Velkommen til min mere eller mindre organiserede blanding af almindelig mad med (for det meste) høj fokus på naturlige og gode råvarer, lavet fra bunden - og lidt Low Carb/LCHF, RAW food (især på dessertsiden) - og nu også 5:2 fastemetoden.
lørdag den 21. januar 2012
Opskift: Hjerteformet citronmåne/citronkage
I aften skal vi se Melodi Grand Prix sammen med de venner vi har set det sammen med de sidste 4-5 år, og der skal selvfølgelig en lille kage til, udover diverse snold og andre usunde sager.
Jeg fandt fornylig en opskrift på citronmåne i Familiejournalen, og fik lyst til at prøve den - jeg har kun prøvet den færdigkøbte (som efter sigende kan holde sig i flere år uden at blive dårlig - jeg ved ikke om det er pga. sukkerindholdet, eller diverse konserveringsmidler), og en hjemmelavet version kan jo umuligt være dårligere.
Jeg synes dog at en stor kage blev for meget (så skal vi bare kvæles i rester resten af weekenden også), så jeg halverede portionen, og droppede så måne-faconen og lavede portionskager i mine hjerteformede ramakiner i stedet.
Opskriften på selve kagen blev fulgt, men glasuren havde jeg ikke fået læst ordentligt på, så den blev lidt anderledes - uden dog at blive dårlig(ere) af den grund.
Kagerne blev pyntet med revet citronchokolade jeg fik af Hanne K. sidste år, og frysetørret jordbær.
Hjerteformet citronmåne/citronkage:
6-7 ramekiner eller 1 lille kage
125 g blødt smør
125 g sukker
2 mellemstore æg
fintrevet skal af 1 øko/usprøjtet citron
1 spsk citronsaft
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver
Glasur:
saft af 1 lille citron
125 g flormelis
5 g blødt smør
korn af ½ stang vanilje
evt. et par dråber gul frugtfarve
Pynt:
revet chokolade
frysetørret jordbær
evt. revet citronskal
Ovnen tændes på 175 grader almindelig varme.
Ramekinerne sprøjtes med spray-fedt, eller smøres med smør vha. et stykke bagepapir. Lidt sukker hældes i hver ramekin og drysses rundt i hele formen så den er dækket - dette for nemmere at kunne få kagerne ud. Hvis man bruger en springform er dette punkt nok ikke nødvendigt.
Smør og sukker piskes grundigt sammen med elpisker - æggene piskes i et ad gangen og citronskal og citronsaft blandes i. Dejen kan åbenbart risikere at skille, men i så fald tilsættes 1-2 spsk af melet til den samles igen.
Mel og bagepulver blandes i en separat skål, og vendes derefter hurtigt i den våde dej til den lige netop er blandet ordentligt sammen.
Dejen fyldes i formene med et par skeer, eller fyldes i en sprøjtepose og sprøjtes i (det gjorde jeg) - det gør ikke noget dejen ikke ligger helt jævnt - den flader ud i ovnvarmen.
Bag kagerne i ca. 20 minutter til de er gyldne på toppen (ca. en time hvis man bruger fuld portion i springform), og der ikke hænger dej ved når man stikker en kødnål i.
Køl dem helt af på en bagerist, inden de løsnes i kanten med en kniv og forsigtigt rystes ud af formene. Børst evt. lidt af sukkeret af, hvis du ikke vil have det knaser mellem tænderne.
Glasuren laves af citronsaften, flormelis og smør - her havde jeg overset at saften skulle koges ind, så jeg brugte den bare som den var - men tilsæt lidt saft ad gangen til flormelis, til det har den rigtige konsistens.
Rør det blødgjorte smør ud i glasuren sammen med vaniljekorn - og giv den til sidst en lille smule gul farve, hvis du ikke vil have en hvid glasur.
Pynt de afkølede kager med glasur, revet chokolade og tørrede jordbær - eller bare med glasur og lidt fintrevet citronskal.
Konklusion:
Nu har jeg jo snydt og lavet en ekstra kage, så jeg kunne teste på forhånd om den overhovedet smagte godt. Og det gjorde den heldigvis. Den er let syrlig men uden at det bliver for meget, og har en luftig og blød konsistens.
Nu fortryder jeg sådan set lidt at jeg ikke lavede fuld portion.
Etiketter:
bagværk - kager
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Instant love! Rigtig sød måde at servere den på - og så er der jo citron i ♥
SvarSletCitronchokolade lyder alt, alt for lækker!
Tak - den vakte også lykke. Vennernes datter på 3 år sagde godt nok hun ikke kunne lide den, men endte alligevel med at spise næsten 1½ kage :-)
SvarSletCitronchokoladen var lidt spøjs - jeg ved ikke om det var fordi den havde ligget for længe, men den var næsten smuldrende i konsistens da jeg forsøgte at rive den - men smagen fejlede ikke noget. Har også en fra samme mærke med chili - kan være den skulle i en chili con carne!