tirsdag den 4. oktober 2011

Opskrift: Vaniljeekstrakt og lidt om vaniljesukker


God vaniljeekstrakt er temmelig dyrt i indkøb, og kommer som regel i ret små portioner. Det kan dog fås til mere rimelige penge bl.a. i England hos VanillaMart - og så kan man gøre det allerbilligste, nemlig at lave det selv.

Det er meget simpelt når først man har nogle vaniljestænger (som man passende også kan købe i en af de billigere netbutikker, i stedet for at nøjes med de små indtørrede gnallinger fra Tørsleff, som koster en bondegård til sammenligning), og noget alkohol at putte dem i. Det processen kræver mest af er tålmodighed - det tager nemlig ca. 6 måneder at lave en rigtig god ekstrakt.

Jeg gik i gang helt nøjagtigt den 28. december 2010, men har først for ca. 14 dage siden siet en portion fra og hældt på flaske, som nu får lov at stå og trække som en god årgangsvin. Nogle mener i hvert fald at den vil ældes med ynde og blive bedre og bedre med tiden - hvis ikke den er brugt inden.
Desuden har jeg stadig et glas stående med det der ikke var plads til i flasken, og det glas er igen fyldt op med henholdsvis vaniljestænger og spiritus, så det kan stå og blive til ekstrakt i løbet af de næste 6-9 måneder. Det er nemlig lidt upraktisk først at gå i gang med næste portion, når man har brugt hele flasken.

Der er lidt forskellige meninger om hvor mange vaniljestænger man skal bruge til hvor meget spiritus, og også lidt om hvorvidt man skal bruge hele eller tomme stænger - i min første portion tog jeg det ikke så nøje, men fyldte bare vanilje i efterhånden som jeg fik tomme stænger til rådighed.
I den nye portion der er sat over, er der både tomme stænger, og hele stænger hvor vaniljekornene er skrabet ud og tilsat. Jeg har desuden skåret stængerne i mindre stykker for at få en større overflade - og så har jeg nok brugt ca. 7-8 stænger til ca. 2½ dl vodka, som er den spiritus jeg har valgt at anvende.

Der står en masse spændende ting om vaniljestænger her, og det er også her jeg har set ovenstående mængde foreslået - der er selvfølgelig forskel på størrelsen, men der anbefales ca. 30 gram vanilje til 2½ dl spiritus, og spiritusen skal være på 37,5-40%. Dette skyldes at alkoholprocenten på den færdige ekstrakt skal være på min. 35%, og at vaniljestænger afgiver en vis mængde vand, som vil fortynde alkoholen. Man får derimod ikke noget ud af at bruge alkohol med større procenter, da den ikke vil kunne trække så meget smag ud af vaniljestængerne.

Så frem med vanilje, sprut og et glas - og så er det bare at vente.

Vaniljeekstrakt:
ca. 2½ dl

ca. 30 g nye vaniljestænger (ca. 7-10 stk. afhængig af størrelse)
2½ dl vodka 37,5-40%

Skær vaniljestængerne helt igennem på langs og skrab kornene ud. Skær stængerne i mindre stykker på ca. 3-5 cm, og hæld både stænger og vaniljekorn i et rent og skoldet glas, feks. et henkogningsglas eller marmeladeglas.
Hæld vodka på og sørg for at al vaniljen er dækket så stængerne ikke tørrer ud eller risikerer at mugne - ellers tilsættes lidt mere vodka.
Luk glasset til og stil det et mørkt og ikke for varmt sted. De første par uger rystes glasset en gang hver dag, så det kan være en god ide at sætte glasset i et køkkenskab man ved man bruger hver dag. Allerede efter nogle få dage kan man se at farven på vodkaen begynder at skifte til brun.
Det næste stykke tid rystes glasset et par gange om ugen, eller når man lige husker det.
Efter ca. en måned kan man i princippet begynde at bruge af ekstrakten, men jo længere man kan lade den stå, jo bedre.
Får man tomme stænger til rådighed undervejs, kan man skære dem i stykker og også tilsætte dem - der kan aldrig komme for meget vanilje i, bare man sørger for at stængerne altid er dækket af vodka.

Efter ca. 6 måneder skulle der dog ikke rigtig være mere smag at trække ud af vaniljestængerne, så der kan man sigte ekstrakten og hælde den på flaske. Vil man gerne have vaniljekorn med, bruger man bare en fintmasket sigte - vil man have ekstrakten uden korn, hældes den gennem et kaffefilter (tog dog ekstremt lang tid i mit tilfælde) eller et stykke ostelærred (går meget hurtigere).
Og så er der skøn hjemmelavet vaniljeekstrakt, som garanteret vil vække glæde i en gavekurv.

Vaniljesukker:

De frasigtede vaniljestangs-stykker smider man selvfølgelig ikke ud - dem bruger man derimod til at lave vaniljesukker af. I mit tilfælde lod jeg stængerne dryppe helt af i en sigte, og lagde dem derefter i et stort fad med øko rørsukker, og lod det stå på køkkenbordet i et par dage, hvor jeg rørte lidt rundt nogle gange om dagen, indtil stængerne var helt tørre.
Derefter kørte jeg det hele, både sukker og vanilje, i en krydderikværn, så det blev blendet til fint pulver. Derved behøver vaniljesukkeret ikke piskes helt ud i det man skal bruge det i for at undgå sukker"korn", men kan bare røres hurtigt i.

Konklusion:

Det er først indenfor de sidste par uger at jeg så småt er begyndt at bruge af ekstrakten, så det er begrænset hvor meget jeg har anvendt den til. Jeg var lidt bange for at alkohol-smagen ville trænge for meget igennem, da den stadig lugter temmelig meget af vodka, men alkohol-dunsten vil uden tvivl neutraliseres i langt de fleste retter man kunne finde på at anvende den i, mens vaniljesmagen stadig hænger ved.
I nogle tilfælde vil jeg stadig vælge at bruge kornene fra de "friske" stænger, da det også ser pænt ud - men i en hurtig vending er ekstrakten super til at give smag med, og meget nem at dosere.
Vaniljesukkeret er super godt, og en fantastisk måde at bruge vaniljestangen til sidste krumme.

Ren win-win.

13 kommentarer:

  1. I use only real vanilla>It might seem expansive but if u Use it wisely in teh end it will not be.:)

    SvarSlet
  2. Dzoli: I also like to use the real vanilla beans, both because of the flavour and the appearance, but once in a while, it is just easier and more convenient to use the extract.
    So I don't really use the extract because of the price :-)

    SvarSlet
  3. Nu har jeg kastet mig ud i vaniljeekstrat med hjælp fra din side. Jeg havde så kun en vaniljestang, men jeg kan ikke nænne at smide den ud, den dyre satan.
    Jeg har brugt kornene, så måske bliver det ikke til noget. Men jeg er i hvertfald spændt. Ønsk mig held og lykke

    SvarSlet
    Svar
    1. KK: Held og lykke :-)
      jeg tror på ingen måde der sker noget ved kun at starte med en enkelt stang - du kan jo altid tilsætte flere efterhånden som du får nogen i overskud.
      Du siger du har brugt kornene, men har du ikke lagt selve stangen i også? Der sidder stadig masser af smag i stangen, så i med den også :-)

      Slet
  4. Rigtig flot billede. Den er bare lækker

    SvarSlet
  5. jeg tænker bare på det med de stænger. Gør de virkelig sådan en stor forskel? Ved du det ?
    Jeg har bare ingen erfaring og jeg synes godt nok de er pebret. Men hold da op de dufter dejligt. Så hvis man selv kunne lave noget lækkert, som ikke kostede så meget. Det kunne være rigtig godt.

    Jo jeg hakkede bare stangen fint og krydser fingre. Var i min kæreste alkohol og fandt en vodka. Jeg har netop tænkt mig at tilsætte flere, ved lejlighed.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror i hvert fald det er en fordel at putte stængerne i, netop fordi der stadig sidder meget smag i. Du kan sagtens putte de tomme stænger i, efter du har brugt kornene til noget andet - det er det, der er smart, at man får udnyttet det hele.
      Har du tjekket linket til at købe dem i England? Det er en del billigere end at købe herhjemme - og hvis du kan finde et par stykker at dele med så i kan købe en lidt større portion bliver det endnu billigere :-9

      Slet
    2. Kæft det kører godt når jeg svarer dig - det skulle ikke være en :-9 men :-)
      :-)

      Slet
  6. Det kører da fint.
    Ja det er smart at der ikke går noget til spilde. Som jeg skriver om i en opskrift fra forleden kan jeg slet ikke have det.

    Jeg har ikke tjekket dit link. Måske jeg skulle.

    SvarSlet
  7. Hvor køber du dine vaniljestænger henne?
    Kan jeg måske få et link?

    SvarSlet
    Svar
    1. HelleJ: Der er link allerøverst hvor der står VanillaMart :-)

      Slet
  8. Hej til Heidi og KunstnerKram.
    Mig bekendt sidder det meste af smagen faktisk i selve stængerne, så det er vigtigt også at komme dem i, når man laver ekstrakt eller vaniljesukker.
    minini :-D

    SvarSlet
  9. Tak for din kommentar - det bekræfter mine tanker, og er også det jeg gør :-)

    SvarSlet