søndag den 3. april 2011

Opskrift: Rosmarinkiks og rød peberfrugtcremeI Viborg har vi en italiensk vinhandel, Lahvino, som også sælger forskellige italienske delikatesser. Heriblandt nogle kiks med forskellige smagstilsætninger (bl.a. rosmarin, hvidløg og chili - Lahvino har åbenbart ikke link til kiksene i webshoppen, men de kan ses på producentens hjemmeside her), den bedste købepesto jeg til dato har smagt (sikkert fordi der rent faktisk bruges jomfruolivenolie i stedet for solsikkeolie, eller hvad det nu er der normalt puttes i pesto) - og så en supergod rød peberfrugtcreme, som vi flere gange har fået sammen med førnævnte kiks.

Jeg har på det seneste overvejet om jeg skulle forsøge mig med selv at lave en efterligning af både kiks og peberfrugtcreme, da priserne er lidt oppe i den pebrede ende - og jeg har for et stykke tid siden fundet en opskrift på nogle rosmarinkiks hos Mums, som jeg havde bestemt mig til skulle være 1. forsøg udi kiksekunsten, men jeg har ikke lige kunnet finde det rigtige italienske tippo 00 mel.
I dag bestemte jeg mig så til at det ikke skulle begrænse mig, så jeg brugte hvad jeg havde - en blanding af øko hvedemel og lidt groft durummel.
Jeg ændrede desuden lidt i fremgangsmåden, og puttede lidt mere salt i dejen - ellers fulgte jeg mere eller mindre opskriften.

Sidste sommer lavede jeg en peberfrugtsalsa jeg aldrig har fået blogget om, og sammen med opskriften på peberfrugtcreme her, samt ingredienslisten på købe-udgaven fra Lahvino, blev det til en ny udgave af peberfrugtcreme.

Dermed var dagens snack klar - vi var til madklub i aftes, og Lækkermåsen har en naturlig trang til salt i dag. Den slags kender jeg heldigvis ikke noget til.

Rosmarinkiks:
(det er desværre allerede for sent at sige hvor mange der blev, men de vejede ca. 250 g i alt - en pose med 200 g koster så vidt jeg husker 25 kr. hos Lahvino (dog med rabat ved køb af flere) - pris for tilsvarende portion hjemmelavet: ca. 4-5 kr. alt efter hvilken type mel man bruger, plus strøm til ovnen )

12 g gær
½ tsk sukker
1½ dl lunkent vand
175 g god, gerne øko, hvedemel
75 g groft durummel
3/4 tsk fint havsalt
1 spsk olivenolie
ca. 1 tsk finthakket frisk rosmarin

ca. 1 spsk hvidvin + 1 spsk olivenolie til pensling
ca. 2 tsk finthakket frisk rosmarin + flagesalt til pynt

Gær, sukker og vand hældes i skålen til røremaskinen og røres hurtigt sammen (eller dejen røres sammen med en ske i en skål). Tilsæt begge slags mel, salt og olie, og ælt dejen i ca. 5 minutter til den er blød og sammenhængende. Gnid lidt olie på toppen af dejen, dæk med plasticfilm og sæt den til hævning i ca. 1½ time.
Ælt dejen hurtigt igennem og sæt den til hævning i yderligere 1-1½ time.
Varm ovnen op til 220 grader almindelig varme med en bageplade eller bagesten der varmer med.
Del dejen i 2 portioner og rul den ret tyndt ud direkte på to stykker bagepapir. Pensl med en blanding af hvidvin og olie, drys med hakket rosmarin og flagesalt, og kør kagerullen henover dejen, så rosmarin og salt bliver trykket ned i dejen, så det ikke så let falder af når kiksene er bagte.
Skær kiks ud i dejen med feks. en pizzaskærer eller en klejnespore (så kan de nemt brækkes fra hinanden efter bagningen) - når ovnen er varmet op, flyttes bagepapiret over på den varme bageplade/sten, og kiksene bager i ca. 5-7 minutter alt efter hvordan ovnen varmer.
Kiksene sættes til afkøling på en bagerist, og brækkes fra hinanden når de er let afkølede.
Hvis nogle af kiksene ikke er sprøde når de er kolde, kan de evt. varmes igen i 3-5 minutter, men pas på de ikke tager for meget farve.

Rød peberfrugtcreme:
ca. 200 g (130 g koster 45 kr. hos Lahvino - pris for tilsvarende portion hjemmelavet: max. 8-10 kr., alt efter hvilken type peberfrugt man bruger, og hvor dyre cashewnødderne har været)

120 g røde grillede peberfrugter fra glas - skyllede i koldt vand så de ikke smager så meget af eddikelagen (svarer til ca. 2 peberfrugter)
2 spsk olivenolie
50 g letristede cashewnødder uden salt
1 tsk paprika
1 tsk citronsaft
1 lille fed finthakket hvidløg (2 g)
evt. 1 tsk sukker
en dobbelt knivspids chipotlepulver (eller andet chilipulver)
evt. salt

Peberfrugt, olie, cashewnødder, paprika og citronsaft blendes i minihakker, foodprocessor eller med stavblender (jeg brugte Tryllestaven, med Multifunktionsbladet). Vend det hakkede hvidløg i og smag evt. til med sukker, chipotlepulver, og evt. salt og mere citronsaft (hvidløget skal ikke blendes med, da jeg bilder mig ind at det giver en ret kraftig hvidløgssmag, og det er ikke nødvendigvis ønskeligt til denne opskrift). Cremen skal være en smule sødlig, men samtidig også have lidt syre fra citronen.

Konklusion:

This is a keeper!
Der er absolut plads til forbedringer, men med lidt arbejde tror jeg at jeg har fundet en ny favorit til hjemmelavede snacks.

Først kiksene og hvad der kan/skal forbedres til næste gang:
- rosmarinen i dejen skal hakkes mere fint så den bliver mere fordelt i dejen, og så må der gerne komme lidt mere i
- en anelse mere salt i dejen, så det ikke er nødvendigt at drysse så meget oven på - kunne godt finde på at sætte det op til 1 1/4 tsk
- dejen skal rulles en anelse tyndere ud
- kiksene skal skæres helt ud, og ikke bare ridses - jeg tror det gør det nemmere at få dem jævnt sprøde, så man undgår at skulle bage dem af flere omgange fordi de ikke alle bliver nok på samme tid. Jeg tror jeg skal på jagt efter en billig klejnespore, så de kan få pæne, rillede kanter.
- der skal leges med andre smagstilsætninger - feks. chili, hvidløg (evt. bare som pulver for ikke at risikere de bliver brankede i smagen), oliven, parmesanost - eller andre krydderurter
- jeg vil forsøge at tilsætte lidt mere gær og så kun lade dejen hæve 1 x 1½ time - for den eneste ulempe ved kiksene er sådan set den lange hævetid
Alt i alt synes jeg bestemt de udgør et værdigt alternativ til købe-udgaven, og da jeg lige fik bagt de midterste i yderligere 3-4 minutter, så blev de lige så sprøde som de yderste.

Peberfrugtcremen:
Den bliver noget tyndere og mere cremet end købeudgaven, men sidstnævnte har til gengæld også en tendens til at være for tør at bruge som dip, så det var kun en fordel.
Den blev nok en anelse for meget til den søde side, så næste gang tror jeg at jeg vil udelade sukkeret, og evt. putte lidt mere citronsaft i, og måske også lidt mere hvidløg.
Chipotlepulveret kom i som en pludselig indskydelse efter at den havde stået nogle timer, men det hjalp også lidt på sødmen, da det tilfører en røget smag, og giver et lille pift af stærkt.
Bestemt en lækker dip sammen med kiksene, og jeg kunne også sagtens forestille mig at bruge den feks. som smørelse i en sandwich, eller måske som en let sauce til pasta.
Igen et værdigt alternativ til købe-udgaven.

Jeg er ret sikker på at både kiksekurv og peberfrugtcremeskål er tomme inden sengetid i aften.

Også selvom jeg ikke har tømmermænd.

Billeder:

Dej sættes til hævning


Den skulle gerne nå omtrent dobbelt størrelse


Kiksene er skåret ud


Færdig kikse-pladeJeg brugte disse grillede peberfrugter - mener de er fra Lidl


Færdig peberfrugtcreme


Velbekomme

8 kommentarer:

 1. Mums hvor ser det lækkert ud - det skal da helt sikkert prøves, så tak for opskriften.

  SvarSlet
 2. Tak, og selv tak :-)
  Fortæl gerne hvad du synes, hvis du får dem lavet!

  SvarSlet
 3. Ja, jeg gentager Marianne: MUMS.
  Lækkert med hjemmelavede snacks.
  Og tak for at huske mig på den pesto fra Lahvino, det er ved at være længe siden, jeg har købt sådan et glas. Men du har ret - det smager virkeligt skønt.

  SvarSlet
 4. Jeg kan kun sige: prøv at lave den her inden du køber hos Lahvino - PRØV det :-)
  (Vi lavede en sammenlignings-smagning da vi havde en lille rest tilbage af Lahvinos, og det er ikke det samme - men den her er faktisk bedre efter min mening, især da den lige fik et pift chipotle!)

  SvarSlet
 5. De rosmarinkiks lyder lige som nogen for mig :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 6. NYBH: Det tror jeg bestemt også sagtens de kan være :-)

  SvarSlet
 7. Nu har vi smagt de små kiks, og skulle straks ind og se om opskriften var der. De skal også laves her i Hedensted. Pestoen kommer vi til senere, vi havde lige lidt rester.
  Ole og Sanne

  SvarSlet
 8. Hej Ole og Sanne!

  Godt i kan lide kiksene - de drillede ellers lidt da jeg bagte dem. Jeg ved ikke helt om det er fordi jeg ikke lod dem hæve helt så længe som første gang, eller også var det fordi jeg ikke fik penslet med både hvidvin og olie. I hvert fald blev der sorteret en del fra inden jeres portion blev samlet, så vi har selv en pose liggende med de grimmeste. Men de smager nu stadig fint.
  Og måske de bliver bedre på grillen, hvor jeg går ud fra i vil lave dem :-)

  Peberfrugtcremen minder en del om den vi fik hos jer i går, så der er der nok ikke så meget nyt.

  Knus fra
  Heidi

  SvarSlet