tirsdag den 28. august 2012

Low carb/LCHF + almindelig opskrift: Nem chilisauce/chilimarinade a la shawarma

Der er mange der har været på jagt efter opskriften på den rigtige shawarmasauce (med chili) som shawarma barerne i København har stående på bordene - og jeg har ikke rigtig fundet noget om, at nogen har haft held med sig endnu.

I feks. denne tråd på Bleeker-pedersen.dk er der afprøvet mange forslag, uden at nogen af dem tilsyneladende rammer helt rigtigt - Chilihouse har også en opskrift på Shawarma-guf, og generelt er der rigtig mange links hvor folk eftersøger den helt rigtige slags og prøver sig frem med forskellige metoder.

Jeg vil ikke påstå at have fundet de vises sten her (især fordi jeg vist kun én gang i mit liv har været på shawarma-bar i København, og eftersom det er nogle år siden, erindrer jeg ikke længere hvordan smagen var) - men jeg har fundet et alternativ som sagtens kan bruges i en snæver vending, hvis man gerne vil lave noget der er ekstremt nemt og hurtigt - det kræver kun nogle timers trækketid.

Grundopskriften kommer egentlig fra en af vores naboer - vi havde nogle af naboerne ovre til sammenskudsgrill i fredags, og en af dem havde chilisaucen med.
Ingredienserne er simple - ketchup, olie, hvidløg og chiliflager - og fremgangsmåden er lige så simpel:  2+2+2+2, målt i henholdsvis spsk, fed og tsk. Det skulle nogenlunde være til at huske.
Hvis det skal være helt low carb style, så udskifter man ketchup med koncentreret tomatpuré og tilsætter evt. en smule sødemiddel (eller bruger den hjemmelavede sukkerfri ketchup) - det kan også sagtens gå an.

Jeg lavede selv en portion dagen efter hvor jeg brugte olivenolie, men jeg fik faktisk aldrig at vide hvilken type olie naboen havde i - dog syntes jeg den blev lidt bitter med olivenolien, så i dag har jeg lavet en ny version med koldpresset rapsolie, og det virker til at fungere noget bedre.

Som du vil kunne se i opskriften så gik jeg lidt videre med den, og tilføjede lidt ekstra ingredienser, bla. ud fra de links jeg har læst om folks forsøg på at lave den perfekte sauce.
Spidskommen, citronsaft og salt blev tilsat i varierende mængder, og måske skal der puttes mere i næste gang. Indtil videre får i den her som den er dags dato.
Så kan i selv lege videre med smagen, hvis i lyster.
---
OPDATERING 24.01.2014:
Jeg har læst et tip om at bløde chiliflagerne op i kogende vand, og det fungerer rigtig godt - så behøver man nemlig ikke lade saucen stå i flere timer eller dage, før flagerne bliver mere behagelige at tygge i - plus hvis der skulle være lidt bakterier eller andre uønskede ting i sådan nogle tørrede krydderier, så bliver de formodentlig også slået ihjel. Så det er hermed tilføjet til opskriften.
---

Nem chilisauce/chilimarinade a la shawarma:
ca. 1 1/2 dl

4 tsk røde chiliflager (ikke af den allerstærkeste slags - så skal der muligvis bruges lidt mindre)
½ dl kogende vand
4 spsk ketchup (eller koncentreret tomatpuré - for den mest low carb udgave bruges tomatpuré (og så evt. med lidt sødemiddel, feks. Stevia eller Sukrin), eller sukkerfri ketchup)
4 spsk rimelig smagsneutral olie - jeg bruger koldpresset øko rapsolie
4 fed presset hvidløg
1/4 tsk stødt spidskommen
1/2 tsk citronsaft
et nip fint havsalt

Hæld kogende vand over chiliflagerne i en varmefast skål, rør rundt og lad dem stå i ca. 15 minutter.
Rør ketchup, olie, hvidløg og de udblødte chiliflager godt sammen - smag til med spidskommen, citronsaft og salt.
Saucen kan sagtens spises med det samme, især hvis man bruger tricket med det kogende vand - gør man ikke det, kan chiliflagerne kan godt være lidt hårde indtil de har stået i blød i nogle timer, så det er en fordel at lave saucen i det mindste nogle timer før den skal bruges, eller gerne lade den trække natten over hvis ikke man hælder kogende vand over.
Udover at chiliflagerne bliver blødere, vil chili- og hvidløgssmagen dog også blive stærkere jo længere den står, så det skal man også lige tage med i planlægningen.

Konklusion:

Jeg er som nævnt ikke ekspert i den "rigtige" shawarmasauce, men som en meget nem og hurtig løsning så fungerer den rigtig godt, både som dyppelse til kød eller grøntsager,  som marinade, og som sauce til pitabrød/durum osv.
Indtil der er nogen der løser gåden mht. den rigtig gode opskrift, så bliver det i hvert fald variationer over den her jeg laver.

Har du en opskrift der kommer tæt på shawarma barernes hemmelighed?

9 kommentarer:

 1. Den ser i hvert fald helt rigtig ud! Den må jeg afprøve :)

  SvarSlet
  Svar
  1. BR: Ja den ligner meget godt - men om smagen så er rigtig må komme an på en prøve! Håber du vil vende tilbage med en kommentar hvis du får den lavet, og ikke mindst hvis du har nogle forslag til forbedringer.

   Slet
 2. Den du finder på shawarmabæltet i København består af:
  Tomatpure
  Chiliflager
  Olie
  Salt

  :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kasper: Tak, det er også nogenlunde det jeg kan se ud af diverse diskussioner. Jeg må prøve med tomatpuré næste gang, i stedet for ketchup!

   Slet
 3. Hej Heidi.
  Denne chilli er helt sikker den bedste jeg har lavet, flere af mine venner bestiller via mig, så tro mig den er vild populær i Sydhavnen hvor jeg bor. og forøvrigt har jeg også lavet dine boller Te-boller med kardemomme. de bliver faktisk lavet rimelig tit i perioder. vel og mærket jeg ikke lige er i et eller andet sundheds trip.
  Men KANON god blog du har
  Hilsen Joan

  SvarSlet
  Svar
  1. Miss Joan: Tusind tak for din søde besked - det er skønt når folk melder tilbage efter de har prøvet en opskrift, og selvfølgelig især hvis det har været en succes (men også hvis det er for at komme med konstruktiv kritik).

   Det var egentlig rart du lige mindede mig om denne chilisauce, for den havde jeg da glemt alt om - tror lige der skal laves en portion i dag.

   Tebollerne er skønne, men de bliver desværre ikke rigtig lavet længere herhjemme, efter jeg er gået over til low carb - og nu du skriver sundheds trip, har du så set min anden blog med low carb opskrifter (link oppe i toppen til venstre)? Det er selvfølgelig ikke lige sikkert det er den slags sundhed du forsøger dig med, men jeg håber da du har lyst til at kigge forbi :-)

   Slet
 4. Hej Heidi.
  Jep, har været inden og se den anden blog og super god. og helt klart noget af det jeg vil prøve at lave.
  skal nok melde retur.
  Hilsen Joan

  SvarSlet
 5. Kommentarer kopieret fra low carb bloggen, hvor indlægget med samme opskrift slettes:

  Miss Joan1. maj 2013 06.59
  Hej Heidi.
  Som jeg skrev på den anden blog, den smager helt vildt godt. jeg laver den tit både til os selv og en hel del venner. ;-)
  med hensyn til holdbarhed, så kan den holde sig i lang over en uge, vores har stået op til en måned, og fejler intet. jeg gange opskriften op med 4 for ellers kan jeg ikke bestille andet en at lave denne chili.
  kan varmt anbefale den.
  Joan

  heidi1. maj 2013 07.14
  Joan: Ja og jeg takker igen for at minde mig om den :-)
  Dejligt at vide med holdbarheden - dækker du den med olie, eller holder den fint nok uden?


  frk. sveske1. maj 2013 07.11
  Hej Heidi,
  Den må helt sikkert afprøves - jeg elsker stærke dips og kombi med kål og mayo er lige mig ;-)
  Tak for inspiration.
  KH
  - frk. sveske
  P.S. Hvordan går det med Tatjanas kostplan?

  heidi1. maj 2013 07.20
  frk. sveske: Ja den der kål/mayo/chili ting kan godt nok bruges til meget!
  Så lidt :-)
  Tak fordi du spørger - jeg fulgte den det meste af sidste uge. Gik dog lidt død i at skulle følge en kostplan strikst de sidste par dage - troede ellers jeg ville være glad for det da jeg tit lider af galoperende mangel på fantasi mht. hvad jeg skal lave af især aftensmad, men bare en enkelt aften hvor jeg droppede aftensmaden (fordi jeg havde lavet noget til fryseren, som jeg vist havde fået snacket lidt rigeligt af - tsk tsk) lavede rav i planen, og så var det svært at få til at gå op.
  Men "principperne" i den tager jeg med, og har spist meget kød og grøntsager til morgenmad også, og har fået skruet en del op for fedtet. Jeg har haft et par dage hvor jeg efter frokosten har været totalt mæt helt frem til aftensmaden, dvs. 6-7 timer - og det tror jeg altså aldrig er sket før! Jeg har næsten altid været sulten når jeg kom hjem fra arbejde, så det har været en ny oplevelse.
  Der kommer et indlæg om det, men har bare så travlt på arbejde pt. at det kniber med tiden og energien - så det var så lige en lille midlertidig update :-)


  Miss Joan1. maj 2013 21.06
  Jeg dækker det godt med olie, når jeg så bruger det røre jeg lige en gang rundt. og så bare i et gamle ren gjort marmelade glas eller hvad jeg lige har. og så på køl.
  jeg er faktisk i gang med at lave et glas lige nu.
  Joan

  heidi2. maj 2013 19.07
  Super - godt du er blevet ekspert i den :-)

  SvarSlet
 6. Susann Romy2. maj 2013 12.03
  Mums, den skal jeg prøve en gang. Jeg havde en gang en lækker salsa som jeg brugte på pizza i stedet for pizzasovs. Denne opskrift kunne minde lidt om salsaen, så det må afprøves!

  heidi2. maj 2013 19.09
  Susann: Jeg ved ikke helt om jeg ville beskrive den som en salsa - salsa er sådan en jeg kan køre ind i store mængder sammen med chips osv., det tror jeg alligevel ikke jeg kunne med denne. Men prøv endelig, og giv lyd hvordan det bliver!
  jeg har lige fået en portion rød- og spidskål i dag, med mayo og denne chilidressing, og så kebab kød ovenpå - dét er godt!


  A + K = ♥20. maj 2013 16.20
  Elsker den her form for chilipasta, jeg smider og altid en knivspids kanel i for et ekstra orientalsk touch, smager himmelsk.

  - Anne

  heidi20. maj 2013 19.55
  A+K: Tak for tip om kanel - det må jeg prøve næste gang :-)


  Charlotte den 2.24. maj 2013 12.13
  Hej Heidi - savner snart at læse indlæg fra dig - Hvor bliver du af? :-)
  Al din træning har vel ikke gjort kål på dig???
  Mange hilsner
  Charlotte

  heidi24. maj 2013 19.39
  Charlotte: Tak, det er sødt af dig at spørge :-)
  Nej jeg kan ikke påstå at træningen gør noget som helst, for den er gået fuldstændig i stå. Har ikke været ude at gå i flere måneder - overskuddet er bare forsvundet. Derfor er der heller ikke sket en disse med vægten (andet end at den er gået lidt op igen).
  Jeg har rigtig travlt på arbejde for tiden, og mange aftenener går også med arbejde hjemme, plus nogle forberedelser til festen vi snart skal holde - og så er overskuddet til nye retter, billeder og blogindlæg der bare ikke.
  Men jeg håber snart at komme lidt i gang igen - og så håber jeg du (og andre) stadig læser med :-)

  SvarSlet