søndag den 24. juni 2012

Opskrift: Lemon curd / orange curd - eller citronsmør / appelsinsmør
Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave lemon curd, og da der stadig var et par citroner fra Kreta i køleskabet, så kunne de passende bruges til dette. Da jeg samtidig havde nogle appelsiner liggende bestemte jeg mig for at lave half & half, med både citron og appelsin.

Der er mange måder at lave lemon curd på - nogle bruger kun hele æg, andre bruger kun æggeblommer. Man kan også bruge hele æg og ekstra æggeblommer. Jeg fandt en ret ukompliceret opskrift at gå ud fra hos Lisa's Kitchen, hvor der kun bruges hele æg, sukker, citron og smør.
Slut.
Det kan man da forholde sig til.

Lemon curd serveres tit sammen med scones, og det var egentlig meningen jeg ville have lavet disse da vi skulle have gæster til morgenkaffe i går. Men jeg ville gerne lave noget sødt uden for meget sukker når nu curden var fuld af sukker, og jeg nåede ikke at få søgt efter en god opskrift på low carb scones.
Så i stedet lavede jeg bare curden, og så fik vi den til rundstykker så gæsterne lige kunne smage. Plus den blev brugt i en frosting til de muffins jeg endte med at lave.
Mere om dem i morgen.


Lisa bruger halvt almindeligt, og halvt brunt sukker (går ud fra det er en mørk rørsukker, men kunne også være brun farin?), hvilket giver en mere brunlig curd og en karamelagtig smag - jeg ville dog gerne beholde den smukke gule farve og friske smag fra citroner og appelsiner, så jeg brugte kun lyst rørsukker.
Desuden tilsætter hun æggehvider og blommer hver for sig og laver curden over vandbad - så omhyggelig var jeg ikke, så min noget forenklede udgave kommer her.


Lemon curd / orange curd - eller citronsmør / appelsinsmør:
ca. 3/4 liter

4 store æg, stuetemperatur
1/2 liter lyst rørsukker
saft og skal af 2 store citroner og 2 appelsiner, begge dele selvfølgelig usprøjtede/øko
170 g koldt usaltet smør skåret i små tern

Pisk æggene let sammen i en slip-let gryde og bland sukker og citron/appelsinsaft i.
Varm forsigtigt blandingen op under fortsat piskning - jeg brugte trin 6 ud af 9 på induktion. Hvis ikke du stoler på at du kan styre temperaturen, så lav den evt. over vandbad.
Bliv ved med at piske i 10-15 minutter til curden begynder at tykne, men pas på den ikke koger, for så vil æggene koagulere, og vi har jo ikke lyst til spejlæg i curd.
Når du synes curden har en tilpas tykkelse (den sætter sig lidt mere når den er kølet af), tages den af varmen og hældes igennem en sigte over i en skål - dette for at si evt. koaguleret æggehvide fra. Tilsæt citron- og appelsinskal (dette gøres først nu for at skallen ikke bliver sigtet fra), og pisk derefter smørtern i nogle få tern ad gangen til de er smeltede - fortsæt til alt smørret er brugt og curden er pisket jævn.
Hæld på spiritusskyllede glas og opbevar i køleskab.
Burde kunne holde sig i ca. 3-4 uger ifølge den oprindelige opskrift.

Konklusion:

Curden bliver dejlig syrlig og får den smukkeste sommergule farve (bare en skam der ikke er nogen sommer den kan bruges i). Den er lige syrlig nok at bruge ovenpå rundstykker, men ovenpå en scones kan jeg sagtens forestille mig den er god, og feks. også som fyld i en lagkage, blandet med flødeskum.
Jeg har også spist lidt oven på knækbrødskiksene, og det fungerede noget bedre end på rundstykker.

Jeg har givet min mor et lille glas, og som sagt brugt noget til frosting på muffins, men jeg har stadig et par store glas stående.

Nogle gode forslag til hvad jeg skal bruge dem til?

10 kommentarer:

 1. Ååååååh, det ser godt ud!
  Jeg elsker lemon curd, men pga. smørret er det lidt svært at lege med. Hvis det var mig, ville jeg smøre nogen Mariekiks med smør og lemoncurd, lægge dem sammen og rå-æde. Jeg tror ikke der findes nogen bedre snack i min verden!

  SvarSlet
  Svar
  1. HvD: Åh det lyder nu godt med Mariekiks og smør og curd! Jeg har ellers gået og bildt mig selv ind at smør ikke var nødvendigt sammen med curd, som jo er en slags smør i sig selv.
   Nu har jeg en undskyldning for at revurdere min opfattelse :-)

   Slet
 2. f... jeg ÆLSKER lemon curd... og det smager vidunderligt blandet i flødeskum i lagkage, pandekager og på scones. Loverboy snakker også om ristet brød - hvis brødet ikke er for sødt

  SvarSlet
  Svar
  1. SS: Ristet brød lyder som en god måde at få det brugt - men spiser han det med eller uden smør?

   Slet
 3. God idé med appelsin - har du smagt limecurd? Dét er bare godt!
  Curd fungerer også rigtig godt rørt op med mascarpone som topping på en bradepandekage, eks vis en citruskage.
  (Jeg har en opskrift på bloggen på en limekage med netop limecurd creme på, den er bare mums!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nada: Tak for forslaget med mascarpone - har kigget lidt på din blog efter opskriften på limekagen, men kunne ikke finde den. Vil du evt. sende linket?

   Slet
 4. Mums, det smager bare godt :D Har netop lavet en portion. Efter at have læst din kommentar om curden, ændrede jeg en smule på opskriften - tilsatte bl.a. mere æg, sukker og smør, og bibeholdte mængden af citron og appelsin. Og det blev bare super lækkert :D Synes selv balancegangen mellem det sure og søde, er blevet rigtig fin. Du kan evt. læse mere om rettelserne, når jeg lige får skrevet et blog-indlæg om et par dage :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Carina: Mange tak for din tilbagemelding (det er du god til, det skal du vide!)
   Jeg glæder mig til at se din version - om den blev til at spise på rundstykker :-)

   Slet
  2. Jeg har spist det ovenpå knækbrød i dag, og der smagte det super godt :) Så mon ikke, det også kan spises på rundstykker :D

   Slet
 5. Og sågar guffet lidt løs af det med en teske ;)

  SvarSlet