fredag den 29. april 2011

Opskrift: Rabarbersaft og rabarberkompot


I søndags holdt vi grillaften sammen med to naboer, og da vi sad ude og spiste, lige ved siden af den ene nabos køkkenhave, kom vi til at snakke om rabarber - og snakken endte med at jeg gik hjem med en stor pose fuld af rabarber, og næsten havde ribbet hele beddet. Bare rolig, jeg fik lov - og også til at komme igen og tage flere.

Det passede jo som hånd i handske/fod i hose/find selv på flere, eftersom jeg pga. min give-away, og Piskerisets forslag om en rabarberdrink, skal have lavet sådan en lyserød sag engang senest i juni måned.
Så efter at stilkene havde overnattet i en spand med en bundsjat vand, fik jeg dem renset mandag, og målt dem af til ca. 1 kg, som skulle blive til saft, også efter Piskerisets opskrift (næsten).
Jeg kom så i tanke om at jeg faktisk havde næsten et kg i fryseren allerede, som jeg havde fået hos min søster for to år siden, så de blev også tøet op, og blev til en gang kompot efter Jamie Olivers opskrift, som blev vist i fjernsynet for en uges tid siden, og som jeg i skyndingen havde fået skrevet ned. Den blev bl.a. brugt i en koldskål, som der kommer lidt mere om andetsteds.

Rabarbersaft:
ca. 2 liter saft

1 kg rabarber i små stykker
16 hele grønne kardemommekapsler
½ kg lyst rørsukker
2 l vand
2 dl friskpresset limesaft
korn af 2 stænger vanilje

Rabarber koges op i en gryde samen med kardemomme, sukker, vand, limesaft og vanilje. Lad det koge 10-15 minutter under låg, og lad derefter saften køle lidt af.
Pil kardemommekapsler fra (de flyder ovenpå når de har kogt et stykke tid) - sigt resten gennem et ostelærred, og kog evt. saften lidt ind, hvis den skal fryses og ikke må fylde for meget (min blev reduceret fra ca. 2½ l til lige under 2 l). Gem evt. noget af den frasigtede pulp til rabarberkompotten længere nede.
Lad saften køle helt af, og opbevar den i køleskab (ca. en uge), eller frys den ned i passende portioner.
Bland den med vand eller danskvand i forholdet 1:2 eller 1:3, alt efter hvor stærk man gerne vil have den - eller brug den i drinks, som jeg jo så har tænkt mig.

Rabarberkompot:

ca. 1 kg rabarber i små stykker
200 g lyst rørsukker
saft af 1 appelsin

Kog det hele sammen i ca. 10 minutter til rabarberne er møre (mine blev MEGET møre, så der var ikke rigtig nogen rabarberstykker tilbage - det blev en ret ensartet masse, men smagen er nok den samme) - bland evt. noget af pulpen fra rabarbersaften i, og hæld den direkte på skoldede, spiritusskyllede glas, hvor låget lukkes med det samme.
Jeg ved ikke hvor lang holdbarheden vil være, men jeg har sat glassene i køleskabet for en sikkerheds skyld.

Konklusion:

Saften blev vist ikke helt så lyserød som Piskerisets version, men de rabarber jeg fik var heller ikke af den helt fine slags, og var derfor ikke røde hele vejen igennem. Men smagen fejler ikke noget - skøn forårssmag, og hverken for sød eller syrlig.
Kompotten blev også fin (selvom den heller ikke ligefrem er rød) - udover koldskålen ved jeg ikke helt hvad den skal bruges til endnu, men måske til et stykke grillkød i løbet af sommeren. Og ellers ville en trifli måske heller ikke være af vejen.

Billeder:

De klargjorte friske stængler


Saften koger og rabarberne frigiver al deres farve


Derfor har rest-produktet også en spøjs grøn farve


Færdig kompot og saft - hvor føler man sig husmoderlig efter sådan en omgang...

4 kommentarer:

 1. Dejligt at du kunne lide saften - glæder mig også til, at vores rabarber er store nok til at blive plyndret - de mangler lige et par dage endnu.

  Jeg har en mistanke om, at jeg også har en pose i fryseren, så det kan være, jeg snart må se at få lavet noget kompot :-)

  SvarSlet
 2. Øj, rabarber er bare det bedste - glæder mig så meget, til butikkerne begynder at forhandle dem igen, så jeg kan lave rababergrød! <3
  Hvor ser det godt ud.

  - Anne

  SvarSlet
 3. Rabarbersaft er helt fantastisk. Verdens bedste velkomstdrink er 1/3hjemmelavet rabarbersaft og 2/3 cava, champagne eller hvad man er til ;-)

  SvarSlet
 4. Piskeriset: Jeg glæder mig også til at lege med den til drinks! Og gemalen mener jeg skal gå over og plyndre det sidste af bedet og få lavet mere - så der også kan komme nye rabarber frem - som jeg så kan plyndre og lave mere osv...

  A+K: Tak - kan godt forstå du glæder dig! Jeg har også set dem fremme i et par butikker de sidste par dage, så mon ikke de snart er at finde de fleste steder :-)

  Tenna: Tak for tippet - det vil jeg have med i overvejelserne når jeg skal finde på drinks med rabarbersaft :-)

  SvarSlet