lørdag den 8. januar 2011

Opskrift: Hjemmelavede flæskesvær


Den første arbejdsuge efter en nytårsaften der endte noget anderledes end planlagt, er overstået, og endelig er det "normal" weekend. Den sidste uge har budt på alt for meget junkfood da vi ikke har været meget hjemme, så jeg trængte til at stå i køkkenet igen - bare for at lave et eller andet.

Under søgningen i fryseren efter kød til aftensmaden, stødte jeg på en ribbensteg, som efterhånden har ligget lidt for længe, og derfor fandt jeg på at lave en gang flæskesvær, efter at have stødt på et par opskrifter inden for de sidste par måneder.
Egentlig er det jo ikke en særlig lækker tanke at spise grisens skind - men flæskesvær smager nu altså godt, efter min mening, så det skulle altså prøves. Jeg brugte Grydeskeens opskrift.

Der blev ca. 325 g svær ud af stegen (resten røg i skraldespanden, da kødet var tørt og frostskadet), og det gav i alt ca. 110 g færdige flæskesvær.

Flæskesvær:
Sværene koges med chili
ca. 110 g

325 g svær, inkl. ca. 1-1½ cm fedt og en lille stribe kød
vand
4-5 friske chilifrugter efter smag, skåret igennem så smagen kan trænge ud
groft salt

En gryde vand bringes i kog sammen med chilifrugter. Når vandet koger, hældes sværene i gryden, og koger ved middel varme i 20 minutter.
Sværene tages op med en hulske og tørres med køkkenrulle. De lægges derefter i ét lag i et ovnfast fad og drysses med salt og vendes rundt, så de får et jævnt lag salt på begge sider.


Fadet stilles i en kold ovn, som stilles på 220 grader almindelig varme.
Sværene steges i ca. 30-40 minutter - undervejs hældes overskydende fedt fra 1-2 gange, og sværene vendes og drysses igen med salt.
Efter ca. 30 minutter testes om sværene er sprøde - hvis ikke de er ens i tykkelsen, tages de ud efterhånden som de er færdige. Hold øje med at de ikke pludselig branker!

Når de er færdige tages de ud af ovnen og lægges til afdrypning på køkkenrulle. Drys evt. med lidt mere salt mens de stadig er varme.

Konklusion:

Der er meget forskel på flæskesvær når man køber dem færdige - nogle er helt tørre så man er ved at blive kvalt i dem fordi de "støver" så meget - andre er mere fede i det. Jeg kan bedst lide en mellemting, lidt henimod de fede, og det levede de hjemmelavede fint op til.
De blev sprøde og saltet hang fint ved. Dog kunne jeg slet ikke smage chilien, så hvis det skal prøves igen, så tror jeg der skal drysses lidt chilipulver på når de er lige ved at være færdige.
Alt i alt en vellykket snack - på en dag hvor vi jo ellers ikke skulle have junkfood...

4 kommentarer:

  1. HOld op, hvor er det mange år siden jeg har fået flæskesvær - hvis det altså ikke har siddet på en steg :-) Godt ser det nu ud....

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  2. Tak - flæskesvær er vist lidt et religionsspørgsmål, og det er heller ikke tit jeg køber dem - men jeg elsker det på flæskestegen når vi en sjælden gang får det, og en gang imellem er det altså godt med lidt grisebolcher :-)

    SvarSlet
  3. Jeg har lige lavet en lille protion, og de blev rigtig goe´ ikke for meget fedt og ikke for meget salt, perfekt, 1000 tak for din opskrift, jeg havde to tykke skiver flæsk men hud, sa skar huden fra og lavede svære og lavede min første hvide sovs men noget af det smeltede fedt, havde desværre ikke noget persille men men friske hvide kartofler og en go sovs var det perfekt. Og skal laves igen snart.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at de blev gode, super at du gav en tilbagemelding, og selv tak :-)

      Slet