søndag den 24. oktober 2010

Opskrift: Stegt kyllingefilet med ovnbagte rodfrugter, sunde ovnbagte pommes frites, æbletzatziki og humusEfteråret indbyder til rodfrugter, så aftenens menu skulle være noget med rodfrugter i ovnen. Først var meningen at jeg ville lave både gulerødder, pastinak, jordskokker og kartofler sammen, men jordskokkerne var blevet bløde, så de røg ud. Og i går, da vi var til fødselsdag hos min søster, kiggede jeg i en opskriftsbog fra Netto, hvor jeg fandt en opskrift på en slags sunde pommes frites stegt i æggehvide (!), i ovnen - de så utroligt sprøde og lækre ud, så det måtte jeg bare prøve. Dermed var det kun gulerødder og pastinak der kom i fad.
Kødriget var repræsenteret med nogle kyllingefileter som blev penslet med chipotlesauce og drysset med salt og peber, og endelig fik vi humusen fra tidligere i dag, samt en æbletzatziki, som Miss Muffin inspirerede til her. Jeg fandt desuden en anden opskrift på tzatzikien, hvor der blev brugt græsk krydderipulver fra Knorr, så det tilsatte jeg også.
Kyllingefileterne var så simple, så dem er der vist ingen grund til at spilde plads på - og humusen er der opskrift på her.


Ovnbagte rodfrugter:

4-5 gulerødder i stave
4-5 pastinakker i stave
ca. 2 spsk olivenolie
flagesalt
tørret timian

Gulerødder og pastinak lægges i et fad, olivenolie hældes over sammen med krydderier, og det hele vendes rundt så rodfrugterne er godt dækkede af olien.
Bages i ovnen ved 210 grader i ca. 40-50 minutter, afhængig af størrelsen på stavene. Der må gerne være en lille smule bid i dem.

Sunde ovnbagte pommes frites:

3 store bagekartofler skåret i tynde stave (jeg skrællede dem, men det behøver man sikkert ikke, og jeg tror jeg vil undlade det næste gang)
1 æggehvide
ca. 2 tsk røget paprika
ca. 1 tsk sød chilipulver
flagesalt
olie til pensling af bagepapir


Ovnen varmes op til 225 grader almindelig varme. Imens lægges bagepapir i en bradepande, og papiret smøres/sprayes med madolie (OBS: dette punkt er meget vigtigt!! Jeg havde glemt at putte olie på første gang, hvor jeg i øvrigt heller ikke havde bagepapir i bradepanden, og det resulterede altså i nogle kartofler der måtte skrabes af bradepanden med en stor metal-paletkniv, for de var brændt fast. Heldigvis havde jeg både ekstra kartofler og æg, så på den igen med en ny portion. Så altså - husk olien!!)
Æggehviden piskes jævn med en gaffel sammen med krydderierne, og hældes over kartoffelstavene i en skål - det hele blandes godt rundt, så alle kartoflerne er dækkede af æggehvide.
Kartoffelstavene lægges på bagepapiret i ét lag - og de må helst slet ikke røre hinanden, da de så vil "gro sammen" under bagningen. Det nemmeste er at lægge dem i én retning på papiret, så er der også plads til flere.
De bages på nederste rille i ovnen i ca. 30-40 minutter, og vendes et par gange undervejs. Inden man vender dem første gang er det ret vigtigt at æggehvideblandingen er "brændt fast" på kartoflerne - ellers risikerer man at hele krydderiblandingen sætter sig fast i papiret når man vender dem. Test evt. med et par stykker om æggehviden og krydderierne følger med før resten vendes.
Når de begynder at blive gyldne og ser ud som om overfladen bobler lidt op, testes om de er sprøde.


Æbletzatziki:


2 dl græsk yoghurt 10%
1 stort finthakket fed hvidløg
2 tsk Knorr græsk dressing mix-pulver
lidt fint salt
3 små Cox Orange æbler i grove tern


Yoghurt røres og smages til med hvidløg, græsk dressing mix og salt, og æblerne vendes i. Trækker på køl, gerne et par timer.


Konklusion:


Kyllingefileten var ok - der var ikke så meget tid til at tænke på smag til dem, da jeg var nød til at koncentrere mig om holde øje med grøntsagerne, men de var saftige nok, og så er det dejligt hurtigt at stege fileter, i stedet for hele bryststykker.
De ovnbagte gulerødder og pastinak var også udmærkede - de måtte måske godt have fået lidt flere krydderier, men et ekstra drys salt ved serveringen gjorde en stor forskel.
Ovn-pommes frites'erne var jeg positivt overrasket over. De tynde ender af stavene nåede desværre at blive lidt brændte, og så havde jeg fået dem lagt for tæt sammen, så de groede sammen og ikke var til at skille ad igen, men det er i jo så advarede om. Men bortset fra det, så var jeg meget overrasket over at de rent faktisk også blev så sprøde som de så ud til på billedet, bare ved hjælp af æggehvide, og en lille-bitte smule olie.
Selvfølgelig smager de ikke ligesom fuldfede friturestegte pommes frites - men jeg vil vove den påstand, at de godt kan gå som en værdig erstatning, hvis man bare har trang til at proppe noget pommes frites lignende i munden, og det helst skal være noget der knaser.
Der skal helt klares eksperimenteres med det igen, og næste gang vil jeg nok prøve at få stavene lige store og lige tykke - dvs. skære de tynde ender fra. Det giver godt nok noget spild, men det gør det også at bide udenom de sorte ender når de er færdigstegte. Desuden vil jeg nok prøve at lave stavene en anelse tykkere, så de stadig er en smule bløde i midten. Og så kom jeg også anden gang til at forsøge at vende dem lidt for tidligt, så det var ikke alle krydderierne der hang ordentligt ved.
Der skal også prøves med andre krydderier - feks. kunne det prøves med løg- og hvidløgspulver, eller et pommes frites krydderi - mulighederne er mange.
Æbletzatzikien var god og frisk - jeg synes den manglede lidt kun med hvidløg og salt, så det var en god tilsætning med det græske krydderimix, selvom der jo er en masse unødvendige sager i sådan noget...
Humusen passede ikke helt så godt til den øvrige menu, men den kom også kun med fordi den nu var der.
Alt i alt - god aftensmad på en efterårsaften...


Billeder:


Dette er første omgang pommes frites jeg lavede, som endte deres liv i skraldespanden, så derfor er de lidt større end de færdige der er vist længere nede. Det er nok nogenlunde samme størrelse jeg vil prøve med næste gangFærdig æbletzatzikiDe færdige pommes frites - gyldne og sprødeMin tallerken

2 kommentarer:

  1. Jeg får akut trang til Tzatziki .. både din variant og den vanlige. Det kan nu peppe ethvert måltid gevaldigt op.
    Spændende med æggehviden - det må jeg prøve en dag.

    SvarSlet
  2. Ja tzatziki kan bruges til mange ting, og kan også varieres på mange måder.
    Æggehvide-proceduren skal nok lige trimmes lidt, men jeg planlægger en finpudsning måske i løbet af ugen. Så måske du lige skal vente lidt :-)

    SvarSlet