Velkommen til min mere eller mindre organiserede blanding af almindelig mad med (for det meste) høj fokus på naturlige og gode råvarer, lavet fra bunden - og lidt Low Carb/LCHF, RAW food (især på dessertsiden) - og nu også 5:2 fastemetoden.
torsdag den 26. april 2012
Opskrift: Hjemmelavet rugbrøds-ymerdrys med æblesirup og appelsinskal
Fornylig faldt jeg over et eller andet link med hjemmelavet ymerdrys, lavet af rugbrød og brun farin. Jeg fik ikke gemt linket, men da jeg havde et halvt rugbrød der skulle bruges snart, kom jeg i tanke om det igen, og bestemte mig til at lave ymerdrys af noget af brødet i går.
I stedet for brun farin brugte jeg i første omgang mørk muscovadosukker, og noget æblesirup jeg lavede fornylig af færdigkøbt æblejuice (det kommer der noget om en anden dag).
Har man ikke æblesirup kan man bruge hvilken som helst anden slags sirup, eller mere sukker - æblesmagen forsvandt lidt ved opvarmningen, så den trænger ikke voldsomt meget igennem.
Endelig tog jeg et kig i krydderiskuffen og fandt tørret appelsinskal - det kom der også en skefuld i af, og så var den klar til ovnen.
Gad vide hvorfor man egentlig kalder det ymerdrys... Man kan vel lige så godt bruge det til tykmælk, A38 eller yoghurt?
Sidstnævnte bruger jeg det til i dag.
So I'm a rebel.
Rugbrøds-ymerdrys med æblesirup og appelsinskal:
200 g rugbrødsrester (skær evt. de hårdeste skorper af)
2 spsk mørk muscovadosukker
4 spsk æblesirup
1 spsk tørret appelsinskal
evt. 2 spsk brun farin, tilsat efter tørring
Rugbrød rives eller køres på foodprocessor, og blandes med de øvrige ingredienser. Hældes i en bradepande med bagepapir eller et ovnfast fad, og tørres i ovnen ved 200 grader i ca. 30-40 minutter.
Rør rundt med jævne mellemrum.
Når blandingen begynder at virke tør (men uden den er brændt), tages fadet ud og køler af. Når ymerdrysset er helt koldt, smages evt. til med brun farin og drysset blendes til ønsket grovhed, hvorefter det hældes i et glas og lukkes tæt til.
Konklusion:
Rugbrødet får en nærmest malt-agtig smag med lidt bitterhed fra appelsinskallen - måske fik det lige 5 minutter for længe i ovnen så det blev en mikro-anelse brændt, men alt i alt smager det godt, og det bliver ekstremt sprødt. På grund af den meget mørke smag tilsatte jeg lidt brun farin efter det var kølet af, og blendede det sammen - det hjalp og gav lidt ekstra sødme.
Ymerdrysset kan godt være en udfordring for dårlige tænder, så det kan være en god idé at blende det helt fint. Sundhedsmæssigt er det selvfølgelig ikke så godt med sukker og sirup, men jeg vælger at tro at det må være mindst lige så sundt som diverse müslier der er fyldt med sukker og fedt.
I det mindste er der gode fibre fra rugbrødet, og sammen med et mælkeprodukt og frisk frugt giver det nok en rimelig sund morgenmad.
Tror jeg.
Etiketter:
morgenmad
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Sundt eller ej... Nogen gange handler det bare om at finde noget der smager godt ;)
SvarSletDu har helt ret :-)
SletMums det var en god ide med appelsinskal. Det skal jeg huske næste gang jeg laver min egen ymerdrys eller måske skal det bare hedde morgenmadsdrys. Jeg bruger det også til det hele A38, ymer Youhurt- det som står i køleskabet.
SvarSletSS: Tak, det var en pludselig indskydelse da jeg syntes der skulle lidt ekstra smagstilsætning til, og den lidt bitre appelsinsmag passer godt til brødet.
SletVi døber det hermed morgenmadsdrys fremover!
Har ikke fået ymerdrys, eller som vi nu kalder det...morgenmadsdrys, i rigtig mange år. Det må prøves!
SvarSletGitte: Det er i hvert fald en billig måde at få et tilskud til morgenmaden på, hvis man alligevel har rester af rugbrød :-)
Slet