fredag den 2. marts 2012

Opskrift: Tomatsuppe med bagte hvidløg


Efter succesen med hvidløgssuppen lavet på bagte hvidløg fornylig, fik jeg lyst til suppe igen. Hvis temperaturen fortsætter med at kravle sådan opad (min. 14-15 grader målt i denne uge på de varmeste steder), så er suppesæsonen vist snart slut, og så er det jo med at udnytte at det trods alt stadig er lidt køligt om aftenen (og at det tilsyneladende bliver vinter igen i næste uge).
Jeg har gemt opskrifter på flere tomatsupper, men bestemte mig til at bruge denne udgave fra The Kitchen Witch.
Der bruges soltørrede tomater i Rhondas udgave, men jeg brugte i stedet mine hjemme-semi-tørrede tomater. Jeg brugte kun 1 hvidløg da jeg kun havde to tilbage og gerne ville gemme det ene, og der røg desuden ½ peberfrugt i som trængte til at ende sine dage. Endelig smagte jeg til med lidt sirup og eddike, og kunne ikke modstå fristelsen til at putte lidt spicyness i også, i form af cayennepeber - men ellers fulgte jeg da næsten opskriften.
Jeg dryppede lidt trøffelolie på og pyntede med hakket basilikum og croutoner.

Tomatsuppe med bagte hvidløg:
ca. 2 personer

1 helt hvidløgshoved og et par dryp olivenolie
1 spsk olivenolie
1 spsk smør
1 lille grofthakket løg
½ rød peberfrugt i små tern
1 1/1 dl grofthakkede semi-tørrede tomater
1 ds hakkede tomater
ca. 5-7 dl vand +  2 spsk Oscar øko hønsebouillonpulver
2 spsk tomatpuré
1 1/4 dl piskefløde
1 spsk lys agavesirup
½ spsk æblecidereddike
en knivspids cayennepeber

Start med at bage hvidløget - pil al den løse skal af men uden at skille fedene fra hinanden, og skær toppen af hvidløgshovedet. Dryp olivenolie ud over hvidløget og pak det ind i staniol. Bag det ved 200 grader i ovnen i ca. 45 minutter til hvidløgsfedene er møre og bløde. Lad hvidløget køle lidt af, og pil derefter fedene ud af deres skal. Hak dem groft. (Rhonda skriver som tip at hun som regel bager flere hvidløg end hun skal bruge (for at spare ovnvarme), og det hun ikke skal bruge nu og her, blendes med lidt olie og gemmes i et skoldet glas, dækket med olie, i køleskabet i ca. en uge. Man kunne sikkert også fryse hvidløgene, men jeg ved ikke hvordan smagen bliver).
Varm olie op i en gryde og smelt smørret i den varme olie.
Svits løg og peberfrugt i fedstoffet ved medium varme i ca. 4-5 minutter, til løgene begynder at blive møre, men uden at tage farve. Tilsæt de bagte hvidløg og svits i ca. 1 minut. Tilsæt de semi-tørrede tomater.
Sigt væden fra de hakkede dåsetomater over i en skål eller et målebæger der kan tage ca. 3/4 liter - hæld tomaterne i gryden, og hæld vand i målebægeret til der er i alt 3/4 liter tomatvæde og vand. Hæld væden i gryden.
Tilsæt bouillonpulver (eller terning hvis du bruger det) og tomatpuré, og lad nu suppen koge i ca. 20 minutter, til grøntsagerne er helt møre.
Blend suppen direkte i gryden med en stavblender, eller brug en blender, men tag små portioner af gangen hvis suppen er varm.
Når suppen er blendet helt jævn, tilsættes fløde, den koges op igen, og der smages til med salt, peber, sirup, eddike og evt. cayennepeber.
Server suppen rygende varm med et dryp olie, et grønt drys og brødcroutoner.

Konklusion:

Suppen har ikke så gennemtrængende en tomatsmag som andre tomatsupper jeg har smagt, hvilket uden tvivl bla. er pga. det bagte hvidløg. Og jeg kan faktisk godt lide at den ikke er så tomat-agtig.
Hvidløget smager igennem (dog ikke så meget som i hvidløgssuppen), og suppen har en god syrlighed som jeg godt kan lide, men den er stadig blød og lækker cremet.
Alt i alt en skøn tomatsuppe som samtidig også føles ret mættende.
Og så kan den også sagtens spises kold.

13 kommentarer:

 1. Jeg må næsten lave din suppe snart så ;) den lyder godt nok lækker!

  SvarSlet
  Svar
  1. Line: Den er bestemt ikke dårlig - og det ser ud til vejret i næste uge er passende :-)

   Slet
 2. Jeg elsker dine anekdoter, små pudsige sidebemærkninger og den lille bid af dit liv du skriver om i næsten hvert eneste blogindlæg - det gør det virkelig værd at læse, når der også er noget "andet" udover opskriften og fremgangsmåden. Me like! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. HvD: Tak, hvor er du sød - og hvor er jeg glad for at du tager dig tid til at sige det!
   Jeg synes jo ikke engang jeg skriver særlig meget udenomssnak i lige dette indlæg, men det var måske også tilfældigt du skrev det her :-)

   Jeg har det på nøjagtig samme måde - jeg synes faktisk det bliver kedeligt hvis der kun står en opskrift, slut - i hvert fald i de blogs jeg følger fast. Jeg vil også vide lidt om personen bag og hvorfor man gør som man gør. Så jeg er super glad for at vide, at der i det mindste er én der har det på samme måde!

   Slet
  2. Jamen, bestemt, det var så lidt. Jeg er lige blevet klar over det efter nogle dage, hvor jeg har fået "læst op" på Blogland.
   Nej, lige i dette indlæg er der ikke så meget personligt, men det at "give noget af sig selv" er bare mega vigtigt i et blogindlæg har jeg fundet ud af. Og det synes jeg du gør en del i - I like!

   Og så er jeg endvidere tilhænger af at fortælle folk, hvis de er gode til noget ;-) - så synes du skulle vide, at det funker - ihvertfald for mig he he:P

   Slet
  3. Jeg burde også blive bedre til at rose (og i det hele taget kommentere rundt omkring) - så jeg kan jo også lige starte her og sige at jeg også synes det er fedt med det personlige i dine indlæg, og ikke mindst din humor :-)
   (Og inden det her kommentarspor bliver alt for sukkersødt, så kan jeg fortælle at et af de næste indlæg bliver om noget med eddike!)

   Slet
  4. So much to do - so little time... åh vi kender det vist alle sammen ;-)
   Men dejligt at vide, at det rammer rigtigt det jeg gør.

   Lyder spændende med eddike - eddike er ikke bare eddike! :-D

   Slet
 3. Heidi, I'm absolutely drooling. I remember how good this soup was but your version was made better with a little vinegar, cayenne and finished off with truffle oil. The best ingredient of all, semi-dried tomatoes, lovely really lovely. This summer when the tomatoes are beautiful I need to drying my own.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rhonda: Thank you - I don't think you have anything to complain about in your own version. It looks stunning!
   And I think maybe the sun-dried tomatoes may add a little extra taste compared to the semi-dried - but if nothing else, it feels great to use something you have made yourself :-)

   Slet
 4. Hello Heidi! Your soup looks and sounds fantastic. I LOVE tomato soup and can never have enough recipes for it! Thanks!

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you Chris - I can only recommend that you give it a try (and that you give credit back to Rhonda :-))

   Slet
 5. Elsker tomat suppe og denne her lyder jo rigtig lækker. Den bliver lige bookmarked :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte: Tak, jeg håber du synes om den, hvis du får den lavet :-)

   Slet