tirsdag den 22. februar 2011

Opskrift: Andekarry med basmatiris


Allerede bagud med indlæggene igen - så for at arbejde mig baglæns, starter jeg med aftensmaden i går.
Jeg har igen fået en stak ugeblade fra min mor, så i weekenden gik der nogle timer med at bladre dem igennem og hive opskrifter ud.
Selvom det kun er en brøkdel af dem jeg rent faktisk får prøvet, så er det nu en hyggelig beskæftigelse - og så er der da også lige en lille novelle man kan skimme ind i mellem.

I går fik jeg dog allerede sat en af de udklippede opskrifter på menuen - en andekarry fundet i Ude & Hjemme (tror jeg nok det var).

Vi har stadig over 50 andelår i fryseren, så udover at der skal laves en ny omgang confit de canard på et tidspunkt, så er det jo med at få afprøvet nogle andre opskrifter hvor de indgår.

Jeg lavede dobbelt portion af denne og justerede lidt på mængderne. Desuden fjernede jeg det meste skind og fedt fra to af lårene, og stegte skindet sprødt på en pande så det kunne bruges som pynt. Desuden tilsatte jeg noget broccoli som trængte til at blive brugt - det er en rimelig kedelig ret farvemæssigt, hvis ikke der kommer nogle grøntsagsfarver i.
Min version ser ud som følger.

Andekarry:
ca. 4-5 personer

4 andelår, skind og det meste fedt fjernet fra de to af dem (gem skindet)
2 løg i tynde både
4 fed grofthakket hvidløg
2 tsk fintrevet ingefær
3 små ds kokosmælk á 165 ml
ca, 1 liter vand
2 spsk riseddike
2 tsk rørsukker
4 spsk whisky
2 kanelstænger
2 små friske røde chilier, prikkede med en gaffel
1 stang citrongræs
hønsebouillonpulver
1 broccoli i små buketter
evt. jævning af majsstivelse

kogt basmatiris
3 snittede forårsløg
en håndfuld hakkede cashewnødder

Skindet fra de to lår krydres med salt og chiliflager, og steges ved medium varme på en pande - det afsmeltede fedt fjernes af flere omgange, og når det meste af fedtet er smeltet fra, skæret skindet i små tern, som steges færdige og sprøde på panden.

Alle ingredienser til og med whisky lægges/hældes i en tykbundet gryde og bringes i små-kog. Kanelstænger, chili og citrongræs lægges i et klæde der lukkes med en snor, og klædet lægges i gryden, så det nemt kan tages op når ingredienserne har afgivet tilstrækkelig smag (eller hvis man har en spiceball ligesom Klidmoster, så bruges sådan en - den står på min ønskeseddel til engang jeg kommer i Kunst og Køkkentøj).
Efter ca. 1½ time smages saucen til med hønsebouillon og krydderi-klædet fjernes evt., andelårene tages op og kødet pilles af og lægges tilbage i gryden, og koger videre i ca. ½ time. Undervejs skummes saucen for det meste af andefedtet.
Et par minutter før servering tilsættes broccolibuketter og saucen jævnes evt. med lidt majsstivelse udrørt i koldt vand, hvis man ønsker en tykkere sauce.

Serveres med kogte basmatiris blandet med snittede forårsløg, og pyntes med hakkede cashewnødder og det sprøde andeskind.

Konklusion:

Ifølge opskriften skulle der ikke bouillonpulver i, men jeg synes der manglede noget smag uden. Faktisk var der på et tidspunkt næsten kun en gennemtrængende smag af kanel, som jeg synes var lige ved at være lidt for meget - men den lange kogetid og bouillonen hjalp på det.
Alt i alt smagte det dog rigtig godt - det sprøde andeskind og de hakkede nødder gav det sidste pift.

Billeder:

Andelår i gryden


Lærredspose med de nye smarte silikone-lukke-snore jeg har købt 


To store stykker andeskind...


... bliver til to små stykker andeskind...


... og pånær et par smagsprøver, er det alt hvad der kom ud af det - mon vi kan konkludere at andelår er en ret fed legemsdel?


Den færdige andekarry


Risene er formet i en lille skål, smurt med olie - bare for at det skulle se sådan en lille smule fancy ud på en almindelig mandag aften 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar