søndag den 8. august 2010

Opskrift: Kogt fersken-mango salsa


I torsdags var vi igen en tur i Bazar Vest og købe cherrytomater, mangofrugt, lidt tyrkisk brød og nogle mega (jeg siger jer, MEGA) store ferskner.
Ikke fordi prisen på cherrytomater helt kan retfærdiggøre to ture til Århus på en uge (omend det snerper derhenad, nu hvor vi kører i dieselbil), men vi skulle alligevel i Ikea for at købe en væghylde, som alle mine ny-erhvervede henkogningsglas- og flasker kan få et nyt hjem i - og så kan man jo lige så godt tage noget med hjem, som kan komme i de der glas.

På vej hjem svingede vi lige ind omkring ostemejeriet i Lading, hvor vi købte tre slags flødeost (en med chili/jalapeño, en med pesto og en med hvidløg) og lidt ægte parmesan. Vi havde smagt den stærke chiliost hos en nabo, som syntes den var FOR stærk til hendes smagsløg - så det betyder som regel at den passer til vores.
Og den ER stærk - men man skal bare ikke bruge så tykt et lag, så går det fint.

Vel hjemme igen fik mand og bonusbarn lov at dele en halv fersken (man er vel gavmild), hvorefter resten fik lov at ende deres dage som del af en fersken-mangosalsa. Opskriften er fundet her - den er egentlig kun med ferskner, og så tomater, men jeg brugte også en mango, og så knap så meget tomat. (Eftersom det meste skal i fryseren, valgte jeg den opvarmede version, i stedet for en rå).

Kogt fersken-mangosalsa:

2½ meget store ferskner, ca. 950 g renset vægt (uden skind), skåret i store tern
1 stor mangofrugt, ca. 400 g renset vægt, skrællet og skåret i store tern
2 medium rødløg i grove stykker
1½ peberfrugt (½ gul og 1 grøn) i store tern
3 fed hvidløg
1 dåse hakkede tomater
1 lille dåse tomatpuré (70 g)
2 store røde chilifrugter (á 15 g stykket) - de fleste frø og frøvægge fjernet
10 g frisk koriander, både blade og stilke (dvs. jeg brugte noget af det jeg tidligere har frosset i bundter - det giver stadig udmærket smag. Jeg ville gerne have brugt et helt bundt, men af hensyn til Lækkermåsens aversion mod urten, så nøjedes jeg med lidt, og håber på han ikke opdager det)
1/4 dl flydende honning
½ dl hvidvinseddike
saft af 3 limefrugter (ca. 1 dl)
½-1 tsk cayennepeber (alt efter hvor modig man er)
1 tsk stødt spidskommen
salt og friskkværnet peber - ca. 8 vrid med hver kværn

Først skal skrællen fjernes fra fersknerne. Det gøres nemmest ved at koge en gryde vand op, og lade fersknerne koge med i 1 minut. Derefter lægges de i en skål (eller vasken) som er fyldt med koldt vand og isterninger. Når de er kølet helt ned, kan skindet uden problemer gnides af.
Fersken- og mangotern gemmes til sidst.
Rødløg, peberfrugt, hvidløg, hakkede tomater, chili og koriander blendes til ønsket konsistens, og hældes i en gryde. Mango og ferskner blendes forsigtigt for sig selv, til ønsket konsistens - jeg ville gerne have dem lidt "chunky". Hældes i gryden når konsistensen er passende.
Honning, eddike, limesaft, cayennepeber (hold evt. lidt tilbage og smag til, til sidst) og spidskommen tilsættes, og blandingen koges igennem i ca. 10 minutter. Smages til med salt og peber, og evt. mere cayennepeber - der kan selvfølgelig også tilsættes mere limesaft, eddike, honning osv. hvis man ønsker det.

Salsaen køles af, og fryses evt. ned i passende portioner - der blev i alt ca. 1,8 liter ud af denne portion, og jeg gemte 6 dl i køleskabet til dagens menu - resten er fordelt i 4 Ziploc poser til fryseren.

Konklusion:

Jeg ville som skrevet gerne have haft mere koriander i - og den kunne nok godt have tålt lidt mere frisk chili, plus ekstra løg og hvidløg - men smagen er fin af den friske frugt, og man kan også smage cayennen uden problemer.
I aften har den fået ilddåben i en slags enchiladas, sammen med bla. kylling og en hjemmelavet enchiladasauce. Mere om det i et andet indlæg...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar