søndag den 6. december 2009

Opskrift: Grillet hamburgerryg med grillede brune kartofler og grønlangkål


Superbest havde for et stykke tid siden tilbud på hjemmelavet hamburgerryg der ikke var pumpet. Den bestemte vi os til at prøve at grille i dag, efter at have set fremgangsmåden på en af grillklubberne. Tilbehør skulle selvfølgelig være brune kartofler og grønlangkål - kartoflerne blev også lavet på grillen, og det er bestemt ikke sidste gang vi gør det. Det må næsten være verdens nemmeste metode til at lave pæne, brune kartofler som ikke bliver brændte.

Grillet hamburgerryg:

800 g rå hamburgerryg (den vejede 1600 gram, men vi havde delt den i to)
knap en halv liter vand
1 spsk sennep
2 spsk brun farin

Hamburgerrygen lægges i et ildfast fad med et par dl vand i bunden (der tilføjes mere efterhånden som det fordamper), og grilles på Q320 med midterste brænder på low og yderste på medium - det giver en temperatur på ca. 200 grader i grillen.
Kødet fik i alt ca. 70 minutter, og efter ca. 40 min. smøres glasur af sennep og farin på.

Brune kartofler:

2 glas kartofler eller ca. 1 kg kogte pillede aspargeskartofler (vi brugte 1 glas Landlord fra Rema, og 1 glas Beuvais, og det er ikke første gang vi konstaterer at Landlord faktisk er de bedste og billigste,og de er også lidt større end de andre)
500 g brun farin
ca. 100 g smør

Farinen hældes i en foliebakke (jeg brugte en dobbelt foliebakke for at den blev mere stabil, men jeg ved ikke om det var nødvendigt), og smøret skæres i skiver og lægges ovenpå. Kartoflerne hældes i bakken, og bakken stilles i den varme grill, oven på en bagesten, eller på anden måde hævet fra risten - dette er vigtigt for at de ikke skal brænde på.
Kartoflerne grilles i ca. 45 minutter, eller længere alt efter hvor meget "karamel" man ønsker på dem. Der røres i dem en gang imellem (ca. hver 10 minut), men ellers passer de stort set sig selv.

Grønlangkål:

1 pose frosset grønkål i kugler, ca. 450 gram
4 dl mælk
4 spsk mel
3-4 spsk sukker
1-1½ tsk salt
ca. 25 gram smør

Mælk og mel røres til en jævning uden klumper, og koges op til det begynder at tykne. Grønkålen hældes i og smelter ved svag varme.
Når kålen er smeltet tilsættes smør, salt og sukker efter smag, og blandingen koges op i ca. 5 minutter.


Konklusion:

Hamburgerryggen blev en anelse tør, men den skulle nok heller ikke have haft helt så lang tid. Jeg var faktisk også lidt skuffet over smagen i forhold til en "normal" pumpet udgave, måske var det fordi den ikke blev kogt i saltet vand. Men der var ikke meget svind i den, så i en kogt udgave (og i knap så lang tid) kan det godt være den havde været bedre.
Kålen blev bedre end jeg havde regnet med ved at bruge mælk (mener jeg har lavet den med fløde de andre (få) gange det har stået på menuen), men den fik en anelse for meget salt (2 tsk) - derfor har jeg sat det ned til 1-1½ tsk i opskriften.
Kartoflerne var en positiv overraskelse. Jeg stolede ikke helt på at man bare kunne efterlade dem i grillen det meste af tiden, men det gik rigtig fint, og de passede stort set sig selv. Jeg tror det er en fordel at kartoflerne kommer i bakken sammen med sukkeret fra starten, for så bliver sukkerblandingen ikke kølet ned af de kolde kartofler, og det klumper ikke. Vi har aldrig lavet så fine og glatte brune kartofler før!
Den brune farin giver en lidt mere karamelagtig smag end hvis man bruger almindeligt sukker, så hvis man også kan lide det, så kan jeg kun anbefale at prøve det.

Billeder:

Den rå hamburgerryg


Bakken med farin og smør


Kartoflerne ligger blødt og godt oven på - dem fra Landlord er til venstre, det er ret tydeligt at de er større!


Kartoflerne er godt i gang med karameliseringen


Den færdige hamburgerryg


Grønlangkålen er også lige ved at være der


Min tallerken



3 kommentarer:

  1. Tror du at man kan brune kartoflerne på samme måde i ovnen?? Hvis ja, hvilken temperatur tror du passer?
    Mvh
    Majbrit

    SvarSlet
    Svar
    1. Majbrit: Det kan man helt sikkert, for det har jeg prøvet efterfølgende et par gange hvor vi ikke gad stå og fryse ude ved grillen :-)
      Jeg kan dog ikke huske den nøjagtige temperatur, men hvis du går ud fra samme som jeg brugte i grillen (200 grader som nævnt under hamburgerryggen), så burde det ikke være helt ved siden af - måske lidt mindre, og så med almindelig ovnvarme, ikke varmluft. Bare vær obs på at de ikke får for længe, for så kan de godt blive lidt seje i "skallen". Så hellere nøjes med lidt mindre karamellag!

      Slet
  2. Tusind tak for dit svar:o) Det vil jeg prøve i morgen:o)
    Majbrit

    SvarSlet