mandag den 15. oktober 2012

40, knap så fed, og slet ikke færdigI dag runder jeg det første alvorligt skarpe hjørne på tidslinjen, og i den anledning synes jeg egentlig det er passende at komme med en lille opdatering på hvordan den nye low carb livsstil er gået. For sjov skyld har jeg lavet det som et interview med mig selv - jeg håber i gider læse med.

Hvor længe er det siden du lagde kosten om, og hvorfor?
Det er præcis 4 1/2 måned siden jeg lagde kosten om i et sidste forsøg på at smide nogle af de alt for mange kilo der har sneget sig på de sidste 10-15 år, med alt for meget god mad, for lidt motion og for meget hygge. Vi havde lige overstået en konfirmation og en ferie sydpå, og vægten havde sneget sig op på det højeste nogensinde.
Udover gerne at ville tabe de ekstra kilo, så havde jeg også i en længere periode kunnet mærke at maven ikke var glad for hvidt brød - det ville jeg gerne prøve om jeg kunne lave om på.

Hvorfor valgte du low carb som metoden til vægttab?
I starten havde jeg ikke focus på stenalder/palæo/LCHF, men forsøgte mest at skære ned på usundt fedt, lyst brød og sukker - efter kort tid begyndte jeg dog at støde på mere og mere om det med at skrue op for både fedt og proteiner, og jeg ved dybest set godt fra tidligere (mislykkede) forsøg, at fedtfattig kost ikke duer i længden for mig. Der skal mæthed fra fedt og proteiner til, så man ikke føler afsavn, når man siger stort set farvel til sukker og kornprodukter.

Hvor meget vil du gerne tabe dig?
Drømmescenariet har i lang tid været at smide 25 kilo, og selvom jeg faktisk ikke har dyrket nogen motion i hele perioden (og ja, jeg ved godt at det ville være sundest for mig, og at det selvfølgelig ville speede processen mere op - men som det er nu har jeg ikke overskuddet til det, så ingen løftede pegefingre, vel? It's me bloody birthday!!), så er status nu at jeg har smidt 11 kilo, udelukkende ved at lægge kosten om.
De første 5-6 stykker røg ret hurtigt, måske i løbet af den første måneds tid, men en del har sikkert også været væske som vel er det første der forlader systemet.
Resten er kommet stille og roligt, med ret svingende resultater dag for dag - jeg ved godt man ikke burde veje sig hver dag, og det er heller ikke hele tiden jeg gør det, men det er svært at lade være, når man nu kan se det giver resultater.

Hvor hurtigt regner du med at komme af med resten af de overskydende kilo?
De 14 kg der mangler kommer til at tage længere tid, det er jeg helt indstillet på - og som sagt er det også kun en drøm at tabe alle 25 kg. Det er måske mere realistisk med max. 20 - men uanset hvor meget det bliver til, så kan jeg godt vente. Det har taget mange år at lægge de ekstra kilo til, så det kræver både fysisk og psykisk tilvænning at sige farvel til dem igen.
Hvis det er år der skal til i stedet for måneder, før jeg når ned på en tilfredsstillende stabil vægt, så er det sådan det skal være. Men hvis jeg skal sætte en tidsramme på, så håber jeg at jeg indenfor yderligere max. 2 år vil være tilfreds med mit udseende og min vægt (så tilfreds man nu kan være når man er af hunkøn).

Har du haft held med at tabe dig før, og hvis ja, hvordan?
Jeg har tidligere i to omgange haft nogenlunde held med at tabe 6-8 kilo - første gang røg der 8 kg med motion og fedtfattig kost, men forholdet til eksen gik i stykker midt i det hele, jeg skulle flytte og det hele røg i vasken da jeg ikke kunne overskue at holde det ved lige.
Anden gang var inden jeg blev gift, hvor der vist røg ca. 6 kg, udelukkende ved at leve sundere (skar også ned på kulhydraterne der) - efter brylluppet gik det den forkerte vej igen, og sådan har det ellers været, med svingende vægt som følge, de sidste 8 år.
Fejlen har selvfølgelig været at jeg ikke har holdt fast i den sundere livsstil, men har brugt det som en kur - det er ændret nu, for i min verden er low carb kommet for at blive.

Hvor striks er du med low carb stilen?
I starten var min hensigt at leve low carb i løbet af ugen, og i weekenden kunne jeg så skeje ud og spise de forbudte ting (selvom jeg sagtens kan leve med squash i stedet for pasta, og blomkål i stedet for ris, så kan jeg altså stadig godt lide begge dele) - men ret hurtigt begyndte jeg egentlig at tage low carb med i weekenderne, så det er feks. meget begrænset hvor meget hvidt brød og sukkerholdige kager jeg får. Jeg prøver dog på at spise normalt når vi er ude - men hvis det er muligt, uden at skille sig for meget ud, så undgår jeg først og fremmest brød, pasta og ris - kartofler indeholder trods alt også nogle sunde ting, så dem er jeg knap så fanatisk med.
Hvis vi er i byen eller har gæster i en weekend, så har den største udfordring nok været snacks - jeg er alt for glad for chips i alle afskygninger, men jeg har indtil videre kunnet holde den kørende med flæskesvær (som jeg ganske enkelt ikke kan spise samme mængder af) og saltede nødder/mandler - og så lejlighedsvis almindelige snacks når der ikke var andet.
Alt i alt vil jeg tro at jeg pt. spiser 80/20 low carb/almindelig mad - engang hvis når vægttabet er nået, så bliver det nok nærmere 70/30. 100% bliver det aldrig.

Hvor længe har du tænkt dig at blive ved med low carb?
Der er ingen tidshorisont på hvor længe dette skal fortsætte - som minimum indtil jeg har opnået det vægttab jeg ønsker, og som passer til min krop, og derefter håber jeg at jeg gider blive ved ud fra ovenstående ca. 70/30 model, så det kan vedligeholdes, og jeg ikke skal ud i yo-yo vægtsvingninger igen.

Hvordan har andre taget imod dine nye spisevaner?
Lækkermåsen er ikke så striks som jeg, men alligevel er det også lykkedes ham at smide ca. 12 kg på de 4 måneder, og han har været meget positivt indstillet overfor de eksperimenter jeg har disket op med, og været villig til at forsøge med mange ting. Det har betydet meget. (Nu hjælper det jo også at han er glad for kød og proteiner generelt, og han er blevet meget bedre til at spise salat og grøntsager).
Jeg har sagt til de fleste i familie- og vennekredsen at de ikke behøver tage hensyn til mit valg, og at de ikke skal lave specialmenuer - men omvendt vil jeg også gerne have lov til at vælge de ting fra, som jeg ikke har lyst til. Det har der indtil videre været stor respekt om, og indtil nu har jeg stort set ikke fået negative kommentarer over de valg jeg har taget. (Det hjælper at have venner der også godt kan lide flæskesvær). Faktisk er der flere der har lavet retter hvor jeg har kunnet spise det hele, fordi de gerne ville tage hensyn, og det er skønt med den opbakning.
Kollegerne har nogle gange spurgt nysgerrigt til det jeg spiser, og har været positive overfor bla. de muffins jeg tog med en dag, for at vise at man godt kan lave gode kager uden sukker og mel - så her er der heldigvis heller ingen større udfordringer.

Hvilke ændringer (hvis nogen) har du mærket på din krop?
At tabe 11 kg skulle jo helst kunne mærkes på tøjet, og det kan jeg også. Bukserne sidder løsere, bæltet kan spændes et ekstra hul eller to ind, og maveflæsket hænger ikke så langt ude over kanten på bukserne som før. Jeg kan efterhånden klemme mig ned i tøj jeg ikke har kunnet passe i flere år, og er derfor glad for at jeg har været ekstremt dårlig til at smide tøj ud.
Jeg synes selv det er tydeligst at se i ansigtet og på maven - meget heldigt, eftersom det også er (to af) de steder jeg var mest ked af.
Mht. det generelle fysiske velvære, så kan jeg mærke positivt på fordøjelsessystemet at jeg ikke spiser (ret meget) lyst brød - jeg har dog i nogle tilfælde lidt de samme problemer når jeg spiser kernebrødet uden mel, og jeg har en mistanke om at det måske er fordi ingredienserne ikke har været sat i blød, da det skulle lette fordøjelsen en del. Det skal prøves næste gang jeg laver et brød, og det er i det hele taget noget jeg vil være mere opmærksom på.

Hvordan skal du spise på din fødselsdag?
Da Lækkermåsen er på arbejde, og jeg ikke gider stå og lave mad til mig selv, har jeg inviteret to veninder med på Bones i aften. Deres lækre salatbar kommer til at udgøre hovedretten for mig (jeg spiser mig alligevel altid mæt i salaten før benene eller bøffen kommer på bordet, så det kan jeg lige så godt tage konsekvensen af) - masser af grønt, fetaost, peanuts/kerner (ingen brødterninger!) og lækre dressinger. Det tror jeg godt lige jeg kan leve med.
Der bliver ikke delt rundstykker eller kage ud på arbejde, da jeg holder et fælles rundt fødselsdagsarrangement næste fredag sammen med to kolleger, og ud over den menu vi har bestilt udefra bidrager jeg ekstra med sunde muffins - så det bliver low carb kost hele dagen i dag, og det har jeg det godt med.

Det var ordene for nu - men mon ikke der kommer en opdatering om et halvt års tid, eller når jeg har været i gang et helt år.

Rigtig god dag derude, og tak hvis i gad læse med så langt!

18 kommentarer:

 1. Kæmpe højt hurra og stort tillykke med din fødselsdag. Det er godt at høre at du forkæler dig selv - når nu manden er forhindret. Jeg sender dig en masse glade hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. SS: Tusind tak - og ja, jeg må jo selv gøre det når ikke der er andre hjemme :-)
   Tak for det, og glade tanker tilbage til dig!

   Slet
 2. Stort tillykke med den runde dag :o) og god fornøjelse med veninderne, det lyder nu også ganske hyggeligt

  SvarSlet
  Svar
  1. Camilla: Tusind tak - og ja, det er jeg sikker på det nok skal blive. Bare tanken om salatbaren har været nok til at holde mig oppe hele dagen :-)

   Slet
 3. Det kan du tro jeg har, altså lyst til at læse hvor alle de kulhydrater er gået hen, når de nu ikke kan være hos dig.

  SvarSlet
 4. Rigtig hjertelig tillykke - ha' en rigtig god aften :.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lotte: Tusind tak - det er jeg sikker på jeg får :-)

   Slet
 5. Stort tillykke med fødselsdagen. Håber at du har haft en dejlig dag. Og velkommen +40 klubben.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Camilla: Mange tak - det har jeg!
   Og tak, så føler jeg mig ikke så alene :-)

   Slet
 6. Et forsinket tillykke med dagen :)
  Uhh hvor ærgerligt at han ikke havde mulighed for at hygge om dig, men så er nogle gode venner bestemt ikke af vejen :D

  (Her glemte! min husbond da jeg fyldte 30... altså HELT at jeg havde fødselsdag... det gjorde han også med 31.. og ikke siden 7-9-13)

  SvarSlet
  Svar
  1. Annika: Mange tak - og ja, det er godt med søde veninder når nu manden ikke er hjemme.
   Sikke et skarn! Men mon ikke det er typisk mange mænd - heldigvis har de jo nogle andre gode sider :-)

   Slet
 7. Kommentarer kopieret fra low carb bloggen, hvor indlægget slettes:

  Bianca15. okt. 2012 10.14
  Hej søde Heidi!
  Først og fremmest stort tillykke med dagen!
  Dernæst hvor er det fedt at læse, hvor godt det går dig med den nye kostomlægning. Tager virkelig hatten af for dig, og du ved jo du har min opbakning selvom jeg ikke er hoppet med på bølgen følger jeg jo lidt med alligevel. Jeg skylder dig stadig en sundere kage og den rumstere godt rundt i min hukommelse, men overskuddet er der desværre ikke helt endnu med en lille ny herhjemme. Men du er bestemt ikke glemt.
  Nyder dine blogs og synes du er en helt fantastisk kvinde!
  Mange fødselsdagshilsner Bianca

  heidi15. okt. 2012 15.49
  Bianca: Tusind tak for din søde besked - det er næsten pinligt, men jeg fik faktisk en lille dråbe i øjenkrogen. Det er nok alderen der begynder at trykke!
  Jeg er glad for du følger med selvom du ikke selv er med på "vognen", og tag det helt roligt - du skylder ikke noget som helst. Selvfølgelig kommer familien først :-)
  Tak igen *rødme*


  frk. sveske15. okt. 2012 10.15
  Hej Heidi,
  STORT TILLYKKE med den runde dag og ikke mindst dit flotte vægttab. Skønt at høre, hvor glad du er blevet for low carb-stilen. Jeg har selv lige rundet et halvt år, men desværre ikke med de samme synlige resultater på vægten, så det kæmper jeg stadig lidt med ;-)
  Jeg nyder god inspiration herfra din low carb-blog, så det glæder jeg mig til fortsat fremover.
  KH
  - frk. sveske

  heidi15. okt. 2012 15.52
  frk. Sveske: Tusind tak skal du have!
  Ja jeg havde nok heller ikke selv forventet at det ville blive så stor en succes, men det er skønt endelig at have fundet den rigtige måde at gøre det på, uden at man kører sur i det og er sulten hele tiden.
  Jeg håber du vinder kampen mod kiloene på længere sigt, og at du finder den rigtige metode til at komme af med dem.
  Tak igen, og jeg kan kun sige i lige måde :-)


  Anonym15. okt. 2012 11.51
  Først hjertelig tillykke med dagen - samt vægttabet.
  Jeg er SÅ overlykkelig over at du fortæller om dine nye kostvaner. Jeg har mange gange haft lyst til at spørge dig - men vil jo heller ikke gå for tæt på - da det jo er en MEGET privat sag.
  Jeg skal tabe mig mere end du har skullet, holdt en pause med diæten (diæt er egentlig et forkert ord, det er jo blot en kostomlægning) men skal op på hesten igen.
  Mange hilsner Charlotte

  heidi15. okt. 2012 15.55
  Charlotte: Tusind tak for begge dele :-)
  Du skal ikke holde dig tilbage hvis der er noget du vil spørge om (skriv en mail hvis ikke du synes det skal stå i en kommentar) - jeg vil gerne fortælle, hvis der er noget jeg kan hjælpe/bidrage med. Jeg er jo på ingen måde noget orakel, men jeg har jo selv nydt godt af andres erfaringer, så hvis jeg kan bidrage med bare en lille ting, vil jeg kun være glad.
  Det eneste jeg ikke har lyst til at dele på bloggen pt. er at fortælle hvor meget jeg vejer, samt at lægge billeder ud - men hvis jeg en dag når målet med de 25 kg, så vil jeg godt hermed love at gøre begge dele :-)
  Held og lykke med at komme op på hesten igen - når først man er oppe går det jo i fuld galop!

  Charlotte den 2.23. okt. 2012 11.27
  Tak - jeg skriver nærmere til dig ang. din nye livstil hvis det er OK. Som sagt blev jeg vældig glad da du skrev om resultaterne m.m.
  Mange hilsner Charlotte
  PS. Den rejesalat ser for 7 Søren rigtig skøn ud.:-)

  heidi23. okt. 2012 11.31
  Charlotte: Det gør du bare!
  P.S: Tak - det er den også :-)

  SvarSlet
 8. KunstnerKram15. okt. 2012 16.05
  Ahrmen jublen vil ingen ende tage. Det er så godt. Tillykke med det hele.
  Mine kilo rasler også af mig. Seriøst. Og ligesom dig så gør jeg heller ikke noget for det, udover at spise stenaldermad. Min mave er bare den gladeste.

  Det er det hele værd, for jeg man tager sig selv seriøst og er ens bedste ven...

  heidi15. okt. 2012 16.11
  KK: Tusind tak :-)
  Du ligner jo ellers ikke en der trænger til at tabe sig, så pas nu på det ikke bliver for meget (man må godt blive sådan lidt mor-agtig, når man er 40).
  ;-)

  KunstnerKram17. okt. 2012 10.10
  Hmm, nej, men jeg kan sige at det snyder. Jeg kommer fra et stort vægttab som har taget rigtig lang tid og jeg er ligesom ikke helt færdig endnu. Du må godt være mor-agtig, dejligt når folk holder lidt øje med mig.

  Jeg kan fortælle dig at tøj snyder rigtig meget. Man kan gemme meget med tøj... :D

  heidi17. okt. 2012 13.03
  KK: Ja det ville jeg aldrig have gættet - har du opnået hele vægttabet med stenalderkosten? (Kan ikke huske jeg har læst noget om det på din blog)
  Jeg kender udmærket det med at gemme sig bag tøjet, og jeg er bestemt heller ikke klar til de helt tætsiddende toppe endnu, men jeg er kommet en smule nærmere, og lidt væk fra de mere teltlignende tingester :-)

  KunstnerKram17. okt. 2012 19.33
  Jeg snakker ikke så meget om mit store vægttab mere, fordi jeg er ligesom er kommet videre og det fylder ikke så meget mere. Min identitet i dag , engang var det vægttabshanne, er fotohanne og madhanne og kreahanne.

  Jeg har tabe de andre kilo på andre måder, kun de sidste 5 plus det jeg mangler nu, har været med stenalderkosten.

  De med de toppe skal nok komme. Jeg har dog kropslig sådan nogle plus bikini og små korte shorts. Men engang var det også store størrelser i tøj og en mave der hang ud over bukserne. Nu er den fin og jeg har faktisk sixpack indenunder.

  VH Hanne

  SvarSlet
 9. SushiStegen15. okt. 2012 16.32
  Skønt interview. Tak for at du deler ud af dine erfaringer.
  F... du er for sej, og det er skønt at høre at kostomlægninger virker. Jeg ønsker dig alt held og lykke fremover og håber, du bliver for glad for dine mål - både på den ene og anden måde :-)

  40 er bare et tal - det er livet der leves, der tæller!!

  heidi15. okt. 2012 17.10
  SS: Tak igen - det var sjovt at interviewe mig selv.
  Jeg håber også jeg kan blive mere tilfreds med mine mål, både de fysiske og psykiske - men "helt perfekt det bli'r man aldrig" for nu at citere Laban, som jeg ved du også er gammel nok til at kunne huske ;-)
  Og ja, jeg ved godt det bare er et tal -men det er uvirkeligt når jeg dybest set kun er 16 indeni!


  Henriette16. okt. 2012 10.44
  Har lige været lidt OFF line
  Så stort stort tillykkke med at komme i de voksnes klub :)
  Dejligt interview og fine tanker.

  heidi16. okt. 2012 17.02
  Henriette: Mange tak - synes nu det er lidt overvurderet, det der voksen-noget :-)


  Xenia17. okt. 2012 08.20
  Lidt forsinket tillykke med fødselsdagen herfra!
  Og så er jeg forresten SÅ enig med dig mht. Bones - de sidste par gange, jeg har været ude at spise med min familie, har jeg hver gang foreslået Bones og spist salatbaren. Det er virkelig den bedste salatbar, jeg endnu har prøvet - især fordi der netop kan vælges kylling, masser af lækre grøntsager, kåltyper, kerner, nødder og lign. Det er virkeligt lækkert! :D

  heidi17. okt. 2012 08.34
  Xenia: Mange tak!
  Jeg har heller ikke prøvet eller set andre salatbarer der er bedre eller med større udvalg end Bones', og det var lige så lækkert i mandags som det plejer at være. To skålfulde, så var jeg mæt :-)

  SvarSlet