tirsdag den 7. juni 2011

Opskrift: Grøn æblesorbet


Æblesorbet til venstre

Jeg tror stort set alle der deltog i blogtræffet tilbage i marts, var begejstrede for den æblesorbet, vi bl.a. fik til dessert. Og der var snak om at nogen havde forsøgt at lokke opskriften ud af kokken - uden held.
Der var også snak om at nogen ville forsøge at gøre opskriften efter.
Jeg havde ikke lige regnet med det blev mig, da der ikke var planer om indkøb af en ismaskine på det tidspunkt, men på lidt opfordring fra Camilla i en kommentar til dette indlæg, fik jeg blod på tanden, nu hvor udstyret er i hus.

Så der blev kigget opskrifter, og valget faldt på denne - en forholdsvis simpel opskrift.
Selve æblemosen blev lavet fredag formiddag, fik lov at trække nogle timer i køleskabet, og blev kørt til is fredag aften - så var den klar og frossen til om lørdagen.

Grøn æblesorbet:
ca. 1 liter

5 Granny Smith æbler
5 spsk citronsaft
5 spsk sukker
4 dl god ufiltreret æblemost
grøn frugtfarve
1 bæger past. æggehvide

Fjern kernehuset fra æblerne og skær dem i skiver - behold endelige skrællen på.
Kog æbleskiverne op i en gryde sammen med citronsaft, sukker og æblemost i ca. 5-7 minutter, til æblerne er bløde - de behøver ikke være kogt helt til mos.
Afkøl æblemosen lidt og blend den i foodprocessor eller blender - kør den igennem en finmasket sigte så æbleskrællerne bliver sorteret fra, og man har en ret jævn mos.
Tilsæt grøn farve lidt ad gangen - den skal være en anelse skrig-grøn - noget mere grøn end man vil have den færdige is. Jeg tror måske jeg brugte mellem ½ og 1 tsk farve.
Afkøl mosen helt i køleskab, gerne natten over. Kør den på ismaskine til den begynder at tykne - tilsæt derefter æggehvide og frys isen videre på maskinen. Frys den færdig i lukket beholder til serveringen - sæt den evt. i mikroovn på fuld effekt i ca. 15 sekunder, til den er til at kugle op.

Konklusion:

Nu er det jo efterhånden noget tid siden vi fik den æblesorbet i Vejen, og derfor er det svært at vurdere om den her var lige så godt. Men god - det var den i hvert fald.
Meget frisk, læskende og med fin æblesmag.
Måske er det snyd at tilsætte frugtfarve - men det tror jeg nu også nogle af producenterne gør.
Jeg er meget tilfreds med denne variant, og kunne sagtens finde på at lave den igen.

Billeder:

Fine grønne æbler


Æblemosen får en lidt kedelig farve


Men det kan man da heldigvis gøre noget ved


Æggehvide har mildnet det neongrønne lidt, og isen er klar til færdigfrysning (med dårlig belysning, så farven snyder lidt)


Serveret sammen med granatæblesorbet, og hasselnøddeis med chokolade


Og i dag har jeg bestilt en ordentlig isske, så vi har det rette udstyr, i stedet for den svækling jeg i min nærighed købte for 20 kr. i Superbest, og som allerede er gået i stykker. Snart kommer denne ind af døren:


Så skal der laves kugler!

9 kommentarer:

 1. Åhhh Heidi, du kan nemt blive dagens heltinde i skysauce :-) Jeg skal KLART prøve den æblesorbet, jeg har sådan ventet på at nogen har kastet sig ud i det - fordi jeg er for meget svækling til selv at gøre det....

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 2. Den lyder og ser i hvert fald fantastisk ud - mmmm! Argh, nu tænker jeg på is lige inden sengetid...

  SvarSlet
 3. Sådan Heidi, godt at du tog udfordringen. Jeg fik klart den opfattelse at kokken ikke havde farvet isen, men at den fik farven fra æbleskrællerne. men når man ser din mos, så kan ikke helt forestille sig, at de kunne få den grøn. Men skøn ser den ud. Drømmer også om den vodka-hindbær supper der lå i bunden. Mmmhh. Jeg må ønsker mig en ismaskine til min fødselsdag til oktober!!

  SvarSlet
 4. NYBH: Der er ikke andet for end at forsøge :-) Det kan være der er nogen af jer andre der bedre kan huske om den nærmer sig restaurantens udgave - men uanset hvad var jeg i hvert fald godt tilfreds.

  Piskeriset: Undskyld - ved godt det ikke er pænt at poste sådan nogle opskrifter på det tidspunkt :-)

  Camilla: Jeg havde også håbet det ikke blev nødvendigt at bruge farve - måske skulle jeg have kogt mosen lidt mindre, men jeg er ikke sikker på om det havde været nok. Uanset hvad synes jeg godt man må snyde lidt :-)
  Hvis du får en ismaskine, så bare vær forberedt på at det bliver farligt!

  SvarSlet
 5. Det ser og lyder virkelig lækkert!
  Kh sandra

  SvarSlet
 6. Dejlig indbydende is og man skal da ikke gå ned på udstyret *smil*

  SvarSlet
 7. Cphfoodie: Tak skal du have - jeg kan kun anbefale at prøve!

  Bebiane: Nej udstyret er næsten det vigtigste :-)

  SvarSlet
 8. Hej Heidi.

  Du har lige reddet min dag.... ELSKER æblesorbet ;)
  Den ufiltrede æblemost, hvor finder du den henne? Og æggehviderne, skal de være piskede?

  Håber at du kan hjælpe mig, for så vil jeg straks gå igang med det i morgen?

  Knus Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle: Jeg må tilstå at jeg ikke kan huske hvor jeg købte æblemosten - men prøv Løvbjerg, Føtex, Superbest eller Bilka - de bør have en eller anden form for æblejuice som er ufiltreret. Tror faktisk også Lidl har en, endda ret billig (Lidls er i karton - de andre er nok typisk i flasker).
   Jeg er ret sikker på jeg ikke piskede æggehviden - det gjorde jeg i de første sorbeter jeg lavede, indtil jeg læste et eller andet sted at det reelt ikke gjorde nogen forskel for konsistensen. Så til denne is hældte jeg den bare i.
   God fornøjelse med det - håber du kan lide den :-)

   Slet