mandag den 29. august 2011

Opskrift: "Über" citronis og chokolade/kokoskage (Secret Recipe Club)

Jeg fandt Secret Recipe Club gennem Newyorkerbyheart, og nåede lige at blive godkendt til at deltage i august-runden. SRC går ud på at man får tildelt en hemmelig blog, hvorfra man skal poste en valgfri opskrift på samme dag og tidspunkt som alle de andre der deltager - og det spændende er jo så hvem der har lavet noget fra ens egen blog, og hvad der er lavet (det er især spændende for mig, fordi langt de fleste deltagere er fra USA/Canada, og det hele derfor foregår på engelsk - jeg kan godt forestille mig det må trække lidt tænder ud at skulle finde ud af danske opskrifter vha. Google Translate, men det er jo en del af det sjove - så jeg har glædet mig til at se hvad der er kommet ud af det). 
Besøg hjemmesiden for at læse mere og evt. melde jer til!


Min første tildelte blog var Cheap Ethnic Eatz, af Evelyne i Canada. Det var en perfekt begyndelse for mig, da Evely blogger om mad fra stort set hele verden - hun ser ud til at have en meget varieret smag, ligesom jeg selv har.


Udover at blogge spændende opskrifter (bl.a. på nogle ret utraditionelle typer is), er Evelyn også god til at forklare hvor ingredienser og retter kommer fra, og det har været ganske sjovt at læse historier om ting man bruger, men som man egentlig ikke kender oprindelsen på.
Udover det, deltager hun også i flere forskellige udfordringer á la SRC, hvor hun skal lave retter med bestemte ingredienser osv., og det resulterer også i spændende projekter.

Jeg brugte et par dage på at finde den helt rigtige opskrift, og til sidst havde jeg 2 opskrifter jeg havde svært ved at vælge imellem.
Den første var Uber Lemon Ice Cream. Citronis har stået på min liste over is der skulle prøves, siden vi fik vores ismaskine, så dette var en god anledning til at få det streget fra listen. 
Den anden var Chocolate Coconut Cake. Jeg bager ikke så mange kager, men jeg vil gerne gøre mere ud af det. Og siden jeg havde alle ingredienser i huset, og jeg godt kan lide kokos - og chokolade/kakao - virkede det som et oplagt valg.

Jeg havde dog svært ved at vælge mellem de to opskrifter, så jeg bestemte mig til at lave dem begge, og servere dem sammen. Evelyn nævner i is-opskriften at citronsmagen er meget stærk (man får nærmest fornemmelsen af at den kan vække en død), så jeg mente det var en god idé at servere noget andet sammen med, i tilfælde af at den blev FOR syrlig for min gæst (som i øvrigt var Hanne K. - perfekt med en anden madblogger til at afprøve konceptet!) - og citron og kokos/kakao virkede til at være et godt match.

Opskrifterne kommer her, med de ændringer jeg lavede.

"Über" citronis (på ismaskine):
ca. 3/4 liter

Is og kage serveret med blåbærsirup
2½ dl sukker
2½ dl minimælk
2½ dl piskefløde
1/4 tsk fint salt
fintrevet skal af 1 usprøjtet/økologisk citron
saft af 3 citroner
evt. 4-5 dråber gul madfarve

Varm sukker, mælk, fløde, salt og citronskal op i en gryde og lad det simre ved lav/medium varme til sukkeret er opløst. Lad blandingen afkøle lidt og bland citronsaften i.
Stil blandingen i køleskabet natten over, eller i 6-8 timer, så smagen kan udvikle sig.
Bland evt. madfarve i (jeg brugte nok ca. 1/4 tsk, men den blev ikke voldsomt gul) og klargør ismaskinen. Hæld den kolde blanding i og lad maskinen køre til isen bliver tyk og cremet. Servér den med det samme hvis man gerne vil have soft-ice konsistens, eller lad den fryse helt færdig i lukket beholder i fryseren. 
Den er meget nem at kugle op direkte fra fryseren (faktisk begynder den ret hurtigt at smelte), så den behøver ikke stå på køkkenbordet inden servering.

Konklusion:

Indbegrebet af citronis! Den har den helt rigtige syrlighed - i hvert fald efter min mening. Man skal være meget glad for citronsmagen for at kunne lide denne is - men hvis ikke man er det, er der jo heller ingen grund til at lave den i det hele taget. 
Den har også en perfekt cremet konsistens, så hvis jeg kommer til at lave citronis igen, kan det sagtens blive i denne version.

Chokolade/kokoskage:

300 g smeltet smør
3/4 dl kakaopulver af god kvalitet (jeg brugte en usødet fra Urtekram)
2 dl + 2 spsk sukker
3 æg
3½ dl kokosspåner + lidt ekstra til toppen af kagen, og til pynt (det er vigtigt det er spåner der bruges, ikke det almindelige revne kokos)
3½ dl mel
1½ tsk bagepulver
1 3/4 dl minimælk

Varm ovnen op til 180 grader almindelig varme.
Bland alle ingredienser i en skål til det lige netop er blandet - pas på ikke at røre for meget og for længe, da bagepulveret kan miste sin virkning.
Smør en ca. 24 cm springform med smeltet smør, og hæld dejen i. Pynt med kokosspåner og bag den i ca. 50 minutter. Hvis kokosspånerne begynder at blive for mørke, dækkes kagen løst med sølvpapir.
Tjek midten af kagen med en tandstik/strikkepind/kødnål efter 40-45 minutter - hvis dejen ikke hænger ved, er kagen færdig.
Lad kagen køle lidt af i formen, og løft den derefter over på en bagerist hvor den køler helt af.
Pynt med ekstra kokosspåner og server.

Konklusion:


Som Evelyn også skriver, så gør konsistensen af kokosspånerne meget for kagen, i forhold til hvis man havde brugt almindeligt revet kokos. Der er noget at bide i, og samtidig er den blød og næsten saftig.
Den har en fin kakaosmag, og man kunne sagtens tro der var "rigtig" chokolade i (i det mindste hvis man har brugt en ordentlig kvalitet kakao). 


Det har været sjovt at deltage, så jeg er helt sikkert med igen i næste måned.
---

6 kommentarer:

 1. Skønne opskrifter du har valgt og dejligt at have en anden dansker med - jeg synes det er virkelig sjovt og spændende at være med :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 2. This sounds delicious! Lemon is a favorite in our house, so I may just have to try that ice cream recipe!

  SvarSlet
 3. I like, I like, I like.
  Og ja, det var knald på den citronis ... men det er sådan en is, som vokser med en .. altså jeg kunne godt få lyst til at lave den.
  Og mangler du en prøvesmager en anden gang, så kommer jeg gerne igen!! :)

  SvarSlet
 4. NYBH: Tak, jeg synes også det er rigtig sjovt at være med. Og sikke mange nye blogs jeg har fået tilføjet min Google Reader :-)

  Mindy: Thanks for stopping by - the lemon flavour is really intense, so if you like it, go for it :-)

  Hanne: Det er en aftale (men jeg lover ikke at jeg laver to "retter" næste gang :-))

  SvarSlet
 5. Oh you got a great blog!!! And picked out two delicious recipes...they look wonderful~

  SvarSlet
 6. Lizzy: Thank you, glad you like it!

  SvarSlet