lørdag den 11. januar 2014

Opskrift: Chokolademousse med appelsin, og kandiserede nødder


Nu skriver vi 2014, og jeg er sprunget let og elegant hen over både jule- og nytårshilsner her på bloggen - de fleste fridage i de to uger omkring jul og nytår (som der heldigvis var en del af, da vi ikke har ret mange aftaler i forbindelse med julen, og jeg også havde taget et par ekstra fridage) blev nemlig tilbragt i total blogfri tilstand i lænestolen, i selskab med Mad Men på Netflix og DVD (vi klarede alle 6 sæsoner på de to uger - det svarer til ca. 55 timer, hvis nogen kan bruge den info til noget).
Forrige jul var det Modern Family vi gik ombord i, og det kan godt gå hen og blive en tradition, med en ny serie hver jul - Lækkermåsen er ellers ikke den store serie-kigger, men lige i juleferien spiller det bare, når der skal slappes totalt af.

Vi fik dog også fejret både jul (hos mine forældre, da vi ikke havde Bonussønnen), og nytår (hos nogle venner 2 minutter herfra) - og det er nytårsdesserten det kommer til at handle om nu, da det var vores bidrag til middagen, udover diverse snacks og dips. (Som forret fik vi i øvrigt en lækker cremet svampesuppe med kalvebacon og brød, og hovedretten var langtidsstegt oksemødbrad vendt i urter og trøffelolie, små kartofler i ovnen, en salat med mango, papaya, tomat, persille og limesaft, og portvinssauce lavet på hjemmelavet oksefond, der havde stået og simret i næsten et døgn - 12 liter fond blev til ca. 6-7 dl sauce. Dét er kærlighed!)

For to år siden holdt vi nytår med de samme venner, hvor jeg lavede nøddekurve med forskellige slags is, og jeg kunne se på blogstatistikken op til dette nytår, at nøddekurve var ret eftersøgt - det er også en flot måde at anrette en dessert på, men det var jo prøvet, så der skulle noget andet til.

Det blev til en chokolademousse med appelsin, som vi første gang fik hos nogle genboer, som havde fundet opskriften hos Arla. Det skulle angiveligt være en ret børnevenlig mousse, forudsat at man ikke bruger den mørkeste chokolade, men jeg lavede den lidt mere voksen-agtig ved at bruge en blanding af 70% og 80% chokolade.
Jeg brugte lidt færre æggeblommer da jeg løb tør, flormelis i stedet for sukker så der ikke var risiko for knas, og lidt mere appelsinskal, men ellers fulgte jeg nogenlunde opskriften (pyntede dog med kandiserede nødder i stedet for chokolade, da dette også var pynten hos genboerne). 
Jeg har skrevet den som Arla laver den, bortset fra at sukker er udskiftet med flormelis, så smag dig frem mht. mængden af både flormelis og appelsinskal, så den rammer din smag bedst muligt.

Chokolademousse med appelsin:
ca. 4 personer

100 g mørk chokolade - jeg brugte ca. 2/3 70% og 1/3 80%
3 past. æggeblommer
2 spsk flormelis
1 tsk fintrevet øko/usprøjtet appelsinskal
2 past. æggehvider
1 1/2 dl piskefløde

pynt:
flødeskum
kandiserede nødder

Halvdelen af chokoladen smeltes over vandbad (jeg brugte knapper så jeg gjorde ikke yderligere ved dem, men bruger du pladechokolade, så hak det i mindre stykker) - jeg brugte en glasskål over en gryde, hvor kanten af skålen går helt ud over grydekanten, så man ikke risikerer damp/vand nede i chokoladen.
Tag skålen af varmen og rør resten af chokoladen i til det hele er smeltet.
Æggeblommer, flormelis og appelsinskal røres nu i chokoladen.
Æggehvider piskes stive, og fløden piskes til næsten fast skum. Vend æggehvider og flødeskum i chokoladen til det er jævnt fordelt, men uden at al luften røres ud.
Fordel moussen i 4 portionsglas eller skåle (lav evt. portionerne forholdsvis små, og hæld resten i en skål som man kan tage af bagefter - så går der ikke noget til spilde, hvis gæsterne ikke kan spise så meget) og sæt moussen på køl i mindst et par timer, og gerne natten over.

Lige inden servering pyntes der med flødeskum og hakkede, kandiserede nødder (som du må finde opskriften på et andet sted, for det mislykkedes for mig - sukkeret ville ikke smelte ordentligt, så jeg endte med at hælde fløde i, så det mere fik konsistens som karameller. Det smagte fint, men var jo ikke lige hensigten).

Konklusion:

Dette bliver en meget lækker og fyldig mousse, som mætter virkelig meget - og det var heller ikke os alle der kunne spise en hel portion.
Appelsinsmagen passer rigtig godt til chokoladen, men bryder man sig ikke om den, kan man selvfølgelig undlade at tilsætte appelsinskal.
Den skal nok blive en succes, med eller uden.

1 kommentar:

  1. Den ser megalækker ud! Og nu kommer jeg til at tænke på, at det er da alt for længe siden, jeg har fået chokolademousse... :-)

    SvarSlet