søndag den 18. september 2011

Opskrift: Kernebrød uden mel


Lige siden jeg så dette brød hos CookieCrumble har jeg vidst at det skulle jeg prøve - jeg har kun manglet den rette anledning. Den kom endelig i går til brunchen vi holdt for Lækkermåsens familie pga. diverse fødselsdage.

Brødet indeholder kun kerner, frø og mandler, og så olie og æg - ingen mel. Det indeholder i sagens natur en del fedt så det er nok ikke lige det man skal bruge i madpakken hver dag - men til særlige lejligheder og i små mængder, da må det da være sundt, med alt det sunde fedt det indeholder.

Mit brød blev ikke så højt da formen jeg brugte var lidt bredere end en almindelig rugbrødsform - og desuden var jeg ved at være bange for at det ville kikse helt. Det var en aflang springform jeg brugte, som jeg selvfølgelig regnede med var tæt i bunden - men det var den ikke, viste det sig. Med det resultat at ægge- og oliemasse løb ud og lagde sig i kanten, så der kom en fin ring af æggekage ud af det også. Jeg frygtede jo så at der ikke var nok æg tilbage i formen til at kernerne kunne binde ordentligt sammen, men det gik heldigvis fint alligevel.
Men det er bare lige et godt råd - sørg for at bruge en form der er tæt.

Kernebrød uden mel:
1 stk.

5 hele æg
2 tsk salt
1 dl rapsolie (eller anden smagsneutral olie)
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
150 g græskarkerner
150 g grofthakkede mandler

Tænd ovnen på 160 grader almindelig varme.
Bland alle kerner, frø og mandler med salt og olie i en skål. Pisk æggene godt sammen i en separat skål, og hæld dem derefter i kerneblandingen og rør så det hele er grundigt blandet.
Smør en (TÆT) rugbrødsform med fedstof, eller beklæd den med bagepapir, og hæld "dejen" i formen. Når ovnen er varmet op, bages brødet i 70 minutter midt i ovnen. Køles lidt af, og tages ud af formen og afkøler helt. Kan sagtens opbevares nogle dage i plasticpose (jeg bagte mit dagen før det skulle serveres).


Konklusion:

Brødet er superlækkert og med virkelig god smag - det er perfekt til særlige anledninger, f.eks. brunch, sammen med tapas eller lignende, og det kunne sagtens bruges til nogle små mellemmåltider også.
Det bliver nok det resten af mit brød bliver brugt til. Gæsterne roste det, men Lækkermåsen var ikke så begejstret, så jeg kommer til at spise resten selv.

I dag har jeg prøvet om jeg kunne tørre nogle skiver i ovnen (ved 90 grader i ca. en time), for at lave det til en slags knækbrød (efter forslag fra gæsterne) - helt tørre er de ikke blevet, pga. de forholdsvis bløde kerner og frø. Men nu prøver jeg at gemme dem i en dåse, og se hvor længe de kan holde sig - hvis ikke jeg får dem spist som snack på arbejde inden.

10 kommentarer:

 1. Det lyder virkeligt lækkert.
  Det vil jeg også prøve på et tidspunkt .)

  SvarSlet
 2. Hanne: Husk at bruge en TÆT form - det kan ikke siges ofte nok :-)

  SvarSlet
 3. Hvor "blødt" bliver det?

  Kan det skæres nemt med kniv/gaffel, eller er det fingermad?

  Mvh Sjønne

  SvarSlet
 4. Sjønne: Jeg har egentlig ikke prøvet at skære i det med almindelige kniv (og gaffel), men jeg tror sagtens det kan lade sig gøre - de små stykker jeg fik ud af brødet passede dog fint til fingermadder :-)

  SvarSlet
 5. Pip. Pip pip piiiip pip. Pip piip Pip. Piiiip pip piiip. Pip.

  SvarSlet
 6. hans: Den er du nok nød til at gentage på dansk.

  SvarSlet
 7. I need to learn about Danish cuisine. I am translating your blog in google and reading it. Very nice blog you have here. Bookmarking it to visit again. :)

  Sailu @ Indian Recipes and Indian Recipes for Kids

  SvarSlet
 8. Sailu: Thank you, and welcome! It is very nice to know that you can find inspiration from a Danish blog :-)
  I love Indian food, so I will surely take a look at your blog too!

  SvarSlet
 9. ihh, jeg tænker at med et dyp i god mørk chokolade, kunne det blive et en fantastisk myslibar ??

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg da faktisk lyder som en rigtig god idé! Meld endelig tilbage hvis det bliver godt :-)

   Slet