I går havde Lækkermåsen bestemt at han ville lege lidt med ben på smokeren - altså ikke sine egne, men spareribs.
Vi havde købt nogen færdigtilberedte nogen, som jo egentlig bare skulle varmes, men det ville han så stille WSM'en op til, i stedet for "bare" at bruge gasgrillen.
Jeg havde bestemt mig til at lave bagte kartofler, frugtsalsa og baked beans som tilbehør.
The Pioneer Woman havde en opskrift på baked beans for nylig, og de så så lækre ud, at de skulle prøves.
Min opskrift blev lidt en blanding af hendes, og så BBQ landsholdets udgave til VM i grill i Memphis.
Frugtsalsaen tog udgangspunkt i en frisk ananas, som ikke længere så helt så frisk ud, så den skulle bruges. Og ellers blev det lidt efter hvad vi havde i frugtkurven, og hvad Løvbjerg lige havde at byde på...
Benene kan jeg ikke give nogen decideret opskrift på - kun nævne at første omgang ikke var så gode som dem der fik lov at ligge lidt længere i smokeren. Så der kommer kun opskrifter på bønnerne og frugtsalsaen.
Baked beans/bagte bønner:
1 pakke bacon i skiver (8 skiver) skåret/klippet i halve - gerne lidt tykkere bacon, men det brugte jeg dog ikke
1½ stort løg eller 1 stort og 1 lille, skåret i små tern
1 grøn peberfrugt i tern
2 dåser Heinz bønner i tomatsauce (den ene var med en slags cocktail-lignende pølser, også fra Heinz, da TPW anbefaler disse i sin opskrift, og da jeg tilfældigt fandt dem i Superbest. De kloge siger at Heinz bønner er de bedste til dette formål, da de beholder form og konsistens bedre)
½ cup barbecuesauce (ca. 1,1 dl) (jeg brugte lidt af Webers Hot 'n' Spicy og resten var en Honey Hickory vi havde liggende)
knap ½ cup brun farin (ca. 1 dl) (jeg løb tør, så det meste blev til mørk muscovadosukker i stedet)
knap 1/4 cup æbleeddike (ca. 0,4 dl)
1 spsk dijonsennep
1 tsk sauce fra Chipotle in adobo (men almindelig chilisauce eller pulver kan også bruges)
1 tsk salt
1/4 tsk spidskommen
½ cup cola (ca. 1,1 dl)
Ovnen varmes op til 160 grader almindelig varme.
De halve baconskiver steges i en tykbundet og ovnfast gryde, gerne med bred bund (jeg brugte en oval Le Creuset). De skal ikke være brune eller sprøde, men det meste af fedtet skal bare lige smeltes fra ved middel varme.
Baconskiverne lægges til side, og løg og peberfrugt svitses nu bløde i baconfedtet i ca. 5 minutter. Bønnerne tilsættes sammen med saucen fra dåserne.
Barbecuesauce blandes med farin/sukker, eddike, sennep, chilisauce, salt og spidskommen, og hældes i gryden. Blandingen varmes op og smages til med cola.
Når smagen er som man synes (både lidt stærk og lidt sød), lægges baconskiverne ovenpå blandingen - pas på de ikke synker for meget ned i saucen.
Gryden sættes nu i ovnen, og bager færdig i ca. 2 timer. Blandingen synker noget undervejs, da en del af vædden fordamper.
Frugtsalsa:
Marinade:
2 spsk olivenolie
1 spsk jordbærbalsamico (eller hvidvinseddike, eller anden balsamico)
1 tsk flydende honning
saft af 1/4 appelsin
½ bakke grønne stenfrie vindruer, skåret i halve
det meste af en frisk ananas, skåret i tern
2 Pink Lady æbler skåret i tern
2 dl frosne blåbær, optøede
1 bakke jordbær, skåret i halve
1 rødløg, finthakket
friskkværnet peber
Marinaden piskes godt sammen.
Druer, ananas, æbler og rødløg blandes godt sammen med marinaden og lidt peber. Jordbær og blåbær vendes forsigtigt i, uden at de bliver for smattede.
Serveres ved stuetemperatur, men kan sagtens laves i forvejen og trække i køleskab, og tages ud en times tid før servering.
Konklusion:
Frugtsalsaen har jeg lavet flere gange før (bare med forskellige frugter og bær), og den er lige god hver gang.
Bønnerne blev intet mindre end supergode! Søde og stærke på samme tid, og med masser af smag.
Egentlig skulle de nok have været røget på en grill, for at blive helt autentiske, men det var nemmest at lave dem i ovnen, og så var det også nemmere at styre temperaturen.
Lækkermåsen er ikke vild med bønners konsistens, men blev dog set tage to gange - omend det sikkert kun var fordi der var bacon i. De skal uden tvivl laves igen.
Billeder:
De stegte baconskiver
Løg og peberfrugt
Heinz x 2
Bønne-blandingen klar til ovnen
Men der manglede lige baconskiverne
De færdige bønner
Frugtsalsaen
Min tallerken
Lækkermåsens tallerken - efter han havde spist jævnt mange ben
Øj, øj ... det ser godt nok lækkert ud. Og nogle spændende ingredienser, du har leget med.
SvarSletHvor har du købt jordbærbalsamico? Og den chipotlesauce, hvor støver man den op?
Absolut et par tilbehørs ting, jeg kunne tænke mig at prøve af! Tak for inspiration.
Chipotle in adobo købte jeg for efterhånden flere år siden, vist nok i en Netto eller anden discount butik, hvor det var på tilbud i en begrænset periode. Jeg brugte kun en lille smule da jeg åbnede dåsen, og har siden haft resten liggende i en lukket plasticbøtte i køleskabet. Og det er altså flere år vi snakker om, så det holder sig utroligt godt!
SvarSletDa vi var i USA købte jeg et par dåser mere - det er dem du kan se her:
http://www.mexgrocer.com/1349.html
Jeg ved ikke om du kan være heldig at finde dem i feks. Bilka - ellers hold øje med discount butikkerne hvis de har tex-mex uge eller lignende.
Jordbær-, tomat-, multebær og chokoladebalsamico har vi købt i "Oil & Vinegar" butikken i Malmø - de har også butikker i DK - KBH, Vejle, Århus og Ålborg.
Se hjemmeside her: http://www.oilvinegar.dk/
og onlineshop her: http://ensmagfuldgave.dk/
Men det er på eget ansvar - jeg vil næsten garantere du bliver fristet af et eller andet :-)
Man kan tage sine egne flasker med og få fyldt olie og eddike op, eller man kan købe forskellige flotte flasker i butikken - og så har de også SÅ mange andre lækre ting, udover olie og eddike...