I søndags var Lækkermåsen og jeg til et lille fotokursus, der tog udgangspunkt i fotografering af mad. Det var et privat arrangement, med initiativ fra Christian (Madnørden) og Lotte (Degns Cuisine), som vi har mødt gennem Grillklubben.
Vi var 5 personer (herunder også Klidmoster), som lærte lidt om lyssætning, skygger, og "snyd" i madfotos - vores underviser var Orm, som var så flink at bruge noget af sin søndag på os amatører.
Desværre var Lotte blevet syg, så hun deltog ikke selv - men vi håber du har det bedre, og at vi mødes en anden gang :-)
Det hele foregik på Orms arbejdsplads, et foto-reklamebureau i Århus. Vi startede med en hjemmebagt bolle og lidt snak frem og tilbage, og vi hørte bl.a. lidt om hvordan det foregår når bureauet tager billeder af madvarer til reklameaviser.
Et eksempel var en færdigret som lasagne - når der skal tages billeder af den, så skiller de den simpelthen helt og aldeles ad, skyller pastapladerne og anretter den pænt igen med kødsaucen. Der må ikke hverken tilføjes eller tages noget fra retten, men den bliver altså anrettet og fotograferet i noget pænere udgave end man får den at se, hvis man køber den.
Efter morgenmaden gik vi ned i studiet, et rum med masser af godt lys, og et lille køkken.
Vi skulle have haft besøg af en kok, men hun meldte afbud, så heldigvis havde Christian nogle madvarer med, og kunne bl.a. anrette en tallerken med parmesanskåle, skyr-creme og friske asparges omviklet med skinke. Den tallerken blev fotograferet en del gange i løbet af dagen.
Det første vi lærte var noget om lys og skygger - noget jeg allerede har læst en del om, bl.a. på amerikanske blogs.
Det allerbedste lys at fotografere madbilleder i, er og bliver dagslys. Det gør det selvfølgelig vanskeligt at tage gode billeder af aftensmaden, når mørket er faldet på - måske derfor at mange "professionelle" bloggere laver maden tidligere på dagen. Men diverse opsætninger med stærke lamper kan også gøre en del.
Det eneste der er no-go hos mange er at bruge blitz på madbillederne - jeg har selv gjort det tidligere, men forsøger at undgå det nu, i videst muligt omfang. Men eftersom jeg ikke har tænkt mig at holde blog-pause hele vinteren, så vil der uden tvivl stadig komme nogle blitz-billeder - mere fancy skal det heller ikke være.
Medmindre selvfølgelig jeg får en sponsor der gør at jeg ikke længere behøver arbejde, og dermed kan bruge dagtimerne på at lave mad :-)
Selvom man har det gode naturlige dagslys ind af et vindue eller feks. en terrassedør, så vil man i de fleste tilfælde mangle lyset fra den anden side, og dermed skabes der nogle skygger på motivet. Noget jeg også har måttet slås en del med i det ekstremt dårlige naturlige lys jeg har omkring koge-området.
Det er dog ret simpelt at gøre noget ved det. Her er et par eksempler hvor man gerne skulle kunne se forskellen:
På dette billede kommer der dagslys ind fra venstre og der er nogle mørke skygger til højre
På dette billede kommer der dagslys ind fra venstre, og til højre er der stillet en "reflektor" op.
Som reflektor kan man bruge mange ting - et stykke hvidt flamingo, et makeup-spejl, en plade med sølv-folie, eller bare en hvid plade.
Reflektoren gør at lyset kastes tilbage på motivet, så man undgår de mørke skygger der ellers vil opstå på den side der vender væk fra dagslyset.
På de ovenstående billeder skulle man gerne kunne se at skyggerne til højre på tallerkenen er knap så markante på det nederste billede, hvor der er anvendt reflektor.
Man kan også gøre det omvendte:
Til dette billede er der anvendt en sort plade til venstre (dagslys fra højre) - det forstærker skyggerne i venstre side, som selvfølgelig kan være ønskede i visse sammenhænge.
Og på dette billede er der anvendt en plade med sølvfolie, som kaster lyset tilbage på blomkålen, så skyggerne formindskes.
Efter kurset i søndags har jeg forsøgt mig med at vikle staniol om et almindeligt malerlærred - det kom der dette resultat ud af, fuldstændig uredigeret:
Verdens bedste brød med dagslys fra højre - der er ret mørke skygger i venstre side.
Der kræves lige en lille fod til lærredet for at det kan stå selv - men ellers er det faktisk en udmærket opstilling for en amatør som mig.
Når reklamefolk skal tage madbilleder findes der, som nævnt ovenfor, flere forskellige tips til at gøre motiverne mere indbydende. Det er ikke alt sammen noget der kan anbefales hvis man gerne vil spise maden bagefter - men det var meget sjovt at se, så lidt vil jeg lige fortælle om her.
- For at undgå at en øl mister skummet, kan man hælde lidt bagepulver i og røre forsigtigt rundt - vi erfarede fra første række hvordan skummet vokser - også udover glaskanten.
- Hvis man vil give det indtryk at en drink/øl mv. er meget kold, sprøjter man selvfølgelig vand på glasset/flasken med en lille parfumeflakon (jo finere forstøvning, jo bedre) - og hvis man først har sprøjtet lidt hårlak på glasset/flasken, hænger "kondensdråberne" angiveligt bedre ved.
- Hvis man skal bruge grønne grøntsager, får de en mere frisk grøn farve hvis de får et kort opkog i vand med lidt bagepulver. Vi testede det med et par grønne asparges, og jeg fik godt nok ikke taget billeder, men det var nu ret tydeligt at se forskellen. Jeg smagte dem ikke efter kogningen, men det forlød at det godt kunne smages - omend det ikke blev uspiseligt.
Til gengæld blev den lilla blomkål blå efter kogning, så det kan åbenbart ikke anbefales med lilla grøntsager!
Alt i alt var det en rigtig hyggelig dag med nogle gode tips til både mig som tager de fleste billeder af maden derhjemme, og til Lækkermåsen, som fandt ud af at man kan bruge både pc og iPad til at styre kameraet med, hvis man har de rigtige programmer.
Klidmoster og jeg fik i øvrigt lov til at gå på rov i bureauets hyggelige lille baggård, hvor der var både æbletræer, pæretræer og et skønt ferskentræ.
De sidste ferskner sad dog så langt oppe, at vi ikke kunne nå dem, men vi fik hver en stor pose æbler med hjem - og måtte i øvrigt nok begge græde lidt indvendigt, da vi så al den nedfaldne frugt som gik til spilde...
super spændende, jeg glæder mig til at følge dine resultater,
SvarSletSS
SS; Tak, det er nemlig spændende hvor lidt der egentlig skal til.
SvarSletDejligt du øser ud af din nye viden - noget jeg bestemt kan gøre brug af. Tak for inspirationen :-)
SvarSletHelle: Selv tak - dejligt hvis du kan bruge det til noget :-)
SvarSletTak for sidst :-)
SvarSletDet er utroligt hvad det rette lys kan gøre. En ting er sikkert, jeg skal forsøge mig med at fotografere foran altandøren så jeg kan prøve dagslys.
Det var nogle lækre æbler vi fik med hjem. Sif siger at der er Discovery. Jeg har dog ikke lavet noget af mine endnu - men mare guffet løs af dem :-)
Malou: Ja dagslys er en gave hvad madfotos angår - jeg glæder mig til at se om du får noget ud af altandørens lys.
SvarSletVi har heller ikke fået brugt æblerne til noget endnu, men jeg tror vi prøver at presse most af dem - måske vi kan få lidt af den røde farve ligesom til madmessen :-)
Dagslys er så afgjort det bedste at bruge når maden skal i kassen... (også den anden kasse - ikke kun munden altså).
SvarSletJeg bakser tit med det der åndssvage lys fra den ene side, der så bliver for MEGET. Og så bliver det hele bare hvidt!
Mit kamera kan nogenlunde nemt justere hvid-balance før man fotograferer og det hjælper en del, så man kan korrigere. Men tror ikke jeg lige orker at sætte sølvplader op ;-)
Stadig interessant at få lidt tips - er bare HELT VILD med det der lilla blomkål. Hvor får man fingre i sådan et???!
HvD: Mit Olympus kamera kan også indstilles så det lukker mere lys ind, og det er faktisk ret nyttigt på feks. restauranter, har jeg erfaret - her kan jeg i nogle tilfælde undgå at benytte blitz, men alligevel få noget der ligner dagslys ud af det.
SvarSletJeg ved faktisk ikke hvor blomkålen er købt - det var medbragt af Christian som også deltog, men jeg vil tro det er fra en grønthandel et sted i Jylland. Mon ikke en flink grønthandler kan overtales til at skaffe et hjem