søndag den 6. marts 2011

Opskrift: Lammebov i stærk karrysauce med krydrede ris


For snart længe siden fik vi ½ lam hjemme fra bonussønnens mor og bonusfar, og der lå stadig en bov og en kølle i fryseren, som nok snart var ved at have set deres bedre dage - så jeg havde bestemt mig for at boven skulle skæres ud i tern og så langtidssimres i en gryderet i går.

Jeg brugte denne opskrift som udgangspunkt, og tilsatte så lidt ekstra for at give lidt mere smag til saucen.
Risene blev efter samme opskrift, dog uden safran som jeg ikke ejer, og så glemte jeg desværre at putte nødder i - men det gør jeg så når vi skal have resterne (om det bliver i dag vides ikke med sikkerhed, efter at vi har været til 80-års fødselsdag hos naboen, og har smovset i 3 retter mad og småkager hele eftermiddagen - lad mig bare sige det sådan at det ikke er sult der trænger sig på lige nu).

Lammebov i stærk karrysauce med krydrede ris:
ca. 4 personer

Lam:

ghee eller rapsolie
ca. 400 g lam i tern af bov
1 stort løg i tynde både
8 (otte!) fed grofthakket hvidløg
2 cm finthakket ingefær
2 gulerødder i små tern
3/4 fennikel i små tern
2 spsk karry (ikke den stærkeste slags)
et drys chiliflager
et par store håndfulde frisk spinat, grofthakket (vigtigst hvis det er ældre spinatblade, og ikke babyudgaven, da stænglerne bliver seje jo større bladene er)
1 ds light kokosmælk
1 brik Fond du Chef oksefond
salt

Lammekødet brunes i ghee eller olie i en tykbundet gryde (jeg brugte støbejern). Løg, hvidløg, ingefær, gulerødder, fennikel og karrypulver tilsættes, og brunes med et par minutter.
Chili tilsættes lidt forsigtigt, afhængig af hvor stærk en type karry man anvender - vent evt. og smag til med chili til sidst.
Læg låg på gryden og lade den simre i ca. 30 minutter - tag låget af, tilsæt spinat, kokosmælk og fond, og lad saucen koge ind til lidt tykkere konsistens - ca. yderligere 30 minutter.

Sæt imens risen over.

rapsolie
1 lille hakket løg
2 fed finthakket hvidløg
1 gulerod i små tern
1/4 fennikel i små tern
4 dl basmatiris, skyllet et par gange i lunkent vand
salt
½ tsk gurkemeje (pga. farven, når jeg nu ikke havde safran)
1 tsk brune sennepskorn
2 tsk stødte nelliker (jeg knuste nogle hele nelliker med en kniv)
indholdet af 4 grønne kardemommekapsler
grofthakkede cashewnødder

Varm olien op i en gryde, og svits løg, hvidløg, gulerod og fennikel 1-2 minutter.
Tilsæt ris og krydderier og bland godt. Dæk med koldt vand, og kog risen efter posens anvisning. Hold øje med den undervejs, og tilsæt evt. mere vand om nødvendigt. Husk at putte salt i kogevandet - det glemte jeg, og det kunne man altså godt smage.

Server risen med lam i sauce, og pynt med finthakket fennikeltop.

Konklusion:

Undervejs var jeg lidt bekymret for om saucen ville komme til at smage af noget - men tilsætningen af fond og kokosmælk, plus lidt salt og den lange kogetid hjalp en del på det, og så blev den faktisk rigtig god.
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at forsøge med ristning af hele krydderier og derefter at male dem til en karryblanding, og så bruge det i stedet for færdigt karrypulver - men tiden var løbet lidt fra mig, og jeg havde derfor ikke nået at finde ud af, nøjagtigt hvilke krydderier man skal bruge - så det må blive en anden gang.
Risene kommer til at smage en del af nelliker, og jeg var også her lidt bekymret for smagen - dog med modsat fortegn, da jeg troede det ville blive for meget, og for juleagtigt. Men det blev faktisk ganske godt - og sammen med saucen blev det absolut spisværdigt.
Lammekødet var meget mørt, så selvom jeg har været en lille smule bange for at bruge bov-kød, så er den frygt vist forsvundet nu - det skal jo bare have lov at simre derudaf.
Den bedre halvdel udbrød også at det smagte helt vildt godt, så jeg tror den var godtaget.

Billeder:

Lammet brunes


De færdige ris


Det færdige lam i sauce


Og den færdige tallerken

6 kommentarer:

 1. Langtidssimret bov er bare skønt. Især mht lam synes jeg, at den udskæring kan være meget bedre end køllen.
  Din karryret lyder rigtig spændende :)
  God afslapning i aften.

  SvarSlet
 2. Tak - det endte med 1/6 quesadillarest for mit vedkommende, mere kunne jeg ikke rumme :-)
  Mht. kødet, er det så ikke sådan at det kød der skal have længere tilberedningstid, tit er mest smagfuldt? Det er da i hvert fald sådan jeg har forstået det. Der skal helt sikkert forsøges mere med den type kød, også som sous vide!

  SvarSlet
 3. Åh Heidi - det ser simpelthen bare så skønt ud :-)

  Rigtig comfort food - mmm!

  SvarSlet
 4. Jeg takker - og ja, komforten var god efter den omgang. Men efter at have haft det med til frokost også de sidste to dage, vil jeg nu godt have noget andet :-)

  SvarSlet
 5. Oh la la.....Heidi, det er jo næsten lige som hjemme i Indien :-D

  SvarSlet
 6. Hø hø ja det kan jeg forestille mig :-)

  SvarSlet