søndag den 22. november 2009

Opskrift: Indisk Butter Chicken (Murgh Makhni) og naan/pandebrød


To gange indisk mad på en uge - det er næsten ren luksus... Men efter at have set én efterspørge en opskrift på indisk Butter Chicken på jubii debatten, fik jeg lyst til at prøve det også, og en anden bruger kom med en opskrift som jeg bestemte mig til at gå i gang med.
Jeg søgte dog lidt mere på nettet og har set nogle videoer på youtube også, for at se hvordan andre laver den, og der findes jo mange måder - i versionen på jubii bliver kyllingen blandet i selve saucen og marinerer i forholdsvis kort tid, hvorefter den steger sammen med saucen. I andre versioner marinerer og steger man, og saucen laves for sig selv, hvor kyllingen så blandes i til sidst.
Jeg endte med en mellemting, hvor jeg også blandede lidt ekstra krydderier i, så her kommer min version af Butter Chicken, samt opskriften på de naan/pandebrød vi fik til (en lidt modificeret opskrift fra Spis Bedre, fundet hos NYBH).

Butter Chicken (Murgh Makhni):

1½ tsk stødt tørret chili
4 laurbærblade
4 stk. nelliker
1/4 tsk stødt kanel
1 tsk garam masala
4 hele kapsler kardemomme
½ tsk gurkemeje
2 tsk paprika
150 ml yoghurt
50 g smuttede mandler
2,5 cm frisk ingefær
2 fed hvidløg
1 ds hakkede tomater
salt

ca. 800 g kylling - uden skind og ben (lårkød bliver bedst, ifølge flere opskrifter jeg har set, men jeg brugte bryst - man skal bare passe på ikke at stege det for tørt)
75 g smør
2 mellemstore løg
2 spsk hakket frisk koriander
4 spsk mælk, gerne skummet- eller mini
saft af ½ lime
ca. 1 spsk sukker

Alle de tørre krydderier blendes grundigt, hvorefter yoghurt, smuttede mandler, ingefær, hvidløg og tomat tilsættes og blendes med, til en ensartet pasta.
Kyllingen skæres i store tern og vendes godt rundt i pastaen i en skål. Marinerer i køleskab i 3-4 timer, eller så lang tid man nu har tid til (min. et kvarter, ifølge opskriften - det synes jeg dog er for lidt).
Si kyllingen fra marinaden, men husk at gemme marinaden til sauce!
Varm smørret og lidt olie i fx en wok pande eller stegepande. Hak løget fint og svits det indtil det begynder at tage farve. Tilsæt marinaden og lad saucen simre i en halv times tid.
Imens steges kyllingen på en grillplade med huller i, i ovnen ved høj varme, så væden kan løbe fra. Kyllingenstykkerne steges i ca. 5 minutter, vendes og steger 5 minutter mere.
Hæld kyllingestykkerne i saucen, tilsæt frisk koriander og mælk, lad retten koge op, og smag til med limesaft, sukker og salt, hvorefter den er klar til servering.
Serveres med brune basmatiris og hjemmelavet naan/pandebrød.

Naan/pandebrød:

1 dl lunken vand
1 dl yoghurt naturel
25 g gær
2 spsk. olie
1 spsk. flydende honning
1 tsk. groft salt
ca. 480 g mel
1 tsk tørrede (eller større mængde friske) korianderblade
1-2 fed hakket hvidløg
ghee til pensling

Yoghurt og vand blandes i en skål, og gæren smuldres i og røres ud (jeg brugte røremaskine til både at røre gæren ud, og ælte dejen).
Olie, honning, salt, koriander og hvidløg tilsættes, og røres godt rundt. Melet tilsættes lidt ad gangen, til dejen er blød og samlet.
Smør en lille smule olie over dejen så den ikke danner skorpe, og lad den hæve under et viskestykke i en time.
Ælt dejen kort igennem, og læg den til hævning i minimum endnu en time.
Del dejen i et passende antal stykker og rul hvert dejstykke ud i en cirkel eller dråbeformet, eller hvilken form man nu ønsker. OBS: Dejen er meget elastisk og trækker sig hurtigt sammen igen når man har rullet den ud - hvis man gerne vil have store brød, skal dejstykkerne derfor også være rimelig store!
Pensl brødet med en lille smule smeltet ghee og bag det på en varm stegepande i ca. 1-1½ minut på hver side. Brødet pensles også med en smule ghee på den anden side når det vendes.

Jeg lavede dobbelt portion og endte med 12 brød af lidt varierende størrelse. Jeg lavede dem i god tid og lod dem køle lidt af, og lagde dem derefter i en plasticpose mens de stadig var lidt lune. Da vi skulle spise varmede jeg dem kort op igen i en meget varm ovn, penslet med lidt olie og drysset med flagesalt, og det blev de ikke nævneværdigt ringere af. Vi spiste ikke så mange, så resten ryger i fryseren til en anden god gang.

Konklusion:

Lad det være sagt med det samme, det er IKKE en ret man skal lave hvis man er smørforskrækket! Jeg lavede dobbelt portion af saucen, fordi jeg elsker sauce og Lækkermåsen helst vil have kød, så dvs. der kom 150 gram smør i den baljefuld jeg lavede. Men bare man er forberedt på det...
Mht. smagen så er det ikke en stærk ret (eller det gjorde jeg den i hvert fald ikke til ) - jeg har aldrig smagt den på en indisk restaurant, så jeg ved reelt ikke hvordan den SKAL smage, men jeg synes faktisk den var god, især da der var kommet koriander i - det gav lige det sidste pift.
Det gjorde så til gengæld at Lækkermåsen ikke var vild med den, for selvom det ind i mellem lykkes mig at kamuflere når jeg bruger koriander, så havde han altså lugtet lunten i dag.
Så vi skal IKKE have rester i morgen! Jeg tager en portion med til madpakken, og så ryger resten i fryseren til en gang hvor han ikke er hjemme :-)
Pandebrødene blev gode og bløde, men manglede nok lige lidt smag. Jeg tror sagtens der kan komme dobbelt så meget salt i uden at det gør noget, og måske mere hvidløg og så frisk koriander...) - men de er rimelig nemme at lave, og gode at have i fryseren, og så koster det jo kun en brøkdel at lave dem selv, i forhold til at købe rigtige naan i butikkerne.

Billeder:

Den færdige marinade/sauce. Har jeg nævnt at jeg er glad for limegrøn?


Kylling i store tern


Kyllingen har marineret nogle timer og er "siet" fra saucen med en hulske


En lidt Storm P.-agtig løsning - en hullet foliebakke på et omvendt stativ i en bradepande - for at væden fra kyllingen kan løbe fra


Fik jeg nævnt at der skal meget smør i? Og det er ikke portionen til højre


Løg og smør


Den færdige sauce med kyllingen


Færdigæltet dej til naan


Færdighævet dej til naan


En sjov kartoffeltud den her har fået


De kommer til at se meget autentiske ud


Min tallerken - en klat optøet koriander på toppen (den fik jeg for mig selv).
Og et brød, som helt tilfældig kom til at ligne et hjerte


9 kommentarer:

 1. Hej
  Det lyder simpelthen lækkert, og jeg vil helt klart prøve at lave det...
  Er lidt i tvivl om hvad du mener med at lade det sive ud.... hvad betyder det... og når man skal atege kyllingen, skal det hele(altså pastaen som kyllingen hae ligget i) så steges?
  det lyder svært, menn vil helt klart prøve det

  SvarSlet
 2. Hej Anonym

  Jeg er også lidt i tvivl om hvad du mener med at lade det sive, da jeg vist ikke skriver "sive" nogen steder?
  Er det mon det med at si kyllingen fra marinaden du tænker på?
  Hvis det er det, så skal kyllingestykkerne tages fra marinaden (feks med en stor hulske) og steges for sig selv, mens marinaden simrer til sauce, og så skal kyllingen tilsættes til saucen til sidst. Det skulle vist også besvare dit andet spørgsmål :-)
  Er du stadig i tvivl så skriv igen!
  Men som nævnt er min metode også bare en blandt flere mulige, så jeg tror egentlig ikke du kan gøre så meget forkert (andet end at stege kyllingen for tør...)
  Mvh
  Heidi

  SvarSlet
 3. hej heidi
  dejlig blog, elsker at du laver en konklusion efter opskriften. Opskrifter kan nemlig altid laves lidt om og skal tilpasses :) Jeg har bagt naan brød men kun med ca det halve mel, måske fordi det var uden maskine.
  tak for lækker blog og opskrifter

  SvarSlet
 4. Tak for de pæne ord, jeg er glad for at du kan bruge det :-)
  Bare lige af nysgerrigheds skyld (hvis du da læser det) - er du den samme som skrev den første kommentar til dette indlæg? Det er lidt svært at se når der ikke står navn ved...

  SvarSlet
 5. Super opskrift. Jeg har prøvet den og det smager vidunderligt. Til jer der elsker indisk mad, så prøv også http://www.indiskmad.com

  SvarSlet
 6. Se det er ægte butterchicken med rigeligt smør - lige efter mit hovede. Jeg er enig med de af de anonyme om det er skønt med din konklusion til sidst.

  SvarSlet
 7. SS: Tak - ja det duer ikke at være fedtforskrækket med sådan en ret, men når det skal være, så kan man lige så godt gøre det ordentligt og bruge RIGELIGT smør.

  Mht. konklusionen, så synes jeg næsten det er nødvendigt, at man kommer med en eller anden form for opsummering, så man også selv kan se til en anden gang, hvad der kunne gøres bedre. Og så er det jo bare dejligt hvis andre også kan bruge det :-)

  SvarSlet
 8. Hejsa
  Skal hele kardemommefrø, laurbærbladene og de hele nelliker også blendes?

  Er spændt på resultatet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Heidi 2: Nu er det godt nok længe siden jeg lavede denne opskrift så jeg kan helt ærligt ikke huske hvordan jeg gjorde - men jeg kan se jeg har skrevet at alle de tørre krydderier skal blendes, så jeg er ret sikker på jeg har blendet alt det tørre sammen, til og med paprika :-)

   Slet