torsdag den 19. april 2012

Opskrift: Mynteekstrakt

Sidst jeg forsøgte mig ud i ekstrakt-verdenen gik det ikke helt så godt som håbet (med nødder og mandler) - men denne gang er resultatet noget bedre.
Jeg faldt over mynteekstrakt via Pinterest på Mexicanwildflower, lavet på friske mynteblade og vodka.

Det måtte prøves - jeg havde en portion mynteblade i fryseren men købte et friskt bundt for ikke at få for meget vædde med, og så var det ellers bare om at vaske, tørre, proppe i glas og inficere med vodka.

Mynteekstrakt:

friske mynteblade (der må gerne være lidt stilk på)
vodka
sylteglas

Skyl mynten grundigt og tør forsigtigt bladene med et rent viskestykke eller køkkenrulle.
Prop mynten i et sylteglas så det er ca. 3/4 fyldt.
Hæld vodka over så det dækker helt, ryst glasset lidt og hæld evt. lidt mere vodka på (glasset skal rystes jævnligt, så der skal være nok vodka til at det bliver ved med at dække). Luk glasset og stil det mørkt og køligt de næste 5-6 uger. Ryst det jævnligt.
Efter ca. 6 uger filtreres blandingen, og den rene ekstrakt hældes på en ren flaske.
Opbevares i et mørkt skab (eller køleskab hvis du har plads) og burde kunne holde flere år - men det er for tidligt at sige nøjagtigt hvor længe endnu.

Konklusion:

Som skrevet var der noget bedre held med denne form for ekstrakt.
Vodkaen trækker virkelig noget farve ud af mynten og bliver næsten helt sort, og den dufter også pænt meget af mynte - faktisk mere end den gør af vodka, og det tager jeg som et godt tegn.
Jeg har kun prøvet den til en enkelt ting indtil nu - et glas danskvand med hjemmelavet hyldeblomstsaft og et skvæt mynteekstrakt. Det var ikke ueffent.
Jeg forestiller mig det også kunne bruges i kager og desserter hvor der skal lidt myntesmag til - eller måske i en mojito i nødstilfælde, hvis man er løbet tør for frisk mynte.
Så skal man nok bare lige huske at tage højde for den ekstra alkohol fra vodkaen.


8 kommentarer:

 1. God morgen Hejdi..
  Hold da op du har indsendt dette indlæg kl 5. Du er morgenfrisk.
  Hold du laver altså nogle spændende ting. Det skal jeg også prøve, men først når jeg liiiige har prøvet mine egne 1008 ting. Idéer er der nok af.
  Jeg elsker mynte og tager nogen gange i Bazaren hvor jeg kan få alt hvad hjertet begærer af nye spændende ting og de helt traditionelle.
  Jeg følger lige med dine mynteekstrakt.
  Så kan man jo lave det med mange urter, tænker jeg. Uh det er spændende.
  God dag til dig, ik da

  SvarSlet
  Svar
  1. Ahh den var nu 6.32 :-) Men man kan jo indstille indlæggene tidsmæssigt, så man ikke behøver være hjemme når de bliver udgivet.
   Man kan helt sikkert bruge ekstraktidéen til mange ting - jeg har også en appelsinudgave jeg har stående, som jeg aldrig har fået blogget om, men jeg har heller ikke fået den brugt til noget endnu, så jeg vil lige være sikker på om den duer til noget.
   Rigtig god dag til dig også!

   Slet
  2. Kan man tidsindstille indlæggene ? Hvordan, det vidste jeg heller ikke. Altså...
   Hm.. hvis du lægger den ind, laver jeg den og finder noget godt at bruge det til. Har allerede idéer. Men altså kun hvis du har lyst. Har du ikke nogen idéer til hvad du vil bruge det til ?

   Elsker appelsin....vi er "like this"

   Slet
  3. Når du skriver et indlæg har du en menu ude i højre side, Indstillinger for indlæg. Vælg Planlægning, Indstil dato og klokkeslæt, og vælg så tidspunket foroven (eller skriv det selv) og datoen forneden. Tryk Udført og gem så indlægget. Når du er færdig, trykker du Udgiv som normalt, og så skulle det gerne fremgå i menuen til venstre under Planlagt, i stedet for Kladde. Når tidspunket du har valgt så kommer, så går den automatisk online. Så kan du planlægge indlæg til når du feks. holder ferie :-)

   Jeg skal nok få appelsinekstraktet ind på et tidspunkt - tror dog lige jeg vil prøve at lade den trække en gang mere med ekstra skal.
   jeg fandt oprindeligt på det fordi der skulle bruges noget i en appelsinis jeg lavede, og den is skal klart laves igen, så der skal den nok bruges :-)

   Slet
 2. ELSKER mynte..... Og vi har masser hernede. Sælges i store bundter på markederne og ved købmanden. Må prøve at lave en gang ekstrakt. Vi har også en anden slags mynte hernede som min mor ikke mener at man kan få i DK! Her har vi den lokale alkohol Arak (meget lig Ouzo) som smager fantastisk med is og lime/mynte juice. Og elsker alle dine varianter af marengs! God weekend♥

  SvarSlet
  Svar
  1. Tina: Jeg elsker også mynte - desværre er manden ikke så begejstret, medmindre det befinder sig i en mojito :-)
   Det lyder spændende med de varianter i kan få - har set nogle af dine billeder fra markeder osv., og det ser fantastisk lækkert ud.
   Tak for kommentaren om marengs - det var også spændende at prøve! Rigtig god weekend til dig.

   Slet
 3. Det ser godt ud. Jeg har selv planer om at lave noget kaffesirup med mynte på et tidspunkt, men har ikke haft tid endnu:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. LaTascha: Tak - myntesirup lyder også godt. Det kunne sikkert også bruges i desserter og kager!

   Slet