mandag den 23. maj 2011

Opskrift: Hasselnødde/chokolade gelato


Som noget af det allerførste da vi fik ismaskinen, prøvede jeg at lave en chokolade gelato på minimælk - men den blev så underlig at jeg ikke har blogget om den. Sådan lidt sorbetagtig i konsistens, men uden at isen rigtig hang sammen, og så var den lidt grynet også.
Da mørk chokoladeis er en af Lækkermåsens favoritter, så var der ikke rigtig nogen vej udenom at prøve igen, men med en anden fremgangsmåde - og da jeg fandt denne opskrift, hvor der også var hasselnødder i, var jeg ikke i tvivl om at det skulle være den.
Den havde nok haft bedst af at blive forberedt dagen før, så den kunne have nået at trække ordentligt med smag fra nødderne, men det var der ikke tålmodighed til at vente på - og resultatet blev bestemt ikke nogen skuffelse.
Jeg ændrede lidt på mængderne af nødder og chokolade og halverede den desuden (så længe vi stadig prøver med nye istyper, er det bedre at lave lidt mindre portioner, da holdbarheden også er noget mere begrænset end ved købe-is), men fulgte ellers opskriften ret nøje.

Hasselnødde/chokolade gelato:
ca. 3/4 l

150 g hasselnødder

½ l sødmælk
100 mørk chokolade 70%
50 g sukker
2½ past. æggeblomme
1 spsk glukosesirup

Rist hasselnødderne på en pande eller i ovnen, til skallen begynder at løsne sig - pas på de ikke brænder på.
Gnid skallen af i et viskestykke (hvis ikke det hele kommer af, gør det ikke så meget, men alt det løse skal væk), og hak nødderne meget fint i en food processor eller minihakker.
Varm mælken op i en gryde til der begynder at komme bobler i kanten. Hæld nødderne i mælken, sluk for varmen, og sæt gryden til afkøling.
Køl blandingen helt af natten over, eller i det mindste nogle timer (det var så her jeg sprang over gærdet, da min kun fik lov at stå max. en halv time). Læg en sigte over en skål, fór med et bomuldsklæde/ostelærred og hæld blandingen i sigten. Når der ikke drypper mere af nøddemælken igennem, samles stoffet og resten af mælken presses forsigtigt ud af stoffet ved at vride det. Hvis man bruger et stykke ubleget lærred, kan det holde til ret meget, så der kan godt vrides ret hårdt til.
Hæld nøddemælken tilbage i gryden, tilsæt chokolade i små stykker, og varm mælken op ved middelvarme til chokoladen er smeltet.
Imens piskes sukker med æggeblommer til en luftig masse, og til sukkeret er opløst.
Når chokoladen er smeltet i mælken, hældes ca. en 1/3 af den varme mælk over i æggeblandingen, mens der piskes, så det ikke bliver til røræg.
Æggeblandingen hældes nu tilbage i den resterende mælk i gryden, og blandingen varmes forsigtigt op til den begynder at tykne - ca. 8-10 minutter. Tag gryden af varmen og rør glukosesirup i.
Afkøl blandingen til køleskabstemperatur (evt. over isbad hvis det skal gå hurtigt - og det skulle det), før den køres på ismaskinen til den begynder at tykne - fryses færdig i lukket beholder i fryseren.
Ved servering tages isen ud og sættes direkte i mikroovnen ved fuld effekt i 15 sekunder, hvorefter den er klar til at kugle op.

Konklusion:

Mmm mmm mmm.... intet mindre end perfekt konsistens denne gang - og det er svært at tro at der slet ingen fløde er i. Ikke fordi den er fed i smagen som en flødeis - men den er meget cremet og lækker, lige som en italiensk gelato skal være (uden at jeg reelt ved en skid om det).

Smagen af chokolade er meget intens, og nøddesmagen træder også tydeligt igennem, men uden at overdøve chokoladen. Kunne have været rart at vide hvor meget ekstra smag der ville være kommet hvis den havde fået lov at trække til dagen efter - men jeg er positivt overrasket over lyn-versionen. Måske man skulle prøve med en ren nødde-version en dag.
Fremgangsmåde kan godt virke lidt uoverskuelig ved første øjekast, men jeg synes egentlig det gik rimeligt - jeg var mest bekymret for det trin med at hælde den varme mælk i æggene, og derefter hælde æggene i mælken (det var ikke lige denne gang der skulle laves rørægs-is), men det gik fint, så længe man pisker imens.
Helt sikkert en succes der er værd at gentage i en eller anden form.

11 kommentarer:

  1. Pas på - når man først begynder at lave is tager man snildt et par kilo på :-) Og man bliver afhængig af at lave is .....

    SvarSlet
  2. Don't I know it already... Men jeg vælger at tro at det alt i alt er bedre end at fylde sig med præ-fabrikeret is, som man jo alligevel gør om sommeren. Og hvis ikke nu, hvornår skulle man så!
    Har du i øvrigt et favoritsted du finder inspiration til is, eller finder du bare selv på?

    SvarSlet
  3. Det lyder teeeeeeeeeeeeemmelig godt ;-)

    SvarSlet
  4. Mmm jeg har selv lavet en der minder meget og det er nok noget nær yndlings isen :)

    SvarSlet
  5. Ej, altså Heidi, du sprøjter jo isopskrifter ud - og jeg må prøve dem alle sammen :-D De lyder bare for godt!!

    Hvad gav du egentlig for din ismaskine?

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  6. Piske: Det vaaaaaaaaaaar det også :-) (og det sidste blev spist søndag aften...)

    Line: Ja den var også bedre end jeg havde håbet på - troede egentlig ikke at nødder ville gøre så meget for smagen, men det virker altså. Tror jeg skal prøve med en ren nødde-is en anden gang - eller måske mandler?!

    NYBH: Tak - det er jo med at få det udnyttet når nu drømmen er blevet opfyldt!
    Vi gav ca. 2750 inkl. fragt fra Italien - ikke billigt, men pengene værd indtil nu :-)

    SvarSlet
  7. Hmmmm......nu synes jeg måske godt snart du kan lægge de der isopskrifter på hylden og gå igang med at blogge om noget salat og kål.
    Jeg bliver jo et omvandrende cirkustelt, hvis listen over alle de opskrifter på is jeg skal afprøve bliver ved med at vokse i det tempo:-)

    SvarSlet
  8. LaTascha: Undskyld - så er det nok ikke det rigtige tidspunkt at fortælle at der er endnu en opskrift på vej i morgen... ;-)
    (Men der bliver også lavet fisk - er det så ok?)

    SvarSlet
  9. Hmmmmm.....så skal det være en meget fedtfattig og tynd fisk. Måske noget a la dampet rødspætte med broccoli, salat og grønkål!!!;-)

    SvarSlet
  10. Jeg har lige prøvet opskriften - den er ypperlig!

    Jeg lod nødderne trække 12 timer, og smagen var meget kraftig. Men den spillede perfekt sammen med den mørke chokolade. Konsistensen er intet mindre end guddommelig; cremet og lækker.

    Tusind tak for en fantastisk opskrift!

    SvarSlet
    Svar
    1. Gåsepigen: Åh hvor skønt at høre - og imponerende at du havde tålmodighed til at lade den stå i 12 timer :-)
      Hvis jeg en gang får den lavet igen, så vil jeg også prøve at lade den trække så nøddesmagen bliver mere kraftig - får seriøst lyst til is lige nu!

      Slet