onsdag den 14. juli 2010

Opskrift: Kold kartoffelsalat, og gourmetsaltede, marinerede og intervalgrillede skinkesteaks



Nu hvor jeg omsider har lært at koge kartofler, og eftersom der blev en del tilovers fra mandagens kyllingemenu, så var jeg ikke i tvivl om hvad der skulle laves af resterne: Kold kartoffelsalat!
Jeg har kun mødt én udgave af kartoffelsalat, som var bedre end min mors, og det var til en barnedåb for et par uger siden. Jeg fik spurgt kokken hvad der var i, men det eneste jeg kan huske hun sagde, var ymer og miracle whip, og så lage fra syltede agurker.
Så jeg måtte eksperimentere med, og tilføje lidt til den opskrift jeg for mange år siden sjussede mig frem til, ud fra hvad min mor (kan huske hun) plejer at komme i.

Der skulle jo lidt kød til - og jeg havde sat mig for at jeg ville prøve at give noget svinekød en chance. Det eneste svinekød vi egentlig spiser er normalt mørbrad (og stort set kun i fyldt udgave), pølser og flæskesteg - koteletter har vi det normalt ikke så godt med, da jeg tit synes det bliver uspiseligt tørt, eller simpelthen smager for meget af - gris.
Men i dag gik jeg på jagt i Superbest, og var egentlig klar til at hive en bakke koteletter med hjem, hvis der var nogen til en ordentlig pris. I stedet fik jeg så øje på nogle skinkesteaks, og så blev det lidt et kompromis med dem, da jeg satsede på de måske var lidt nemmere at have med at gøre.
Min idé var at gourmetsalte dem, og derefter marinere, og intervalstege. Hvis ikke de blev gode af det, så var det GOODBYE PORK!

Kold kartoffelsalat:
4-5 personer

1 kg kogte kolde kartofler, skåret i tern
3½ dl ymer
1 dl mayonnaise (jeg brugte en lidt fedtreduceret udgave, fordi det var den jeg havde)
2 finthakkede skalotteløg
2 tsk lage fra syltede agurker
1 spsk Miracle Whip (light)
1 tsk citronsaft
1½ tsk salt
1 tsk sukker
friskkværnet peber
evt. purløg

Ymer piskes sammen med de øvrige ingredienser til dressingen, og kartoflerne vendes i. Trækker i køleskab i minimum en time.
Da gemalen ikke er vild med purløg (undtaget når det befinder sig i fetadip), nøjedes jeg med at drysse det over min egen portion, men ellers ville jeg have puttet det i.

Gourmetsaltede, marinerede og intervalgrillede skinkesteaks:

4 skinkesteaks på ca. 1½ cm tykkelse, i alt 425 gram
0,8% salt i forhold til kødets vægt - dvs. i dette tilfælde ca. 3-4 gram helt fint salt (jeg har kværnet noget groft salt til formålet, så det bliver helt pulveragtigt - så er det nemmere at fordele jævnt)
marinade efter ønske (jeg fandt et brev i skabet med en Santa Maria Cajun marinade, som trængte til at blive brugt) - eller evt. bare friskkværnet peber

Kødet gnides med saltet jævnt over det hele, og trækker i køleskab i ½-1 time.
Marinaden pensles på, eller lægges i en pose sammen med kødet, og trækker i køleskab i yderligere ½ time.
Steaks'ne intervalgrilles på direkte varme  - først 2 minutter på hver side, så hviler de på en tallerken med staniol over i 3 minutter, og så steger de igen 1-2 minutter på hver side. Test evt. på en af dem som IKKE skal bruges til madbilleder (!), om den er nok på det tykkeste sted.
Serveres med det samme efter sidste stegning.

Konklusion:

Kartoffelsalaten blev ikke helt lige så godt som den til barnedåben - men jeg er næsten lige ved at sige at den kan måle sig med mo'ars. Jeg blev godt nok lidt bekymret efter at have puttet Miracle Whip i til 2½ dl ymer og ½ dl mayo, da jeg syntes smagen var alt for gennemtrængende. Men lidt mere ymer og mayo hjalp på det, sammen med de andre ingredienser også.
Tomaterne ovenpå er i øvrigt ikke orange fordi de var totalt umodne - det er orange tomater, og de var faktisk rigtig gode.
Og mht. svinet.... så vil jeg i al beskedenhed erklære det for en ubetinget succes! Nu ved jeg ikke hvordan en skinkesteak vil blive ved bare at smide den på grillen og give den 3-4 minutter på hver side med salt og peber - men mine erfaringer med intervalstegning indtil nu, siger mig at det altså er med at til gøre kødet mere mørt og saftigt. Og så regner jeg også med at gourmetsaltningen har gjort sit.
Der var masser af smag (primært fra den ret gennemtrængende cajun-marinade), og kødet var mørt og saftigt.  Så selvom jeg ikke heeeeelt er med på tanken om koteletter endnu, mon så ikke de får lov at få samme tur en gang, hvis jeg lige falder over nogen der er billige...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar