jeg heller ikke denne gang formede den som en kugle, får den alligevel navnet Cheese Ball også.


Jeg havde fundet to opskrifter jeg smeltede lidt sammen - denne fra Better than Burgers og her fra Simply Recipes. Denne gang brugte jeg den fedeste flødeost fra Buko - der var nemlig tilbud på 260 g for hele 5 kr. Jeg købte to pakker, så det kan godt være jeg bliver nød til at lave en ny portion snart.


Kombinationen af karameliserede løg og bacon lød rigtig god, og igen blev den serveret med saltkiks, og desuden saltstænger og tortilla chips.


Ostedip/Cheese Ball med karameliserede løg og bacon:


Løgene skal minimum have denne farve, før de er færdige
1 spsk olivenolie
1 stort finthakket løg (ca. 2½ dl)
1 tsk brun farin
1 spsk balsamicoeddike
½ tsk fint havsalt
friskkværnet peber
200 g bacontern (gem evt. lidt til pynt)
200 g fuldfed flødeost
2 spsk Cheasy Fraiche 6%
2 spsk god mayonnaise (jeg bruger Hellmanns)
1 spsk skummetmælk
25 g friskrevet Cheddarost
2 finthakkede forårsløg (gem evt. lidt til pynt)


Varm olie op i en pande eller tykbundet gryde og svits løgene heri til de begynder at blive blanke og tage en lille smule farve - ca. 10 minutter. Hvis de bliver for tørre, tilsættes ca. 1 spsk vand.
Når løgene er blanke, tilsættes farin, eddike, salt og peber, og varmen sænkes. Løgene steger nu videre, uden låg, i ca. 30-45 minutter og under jævnlig omrøring, til de er pænt brune og karameliserede. De skal svinde en del i størrelse. Når løgene er færdige (smag evt. på dem - de skal være søde og bløde, og må ikke være skarpe i smagen som rå løg) køles de af. Løgene kan evt. karameliseres 2 dage før dippen laves færdig, og opbevares på køl - så er dippen hurtig at lave færdig.
Imens løgene karameliserer steges bacontern sprøde, de afkøles på fedtsugende papir, og hakkes fint.
Når løg og bacon er kølet af, røres flødeost, creme fraiche, mayo og skummetmælk godt sammen i en skål, og løg, bacon, Cheddarost og forårsløg blandes godt i.
Smag evt. til med salt og peber.
Server med kiks, saltstænger, chips eller brød.


Konklusion:


Denne ostedip var endnu bedre end den første jeg lavede - de søde løg, de lidt skarpe forårsløg og den røgede smag fra bacon udgør en perfekt kombination, sammen med noget saltet der knaser.
Heldigvis fik vi ikke tømt skålene helt i lørdags.
Det klarede jeg til gengæld søndag eftermiddag.

10 kommentarer:

  1. Uhh Heidi, du har virkelig fat i alle de ting der står på min liste, for tiden :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
    Svar
    1. NYBH: Undskyld :-) Jeg er inde i en periode hvor jeg har lyst til en masse amerikanske/tex-mex ting - jeg håber det snart går over, for det er ved at blive lidt for usundt!

      Slet
  2. Uhmm hvor det lyder lækkert - lige noget for et oste-øre som mig :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Linda: Tak skal du have - og ja, jeg kan bestemt kun anbefale at prøve den!

      Slet
  3. Heidi! Jeg installerer dig snart i mit køkken, så du kan lave lækker mad til mig hver dag. Det er meget lettere, end hvis jeg skal nå at prøve alle de skønne ting, du disker op med her på bloggen :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Piske: Vi kan skiftes til at holde ferie i hinandens køkken, så du også kan lave lækker mad til mig ;-)

      Slet
  4. Bacon og saltstænger - så bliver det vist ikke bedre!
    Så også denne side i går http://www.fuldafkorn.dk, hvor der under opskrifter er masser af fastfood man kan lave med god samvittighed - dog mangler der lidt bacon ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja bacon er godt til næsten alt :-)
      Jeg vil da lige kigge på fuldkornssiden og tjekke opskrifterne!

      Slet
  5. Wauv... "Faldt" over din blog for 14 dage siden, da jeg ledte efter en opskrift på marchmallow fluff (som jeg ikke har fået lavet endnu) Og har siden bagt kernebrødet (som faldt i god jord hos min gæster og den "bedre" halvdel)... Og igår serverede jeg dette som en snack/forret - og hold nu k.ft det smagte godt - og jeg kan ikke engang li flødeost!!!

    Jeg har egentlig aldrig været til blogs... men må indrømme at din lige pt. bliver finkæmmet for andre spændende opskrifter...

    Mange hilsner og tak for en skøn blog fra Tina (som er et MADØRE uden lige)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tina: Tusind tak for din søde besked - den fik lige humøret til at stige et par grader :-)
      Jeg er super glad for at det har været en succes det du har prøvet indtil nu (og jeg kan kun anbefale at du også kommer i gang med fluff'en - det er nemt og resultatet bliver rigtig godt).
      Og jeg er enig mht. ostedippen - den er virkelig god, og kan sagtens tåle at komme på menuen her snart igen også.
      Håber du får lyst til at prøve nogle andre ting også, og at de falder lige så heldigt ud!

      Slet