søndag den 13. februar 2011

Opskrift: Græsk middag del III - gyros farsbrød, græsk fladbrød, samt bagte æbler og græsk yoghurt med timian, honning og valnødder
 • Når man er i Grækenland, skal man næsten også have gyros, som er den græske version af kebab.
  Da vi havde madklub med græsk tema for ca. 1½ år siden, lavede vi svinekød på grillen, som vi skar af ligesom gyros/kebab, men denne gang skulle det være lidt nemmere, da vi ikke gad stå ude i kulden ved grillen.


  Derfor fandt jeg et alternativ på www.allrecipes.com, hvor man laver et farsbrød, som derefter skæres i strimler og ristes så de får lidt skorpe - og så kan man bruge dem i feks. pitabrød eller fladbrød.
  Man kan købe noget lignende på frost i feks. Aldi - men nu skulle den hjemmelavede version altså prøves.

  Jeg lavede farsbrødet om fredagen, og lørdag skar vi det i skiver og ristede det på en pande i lidt olie, til det var gennemvarmt og næsten sprødt.
  Den oprindelige opskrift har halvt lam og halvt okse, men jeg gangede portionen med 1½ og brugte kun 1/3 lam - derudover brugte jeg også ekstra krydderier for at være sikker på det kom til at smage af noget.
  Fremgangsmåden kan godt virke lidt uoverskuelig, men den kan med fordel laves færdig feks. dagen før, så kødstykkerne bare skal skæres ud og varmes, eller man kan lave den i rigtig god tid, skære kødstykkerne ud og fryse ned i passende portioner, og så tage dem op på dagen og varme. Det har jeg tænkt mig at gøre med resterne, så der er nemt gyros kød en dag vi får lyst til det igen.


  Gyrosen skulle serveres sammen med en slags brød, og på http://www.dk-kogebogen.dk havde jeg fundet en opskrift på et græsk fladbrød, lavet af græsk yoghurt, mel, bagepulver og salt, som bare skulle bages på panden.
  Dertil græsk salat igen, og resten af tzatzikien (så var der heller ikke mere).


  Desserten endte vi med at springe helt over da vi simpelthen ikke kunne spise mere, men den skulle have bestået af bagte æbler og græsk youghurt med timian, honning og valnødder. Jeg lavede den også til vores græske madklubaften, men i får alligevel lige opskriften igen, sammen med billeder fra dengang. Jeg nåede nemlig at lave youghurten hjemmefra, og den blev der lavet lidt om på i forhold til sidste gang.


  Gyros farsbrød:
  ca. 8-10 personer


  1 stort + 1 lille løg skåret i mindre stykker
  3 store fed hvidløg
  400 g hakket lammekød
  ca. 1 kg hakket oksekød
  2 tsk tørret oregano
  2 tsk stødt spidskommen
  2 tsk tørret merian
  2 tsk stødt tørret rosmarin (jeg kværnede det i en kaffekværn)
  2 tsk tørret timian
  2 tsk friskkværnet sort peber
  2 tsk groft salt


  Løg og hvidløg hakkes fint i minihakker eller blender. Det hældes derefter i et ostelærred og vædden presses ud af løgene. Derefter æltes det i det hakkede kød med hænderne, sammen med alle krydderierne.
  Farsen stilles tildækket i køleskab i 1-2 timer, så den kan samle smag.


  Ovnen tændes på 165 grader almindelig varme.
  Farsen tages ud af køleskabet, og køres i en blender eller foodprocessor i et lille minut, så den bliver findelt og meget "tæt" (jeg gjorde det af flere omgange i en blender).
  Farsen lægges i et ovnfast fad, og "klappes" og flades godt ud, så evt. lufthuller forsvinder. Jeg brugte et metalfad på 18x25 cm, og det passede perfekt i størrelse til denne portion.
  I et større fad lægges et vådt viskestykke i bunden, fadet med farsbrødet sættes oven i, og det hele sættes i den varme ovn. Der hældes nu kogende (eller bare meget varmt vand) i det store fad, op til ca. midten af det lille fad, så det står i vandbad.
  Det skal have ca. 45-60 minutter, alt efter størrelse, til temperaturen midt i farsen er 75 grader (jeg mener det tog lige knap en time for min portion).


  Farsbrødet tages ud af ovnen og køles evt. af, hvis det først skal serveres senere (jeg tror det er nemmest at skære ud, når det er koldt).
  Der skæres tynde skiver på den korte led med en meget skarp kniv. Skiverne skæres igennem på langs, og igen på den anden led, til man har nogle passende små stykker gyroskød.
  Gyrosen steges nu færdig på en ret varm pande i lidt olivenolie, til alle stykkerne er brunede og har fået stegeskorpe. Smag evt. til med lidt salt.


  Græsk fladbrød:
  2 stk.


  200 g græsk yoghurt
  ca. 150 g hvedemel
  1½ tsk bagepulver
  en knivspids salt


  Mel, bagepulver og salt blandes sammen, og hældes derefter i yoghurten lidt ad gangen, mens den røres sammen. Til sidst æltes dejen hurtigt sammen, til den ikke klistrer mere.
  Lidt mel hældes på bordet, og dejen deles i to stykker, som trykkes eller rulles ud til ca. ½ cm tykkelse.
  En stor pande varmes op ved middel varme uden fedtstof, og brødene bages på panden, til de er brune på begge sider (de skal selvfølgelig lige vendes en gang eller to også).


  Brødet skæres evt. ud i passende stykker (vi lavede to brød som vi delte i halve, så vi kun fik ½ brød hver - men det var også rigeligt efter det andet vi havde fået at spise). De serveres med tzatziki, gyroskødet og græsk salat - enten ovenpå brødet (som vi gjorde), eller ved siden af.


  Bagte æbler og græsk yoghurt med timian, honning og valnødder:
  4 personer


  ca. 2 dl græsk yoghurt 10%
  3 spsk flydende honning
  ca. 1 tsk friskhakket timian (eller lidt mindre tørret)
  en god håndfuld valnøddekerner, grofthakkede


  4 gode madæbler (jeg brugte Elstar)
  lidt flydende honning
  kanel


  Honning varmes op med timian i en lille gryde  (det skulle frigive mere smag) og afkøles lidt. Blandes i youghurten sammen med de hakkede valnødder, og køles helt af i køleskab.

  Æblerne vaskes og udkernes (nemmest med sådan en udstikkerdims, men kan også gøres med en lang skarp kniv) og der skæres lidt af bunden så de står lige.
  Der hældes lidt flydende honning rundt i kanten og drysses med kanel - bages ved 210 grader i ca. 20-30 minutter til æblerne begynder at "boble", og serveres med den kolde youghurt.

  Konklusion:


  Gyrosen blev faktisk overraskende god - selvfølgelig kan den ikke helt sammenlignes med den der laves af udskårne hele stykker kød, men smagsmæssigt var den super god, og meget bedre end den man kan købe på frost i Aldi.
  Der måtte godt have været en anelse mere salt i farsbrødet - men det kan man så justere når kødet varmes på panden.
  Brødet fik vi nok lavet lidt for tykt - vi trykkede det ud på bordet, og det blev en anelse "snasket" i midten, så jeg tror jeg ville rulle det ud til mindre tykkelse næste gang, så man også får lidt større brød ud af det. Der er heller ikke voldsom meget smag i det, så jeg tror jeg vil forsøge med mere salt, og evt. hakket hvidløg og rosmarin næste gang. Under alle omstændigheder var det utroligt nemt og hurtigt at lave, og en stor fordel at det ikke skal hæve, pga. bagepulveret. Det kan sagtens bruges til andre retter også!
  Alt i alt var det igen en succes - men så var vi også bare mætte!!


  Billeder:


  Farsbrødet bages i vandbad  Og skæres i passende stykker når det er koldt


  Græske fladbrød bages på panden


  Gyros varmes på panden


  Og det hele serveres med tzatziki og græsk salat - mmmm.....  Rødvinen vi fik fra stamrestauranten - den var knap så god som hvidvinen...


  Æbler klar til bagning (fra tidligere græsk aften)


  Æbler serveres med græsk yoghurt (fra tidligere græsk aften) 


  2 kommentarer:

  1. Det ser bare virkelig godt ud det hele - nu får jeg jo helt lyst til at komme til Grækenland og prøve "the real thing" :-)

   Mange hilsner
   Birthe

   SvarSlet
  2. Tak skal du have - det var det bestemt også.
   Grækenland er et dejligt sted, og vi har endda "kun" oplevet de mere turistprægede steder på Rhodos og Kreta. Men jeg kan sagtens vende tilbage mange gange endnu :-)

   SvarSlet