søndag den 11. november 2012

Low carb/LCHF opskrift: Grønkåls- og rosenkålssalat med mayodressing


Da vi havde madklub sidste lørdag, fik vi sammen med svinekæberne og mosen en skøn og frisk efterårssalat, lavet af flere ting der lå og bad om at blive brugt.
Udgangspunktet var en rest grønkål, nogle lidt trætte rosenkål, et par æbler der også havde set bedre dage, og inspirationen til at sylte det hele ind i mayonnaise og creme fraiche kom fra Klidmosters grønkåls-slaw.
Det kom jeg ikke til at fortryde.
(P.S. Salaten er ikke streng low carb, da den indeholder tørrede bær og friske æbler - men der skrues godt op for fedtet i dressingen, og det hjælper med at holde blodsukkerstigningen nede).

Grønkåls- og rosenkålssalat med mayodressing:
ca. 4-6 personer

4-5 stilke frisk grønkål
ca. 2-300 g rosenkål
en håndfuld ristede og afskallede hasselnødder (rå nødder kan også bruges, men dem har jeg det ikke så godt med)
en håndfuld tørrede tranebær (dem jeg har brugt indtil nu har været sødet med sukker, men jeg har kig på nogle fra Healthysupplies, som er sødet med økologisk æblejuice - de ryger i kurven næste gang der skal bestilles fra England)
2 madæbler
3-4 spsk god mayo (her bruges som sædvanlig Hellmanns, hvis ikke den er hjemmelavet)
3-4 spsk creme fraiche (gerne en fuldfed, men jeg havde kun Skyr Fraiche 8,5%, og den fungerer fint)
1 spsk mild fuldkornssennep (her er det ikke ligegyldigt hvilken type der anvendes - jeg har i lang tid haft en meget mild grov sennep fra et mærke jeg ikke kan huske, men mener den havde rødt låg - efter den blev brugt op, har jeg ledt efter den uden held, og var derfor nød til at købe en fra Bähnke, som er meget stærkere - så hvis ikke du har den milde slags stående, så start ud med lidt og smag dig frem)
evt. lidt citronsaft
salt

Vask og tør grønkålen grundigt, og skær den fri fra stokken. Pil de yderste grimme blade af rosenkålen og skær enden af.
Hak både grønkål og rosenkål ret fint i en foodprocessor eller minihakker og hæld det hele i en skål.
Hak nødderne groft med en kniv og bland dem i salaten sammen med grofthakkede tranebær.
Skær æblerne i små tern (behold gerne skrællen på) og læg dem i en skål med vand og citronsaft i nogle minutter - det forhindrer dem i at blive brune alt for hurtigt. Si dem fra vandet og bland dem i salaten.
Rør mayo, creme fraiche, sennep og evt. citronsaft sammen og bland det grundigt i salaten så al kålen er dækket - smag evt. til med mere citronsaft og salt.
Opbevar på køl indtil ca. 30 minutter før servering - æblerne er bedst hvis de ikke er alt for kolde.

Tip til variationer som jeg har forsøgt mig med:

granatæblekerner i stedet for tranebær
hakkede mandler/pecannødder/cashewnødder i stedet for hasselnødder

Det kunne også være lækkert med:

ristede bacontern
rødløg i tynde både

Konklusion:

Virkelig lækker salat, der passede perfekt til svinekæberne. Den var dejlig frisk og syrlig til den lidt søde flødesovs, og skålen blev tømt - selvom nogen i selskabet havde det lidt svært med at vide at der var rosenkål i.
Men heldigvis er de dage ovre, hvor rosenkål er noget der bliver kogt sønder og sammen og tvunget i halsen på sagesløse børn (Lækkermåsen har traumer over selvsamme ting - men er nærmest blevet fan af rosenkål, først efter at have fået det sammen med den evige vinder - hvidløg og bacon - og efterfølgende i denne type salat).

Hvordan har du det med rå rosenkål?

1 kommentar:

 1. Kommentarer kopieret fra low carb bloggen, hvor indlægget slettes:

  Henriette11. nov. 2012 17.29
  Ej hvor lyder det godt- har både grønkål og rosenkål i haven og skal ha skruet op for kålen da jeg i øjeblikket har lidt for meget love affair med rodfrugterne ;)

  Jeg er vild med rosenkål og kan sagten spise dem tilberedt bare de ikke er kogt i smadder.

  Min far lavede nogle rosenkål dyppet i en dej med parmasan ost og friture stegt de var så gode at jeg som barn ønskede dem mindst en gange om vinteren- han brugte de mindste han kunne få fat i og de blev overhældt med kogende vand og så dyppet i en dej af mel, parmasanost,hvidvin og bagepulver.... åh det tror jeg at jeg bliver nødt til at prøv en dag hvor melet er på bordet ;)

  heidi12. nov. 2012 21.23
  Henriette: Det lyder sørme lækkert med de friturestegte rosenkål - men ja, det kræver selvfølgelig at der kommer mel på bordet :-)
  Jeg har heldigvis ikke selv nogen traumer fra barndommen med kogt rosenkål, men det kan åbenbart sætte dybe spor i folk!


  Piskeriset15. nov. 2012 20.18
  Det er altså en meget smuk salat ♥
  Jeg har det helt fint med rå rosenkål - ja jeg har det nok bedre med den rå udgave end den kogte :-)

  heidi15. nov. 2012 21.42
  Piskeriset: Taaak - den er lige så smuk som den smager :-)
  Sådan tror jeg der er mange der har det, men der er bare mange der er bange for at smage den rå hvis de har dårlige erfaringer med den kogte. Men så er det godt en salat kan omvende dem!


  Amalie Kold16. nov. 2012 21.10
  Umm det ser virkelig lækkert ud! Den er noteret til sener brug, tak!

  heidi18. nov. 2012 21.22
  Amalie: Tak - dejligt hvis du kan bruge den :-)

  SvarSlet