torsdag den 3. oktober 2013

Low carb/LCHF opskrift: Humus / hummus af squash


Oprindeligt postet på low carb bloggen 01.07.2013

Jeg er ret glad for humus og laver jævnligt en stor portion, som jeg som regel tager med som madpakke og spiser med rå gulerødder. Eller det har jeg gjort indtil nu.
Humus af kikærter indeholder en hel del kulhydrater, og dermed kalorier fra kikærterne, og selvom kikærter også indeholder nogle gode proteiner og fibre, så ville jeg ikke have noget imod at spare lidt på kulhydraterne/kalorierne der, hvis muligt.
Derfor måtte jeg prøve denne udgave jeg fandt hos I Breathe I'm Hungry hvor der bruges rå squash i stedet for kikærter. Jeg måtte finde ud af om det virkelig kan passe at man kan erstatte kikærter med en grøntsag i sådan en traditionel ret, uden at det går ud over smagen.
Det kan man.

Jeg har lavet den to gange nu, og første gang blev dog ikke helt vellykket - den fik en alt for bitter smag, og jeg tror måske det var fordi der kom for meget tahini i, så det skar jeg lidt ned på 2. gang. Smagen er der stadig, så den behøver ikke så voldsomme mængder. Savner man noget sesamsmag, så kan man tilsætte nogle dråber sesamolie - det giver den specielle sesamsmag uden det bitre. Men det skal være den rigtige olie som virkelig smager og dufter af sesam - jeg havde en lille flaske fra, tror jeg, Svansø, og den smagte af absolut ingenting. Det gjorde til gengæld den jeg har købt i en indvandrerbutik - den er mørk og meget gennemtrængende.

Humus / hummus af squash:
ca. 1/2 l

1/2 liter skrællet squash i små tern (ca. 1 squash af middelstørrelse)
3 spsk lys tahini
1 spsk olivenolie
1 spsk friskpresset citronsaft
3/4 tsk salt
3/4 tsk stødt spidskommen
2 fed hvidløg

et par dråber god sesamolie

Blend squash med tahini, olivenolie, citronsaft, salt og spidskommen til squashen er helt fintblendet. Hak hvidløget fint med kniv og bland det i humusen - undlad at blende mere herefter, da hvidløget kan afgive en bitter smag hvis det blendes for fint.
Smag til med citronsaft, salt, spidskommen og evt. sesamolie.
Server med lidt olivenolie, paprika og friskhakket persille som pynt.

Konklusion:

Sådan en squash humus smager overraskende autentisk - den bliver meget blød og cremet og tager fint smag af de øvrige ingredienser.
Den er perfekt som en kalorie/kulhydratfattig snack sammen med nogle gode kiks - feks. disse knækbrødskiks, eller nogle ostekiks med mandler jeg også har lavet i dag. Dem kommer der opskrift på senere.
Ifølge linket jeg fandt den på, kunne den også sagtens bruges som dressing til salat eller feks. sauce til kylling eller lam.
Og så har den den fordel, at hvis man ikke lige har sat kikærter i blød, eller ikke vil bruge dem fra dåse, så kan man som regel altid få fat i en squash.
Easy-peasy.

3 kommentarer:

 1. Kommentarer kopieret fra low carb bloggen, hvor indlægget slettes:

  SushiStegen1. jul. 2012 19.59
  Interessant at bruge squash, jeg plejer altså at lave min humus på hvide bønner eller butterbeans. Jeg skal da vist lige afprøve squash varianten. God ide

  heidi1. jul. 2012 20.21
  Ja humus kan laves med mange ting, men jeg havde aldrig overvejet en grøntsag i stedet for bønner/ærter! Hvis man godt kan lide den meget cremet og let, så er squash genialt.


  Grydelappen1. jul. 2012 20.35
  Flot billede du har fået taget :) rigtig appetitvækkende - og bestemt en opskrift der lyder spændende :)

  heidi1. jul. 2012 20.47
  Grydelappen: Tak skal du have!
  Det er altid spændende at bruge nye ingredienser i traditionelle retter, især når det bliver med så godt resultat :-)


  Anonym18. sep. 2013 16.51
  SKal squash koges inden?

  heidi18. sep. 2013 17.37
  Nej det skal den ikke.

  SvarSlet
 2. Jeg har kun lavet det en gang men jeg syntes at den blev for tynd- må lige prøve igen... især når der er købt ny tahin( den der fra urtekram er bare for bitter og forkert i smagen :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Henriette: Ja den bliver selvfølgelig tyndere end med kikærter, fordi squash indeholder vand. Kunne man evt. salte og afdryppe dem først, så noget af vandet forsvinder?
   Giver dig helt ret i at Urtekrams tahin er forfærdelig - den har jeg haft for første og sidste gang. Køber altid den her i indvandrerbutik, men tror også de har den i nogle supermarkeder
   http://www.unifood.dk/shop/konserves/lalin-sesam-tahini_12407.asp

   Slet